U Dubrovniku otvorena međunarodna znanstvena konferencija ‘CECIIS 2022’ u organizaciji FOI-ja

“Želimo dati znanstveni doprinos i pokušati odgovoriti na izazove društvene i energetske krize i reindustrijalizacije”

Objavljeno: 22.09.2022. zagorjeinternational

Nakon 32 godine održavanja u Varaždinu, 33. Međunarodna znanstvena konferencija ‘Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2022’ je u srijedu svečano otvorena u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku, i to prvi put u gradu Dubrovniku.

Konferencija je u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu te u suradnji s partnerskim institucijama započela svečanim otvaranjem u prostorijama kampusa Sveučilišta, okupivši više od 80 znanstvenika i istraživača te studenata s brojnih europskih sveučilišta, a dio sudionika konferenciju je pratilo i online. Osim Sveučilišta u Dubrovniku, partneri glavnom organizatoru su i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU) i EDEN Digital Learning Europe.

57 odabranih 

Glavna tema trodnevne konferencije koja će se održavati do petka je ‘Smart Industry in post Covid-19 society’, a svoje radove za nju je predalo čak 210 domaćih i inozemnih autora. Prihvaćenih 57 radova prezentirat će autori u okviru 12 znanstvenih sekcija, a uz to sudionici će imati prilike vidjeti i 12 poster radova te 11 istraživačkih radova studenata završnih godina studija.

Predsjednik Programskog odbora konferencije ‘CECIIS 2022’ Neven Vrček s FOI-ja naglasio je da je ova tema odabrana zbog izuzetne atraktivnosti, obzirom na sve krize s kojima se suočava zapadna ekonomija. 

– Želimo dati svoj znanstveni doprinos i pokušati odgovoriti na izazove društvene i energetske krize i reindustrijalizacije, koja će uključivati ​​intenzivniju upotrebu umjetne inteligencije, robotike, kao i nove poslovne modele – kazao je profesor Vrček i dodao da su poseban doprinos konferenciji dala dva cijenjena američka predavača koja se bave softverskim inženjerstvom i aspektima ljudskog djelovanja u sinergiji s tehnologijom, Nenad Medvidović (University of Southern California) i Ozan Tonguz (Carnegie Mellon University).

Značaj konferencije prepoznale su i državne institucije, a svečanom otvorenju je u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade RH prisustvovao i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji je naglasio pozitivne pokazatelje razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj, čemu će ova konferencija dati poseban doprinos. 

– Mladi u Hrvatskoj u dobi od 16 do 24 godine su na prvom mjestu u Europskoj uniji po razvijenim digitalnim vještinama, a obrazovne institucije u tome imaju ključnu ulogu – rekao je Gršić. 

Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike, koji će se moći djelomično pratiti i online, donosi i prezentacije radova studenata u sklopu 12. Studentske poster sekcije, voditeljica Violete Vidaček Hainš i Victorije Appatove, a sudionici su sudjelovali i na panel raspravi “Smart University for Smart Industry” koju će voditi Blaženka Divjak. Tu su i paralelna događanja naziva ‘LaUNCH with MOOCs i Tutorial: Digital Design Thinking using Scene2Model’ te predstavljanja međunarodnih projekata organizatora i partnera konferencije. 

Više od 35 međunarodnih projekata

– Kao što znate, Fakultet organizacije i informatike je izuzetno projektno aktivan fakultet s više od 35 međunarodnih znanstvenih projekata, pa želimo iskoristiti priliku i prezentirati projektne rezultate naših stručnjaka i u okviru CECIIS-a. Ovo je jedna od najdugovječnijih i najznačajnijih konferencija u ovom dijelu Europe i zahvalni smo na ovoj suradnji našim partnerskim institucijama“ – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep. 

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević je dodala da je Sveučilište podržalo konferenciju jer im je projektna suradnja izrazito važna. 

– Drago nam je da su s nama i kolege s partnerskih sveučilišta i fakulteta ovdje u Dubrovniku te se nadamo da će tako biti i dogodine – dodala je.

Konferenciju je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Dubrovnik, a dodajmo da je svečanosti otvorenja prisustvovala i članica Uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA Marina Lazarević te pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće.

Konferenciju financijski podržavaju tvrtke Infodom, Oracle, Mobilisis (zlatni), Dignet Software (srebrni) i Factory X i IGEA grupa (brončani). 

Foto: FOI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter