Najznačajnija loborska ličnost dobila spomen ploču u Brestu

Načelnica Jembrih: Zahvaljujući Franji Horvatu Kišu, za malo zagorsko mjesto čuje se diljem Hrvatske

Objavljeno: 23.09.2022. VH

Putopisac, književnik i jedna od najznačajnijih loborskih ličnosti, Franjo Horvat Kiš, ovih je dana u Brestu, u organizaciji Istarskog planinarskog saveza, Udruge Franjo Horvat Kiš iz Lobora, Kajkavskog sparvišća iz Zagreba te općina Lobor i Lanišće, dobio svoju spomen ploču. 

Naime, rođeni Loborac se kao putopisac i književnik moderne uputio u Istru i dojmove sa svog putovanja sabrao je u putopisu “Istarski puti” što je jedno od njegovih najznačajnijih djela, pa je 146. obljetnica njegovog rođenja iskorištena kako bi mu se odalo ovo veliko priznanje. 

Čast da otkriju ploču pripala je načelnicama Lobora i Lanišća, Ljubici Jembrih i Roberti Medici. 

– Naš rođeni Loborac, Franjo Horvat Kiš dao je velik doprinos kulturi i književnosti, kako u našoj Općini, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Da se njime ponosimo potvrđuje i činjenica da će se u listopadu već 16. godinu zaredom održati manifestacija “Dani Franje Horvata Kiša” na kojoj dodjeljujemo nagrade najboljim hrvatskim književnim putopisima čime  njegova djela žive i dalje i ona, kao ni njegov doprinos književnosti neće biti zaboravljeni – rekla je načelnica Jembrih naglasivši kako se zahvaljujući njemu za malo zagorsko mjesto čuje diljem Hrvatske.

Dani posvećeni promociji putopisa kao književnog djela, ali i jednom od najznačajnijih putopisaca ove će se godine održati 7. i 8. listopada u Loboru pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija što je samo još jedna potvrda koliko je ova manifestacija značajna i na razini Hrvatske. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba