Suradnjom Fakulteta i Međimurske županije

Uskoro kreće treća faza obnove Učiteljskog fakulteta u Čakovcu vrijedna 1.130.000 kuna, Međimurska županija osigurala 500.000 

Objavljeno: 23.09.2022. zagorjeinternational

Čakovečki Odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu njeguje tradiciju obrazovanja dugu 143 godine, a povijesna zgrada u kojoj je smješten zaštićeno je kulturno dobro i predstavlja jedan od važnijih objekata za obrazovani i kulturni život Čakovca i Međimurja.  

Zgrada je izgrađena krajem 19. stoljeća, a s obzirom na zub vremena i potrese koji su ju zahvatili, potrebna joj je temeljita obnova. 

Suradnjom Učiteljskog fakulteta u Čakovcu i Međimurske županije posljednjih mjeseci obnovljeno je ulično pročelje zgrade, a župan Međimurske županije Matija Posavec i dekan Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Siniša Opić potpisali su Ugovor o nastavku sufinanciranja obnove zgrade Odsjeka vrijedan 500.000 kuna. 

Po fazama

– Pročelje zgrade je u potpunosti obnovljeno, a radovi na južnoj, zapadnoj i više od pola sjeverne strane zgrade 1 Odsjeka okončani su te je u tijeku javna nabava za treću fazu obnove koja obuhvaća završetak zgrade 1 i obostranog spojnog dijela prema zgradi 2 – pojasnila je prodekanica Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu Blaženka Filipan Žignić.

Međimurska županija iz svog je proračuna već izdvojila 200.000 kuna za obnovu pročelja i dijela zgrade, odnosno za prvu fazu obnove, a financirala je i izradu Glavnog projekta energetske obnove sportske dvorane Odsjeka te usluge pripreme i prijave na natječaj čija je vrijednost 104.500 kuna.

– Odsjek Učiteljskog fakulteta čini Čakovec sveučilišnim gradom i našu županiju sveučilišnom županijom. Nedavno je ovdje otvorena i digitalna učionica budućnosti pa najmanje što možemo učiniti je da damo svoj doprinos kako bi djelatnici fakulteta i studenti boravili u što kvalitetnijim uvjetima – istaknuo je župan Posavec prilikom potpisivanja ugovora kojem je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić-Strah.

Najvažnija profesija u Hrvatskoj

Ukupna vrijednost treće faze obnove je 1.130.000 kuna, od čega je dio sredstva osiguran zahvaljujući pomoći Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva kulture i Studentskog centra Varaždin, a 500.000 kuna osigurala je Međimurska županija.

– S obzirom na sredstva koja su nam doznačena, imat ćemo priliku obnoviti ovu zgradu i osigurati kvalitetniji studij našim studentima. Najvažnija profesija u Hrvatskoj je učiteljstvo, a mi stvaramo ljude koji će stvarati ovu naciju i razvijati kulturu. Drago nam je što Međimurska županija to prepoznaje i želio bih da svi fakulteti dijele tako dobra iskustva kao što mi imamo sa Međimurskom županijom – zaključno je poručio dekan Opić.

Nakon obnove zgrade 1, čakovečki Odsjek u planu ima i obnovu zgrade 2 koja će na red doći u sljedećoj godini. Uz to, uz pomoć Grada Čakovca uredit će se i urbani park te dječji vrtić, a obnovit će se i sportska dvorana.

Najnovije po kategorijama

“Želimo osvijestiti javnost o prisutnosti projekata omogućenih EU sredstvima u lokalnoj zajednici, ali i zadržati svijest građana o uključenosti rezultata EU projekata u naše svakodnevne živote”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter