Ispred Ministarstva zdravstva traje prosvjed liječnika

Traže reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima i izmjene uredbe o koeficijentima

Objavljeno: 24.09.2022. zagorjeinternational

Pod parolom ‘Izliječimo zdravstvo zajedno’, Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala je prosvjed liječnika ispred Ministarstva zdravstva kojim traže reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima, piše Večernji list.

– Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena – kazali su prosvjednici.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, kazao je da Komora u potpunosti podržava zahtjeve Inicijative.

– Mi okupljeni danas ovdje ispred Ministarstva predstavljamo samo vrh ledene sante nezadovoljstva liječnika. Nezadovoljstva teškim radnim uvjetima, statusom i položajem i lošim upravljanjem našim zdravstvenim sustavom. Mladi su liječnici okupljeni u velikom broju, ali istovremeno danas, u subotu, brojni su liječnici na svojim radnim mjestima. Brinu za zdravlje i živote naših građana. Oni predstavljaju sadašnjost, ali i budućnost našeg zdravstva, oni će nas sve liječiti. Nemojte svojim lošim odlukama tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske – poručio je Luetić na prosvjedu. 

Inicijativu je podržao i Hrvatski liječnički sindikat iz kojeg su istaknuli da su mladi liječnici kralježnica sustava koje se ne tretira dobro i da svakako treba djelovati danas kako sutra ne bi izgubili nešto što je nenadoknadivo. 

– Sredstava ima, samo je pitanje koji su prioriteti i na što se troše. Ako netko smatra da zdravstvo i liječnici nisu prioriteti, neka to kaže pred svima nama – rekla je predstavnica Hrvatskog liječničkog sindikata. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba