NOVA ERA TOPLIČKOG KINA: Najiščekivaniji film ˝Nosila je rubac črleni˝ sinoć je imao prvu premijeru u Zagorju, razgovarali smo s glumcima

TRAŽILA SE KARTA VIŠE: “Ovaj film pokazuje prekrasnu sliku Zagorja. Nije onaj krležijanski – blatni, tmuran i kišni, već je veseo, šareni i zeleni”

Objavljeno: 23.09.2022. Marta Čaržavec

˝Sveznajući narator Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba u romantičnoj komediji s puno pjevanja u pitomom Hrvatskom Zagorju u ratnim devedesetima. Od oružja prisutni tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end – uključeni. Na snimanju nije stradao nitko, ali zato je novorođenih pajceka ukupno 16! Ovaj se dugometražni igrani film polako, ali sigurno stvarao. Kako to i inače biva. Nama je (od samostalnosti) prvi. I zato nam je posebno drag i važan˝, sinopsis je filma koji je sinoć svoju prvu zagorsku premijeru imao u kinu Krapinskih Toplica.Vaja napomenuti kako veseloj atmosferi pridonosi originalna glazba Cinkuša i Marka Firsta, kao i songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

Razglednica

Glavne uloge nose Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica i svinja Beba, a glume još i Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević, Krešimir Mikić, Ljubomir, Ljubomir i Jan Kerekeš, Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, a Janko Popović Volarić ima ulogu naratora, odnosno Isusa Krista.

Komedija redatelja Gorana Dukića i scenaristice Antolić “Nosila je rubac črleni” nastala je u Švenk produkciji, a svoju svjetsku premijeru imala je na Pulskom filmskom festivalu 17. srpnja ove godine gdje je osvojila nagradu publike Zlatna vrata Pule, a Zečević je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju mušku ulogu. Domaća filmska kritika film je već nahvalila kao “najljepšu posvetu Hrvatskom zagorju”.

– Scenarij je napisala Sandra Antočić čija je familija iz Marije Gorice i to je akcent kojim se govori u filmu, taj dio Zagorja. Napisala je priču, a meni se ona jako dopala kao redatelju i odmah sam pristao na snimanje filma. Trebalo nam je dosta vremena, ali ovaj film pokazuje prekrasnu sliku Zagorja. Nije onaj krležijanski – blatni, tmuran i kišni već je veseo, šareni i zeleni – rekao je Dukić.

Nataša Dorčić, koja je 90-ih u režiji Kreše Golika imala ulogu u filmu Dirigenti i muzikaši otkrila nam je tko je Anka, ali i kako joj ebilo raditi s njenom partnericom, prasicom Bebom.

– Rubac črleni nosi kuma Anka, jedna fletna ženska koja voli zbaviti sve što je naumila da zbavi. To je njezina priča, ona i zbavi sve što si zamisli, iako joj situacije koje se događaju oko nje ne idu baš u korist. Ovaj film je komedija, ali to je žanr radi kojeg ljudi uvijek vole doći u kino ili kazalište, ima smiješnih momenata, ali mislim da je vizualno jedan od najljepših poklona koji smo mogli napraviti, predivna je to razglednica. Moja glavna glumica je prasica beba, imala sam s njom dosta posla i prije početka snimanja i tijekom snimanja filma, ali snašle smo se – ispričala je Dorčić i dodala kako s kajkavskim nije imala problema budući da s njim iskustva ima, ˝kad jednom naučiš kajkavski taj bicikl to je to˝ – kazala nam je.

Odlična atmosfera

Tesa Litvan nam je pak otkrila kako su njeni roditelji iz Podravine, iz Koprivnice, pa joj je bilo lakše zbog narječja i kajkvaštine, dolazi joj prirodno kaže, a otkrila nam je i kakav je osjećaj bio biti na zagorskoj premijeri i po čemu najviše pamti snimanje.

– Osjećam se opušteno, atmosfera je baš lijepa. Nekako mi je sve tu domaće. Najzanimljivije je bilo što smo imali životinjice i što je trebalo s njima raditi, uklopiti ih u raspored, ali bilo je super, baš lijepo. Igrala sam dvije uloge koje su zapravo dosta slične. Nisam se trebala puno pripremati, ali bilo je baš lijepo raditi u prirodi – rekla je Litvan.

Na premijeri su prisustvovale i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, kao i načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković.

– Ovo je unatrag jako puno godina najiščekivaniji film u zagorskim kinima, to je film gdje je stvar prestiža hoćete li dobiti kartu. Filmske kritike su naklonjene ovom filmu, kažu da je to najveseliji najneobičniji film u proteklih deset godina domaće kinematografije. Ono što nas posebno veseli da je to prvi film na kajkavskom jeziku. Kino se vraća u svom punom zamahu, ekipa se trudi da u toplice dođu najvrućiji naslovi – rekla je Petek.

– Kao čistokrvnoj zagorki, ali i kao načelnici izuzetno mi je drago i veseli me činjenica da nakon tri mjeseca od otvorenja kina imamo jednu ovakvu premijeru s glumcima, redateljem, s punim gledalištem i kinom u kojem se traži karta više – rekla je Jureković ponosna što je promocija jednog ovakvog filma na kajkavskom narječju baš u Krapinskim Toplicama.

Nakon zagorske premijere u Kinu Toplice, projekcija filma bit će u Kinu Krapina, već sutra. 

Najnovije po kategorijama

“Želimo osvijestiti javnost o prisutnosti projekata omogućenih EU sredstvima u lokalnoj zajednici, ali i zadržati svijest građana o uključenosti rezultata EU projekata u naše svakodnevne živote”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter