Bili smo na 24. 'Zeljarijadi'

TAK SE TO DELA H VIDOVCU: ˝Mi smo europska prijestolnica zelja, a naši posjetitelji koji stižu iz cijele Hrvatske to prepoznaju˝

Objavljeno: 24.09.2022. Marta Čaržavec

Subotnje popodne okupano suncem iskoristili smo kako bismo posjetili sjever Hrvatske, točnije pitomo mjestašce Vidovec smješteno u Varaždinskoj županiji. Razlog posjeta? Tradicionalna manifestacija koja je u vidu gospodarskog i turističkog događanja kroz godine prerasla u jednu od najznačajnijih. Nakon dvije pandemijske godine nadaleko poznata ‘Zeljarijada’ vratila se u svom efektno-osebujnom, 24. izdanju. Lagani vjetar nije omeo posjetitelje, ali ni slučajne prolaznike da se okupe na vidovečkom placu, štoviše pomogao im je u navigaciji budući da su se mirisi zelja prolili cijelim okružjem.

Ponuda

Vidovečka špajza, Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, kuhanje najveće sarme na svijetu, šarani na rašljama, kuhani kukuruz i zeljarski kotlić samo su neke od atrakcija koje su zaista privukle mnogo posjetitelja. Iskoristili smo priliku i popričali s vidovečkim načelnikom Brunom Hranićem koji nam je ukratko ispričao o osnovnoj djelatnosti u toj općini.

– Promocijom varaždinskog zelja došli smo i do europske zaštite. Tako je Vidovec europska prijestolnica zelja. Ovo je izuzetno važan proizvod, jer je zelje izškolovalo generacije i generacije Vidovčana. Moram zahvaliti KUD-u koje je sve ovo pokrenulo, kao jedan kulturno-umjetnički program, a sada smo krenuli i s gastronomijom. Ljudi su željni zabave, mi smo se potrudili da sve bude onako kao što je bilo prijašnjih godina, od Sajma starih zanata i kotlića, do mega sarme. Ove smo godine i okoliš uredili i mislim da su to zaslužili i cijeli ovaj naš kraj, ali i cijela županija. Ljudi su ovu manifestaciju prepoznali, što možemo vidjeti po registracijama automobila iz cijele Hrvatske. ‘Zeljarijada’ je turistička i gastronomska manifestacija, što je u Hrvatskoj prepoznato – rekao je Hranić.

Važno je istaknuti i najaviti kako sutra u Vidovec dolaze KUD-ovci iz susjednih zemalja što ukazuje i na međunarodnu nit ove manifestacije koja svake godine obara rekord što ne čudi jer, kako je kazao Hranić, u nju se puno ulaže s obzirom da je sama ‘Zeljarijada’ postala svojevrsni brend Vidovca pa se posebna pažnja pridaje promociji Varaždinskog zelja i domaćih poljoprivrednika.

Dvije tone

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i glavni kuhar najveće sarme na svijetu koja se ove godine kuhala po 20 put istaknuo je kako je posljednja najveća sarma iz 2019. godine bila duga 1480 metara.

– Potroši se oko dvije tone varaždinskog zelja, 800 kilograma svježeg mesa, 300 kilograma sušenog mesa – kobasa, prsni vršci i sušeni hamburger, 200 kilograma kuhane riže, tisuću jaja uz začine koji idu u klasičnu sarmu. Ona se priprema tri dana u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama a pripremali su je učenici iz varaždinske Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana uz desetak kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije i kolege iz Koprivnice. Danas smo je dostavili ovdje gdje se ona kuha, u veliku posudu koja je dužine šest metara, a širine dva metra. Posložena je u četiri reda, a kuhala se od sedam sati ujutro – ispričao nam je Crleni.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je kako Varaždinska županija podupire ovu manifestaciju u kojoj se predstavljaju i kulturne i gospodarske djelatnosti, a ponajprije gastronomske.

– Svi znamo da bez zelja nema veselja, to je iznimno zdrava namirnica. Varaždinska županija podupire Zeljarijadu koja je kulturna, gospodarska, ponajprije gastronomska manifestacija, tako da će i dalje imati podršku Županije. Nadam se da će mnogi danas kušati najfiniju sarmu na svijetu – poznatu vidovečku mega sarmu – rekla je Zagorec.

Specifičnost

Marija Cafuk čuvarica je sjemena čuvane sorte Varaždinskog zelja koje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, neizraženog kocena, tankih listova specifične žute boje kada se nakiseli idealnih za savijanje i motanje sarmi.

– To zelje ima sasvim drugačiji okus od ostalih sorti, a zbog njenog specifičnog hrenastog okusa pa je domaćicama izrazito drag. Ove je godine bilo jako teško uzgojiti mlado zelje pa je i ovogodišnja sarma napravljena od daleko većeg broja glavica nego što je to običaj bio prije. Kasnije zelje, uz navodnjavanje, a koje se sprema za kiseljenje, njega je više – ispričala je Cafuk.

‘Zeljarijadu’ nije propustio ni državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak…

– Varaždinsko zelje je zaštićeno, kao i još 34 proizvoda na razini Europske unije. To su naši tradicijski proizvodi koje promoviramo i na ovaj način. Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja – rekao je Majdak.

Ispred organizatora predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković najavila je što se još večeras, ali i sutra događa u Vidovcu. Tako će večeras program upotpuniti zeljarsko-makedonska noć, a sutra se nastavlja Sajam starih zanata i Gospodarski sajmom te mimohodom KUD-ova i Međunarodnom smotrom folklora.

Ovu fantastističnu manifestaciju nije propustila ni izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, ali ni europarlamentarka Sunčana Glavak, u društvu drugih uvaženih gostiju i prijatelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter