ZAGORSKA POSLA: Obitelj Filipaj iz Donje Pačetine odbija dozvoliti Općini Sv. Križ Začretje da im asfaltira put, tvrdeći da je jedan dio ceste njihov - zemljišne knjige govore drugačije

SUTRA RASPLET NADMUDRIVANJA?: ˝Pa to je naša međa, tuj imame gnoj. Oni nas kleveću, a tu su išli drajakseri puni šudra, kak njim put nije bil preuzek?!˝

Objavljeno: 22.09.2022. Marta Čaržavec

Na samom križanju iz smjera Krapinskih Toplica, u Donjoj Pačetini, kod kućnog broja 197, već se treću godinu zaredom odvija svojevrsni cirkus kojeg bismo mogli nazvati i klasičnim zagorskim poslima, lamentiranjem, jadikovkom, nadmudrivanjem, teoretiziranjem pa naposljetku i mlaćenjem prazne slame. Obitelj Filipaj koja živi na navedenoj adresi pobunila se jer im, prema njihovim iskazima, Općina Sveti Križ Začretje želi oduzeti dio njihovog posjeda kako bi asfaltirali put. Ističu, problem ne leži samo u jednom gnijezdu. To je, ispostavit će se kasnije, istina, ali ne baš tako kako oni kažu. Papir govori jedno, oni drugo….

O čemu se radi?

Nakon njihovog poziva u našu redakciju jer se, kako kažu, nemaju više kome obratiti, izlazimo na teren kako bismo saznali što se točno u ovom malom, naizgled mirnom i pitomom mjestu događa. Ispred kuće čeka nas 71-godišnji Josip Filipaj sa šiltericom na glavi spreman da nam pokaže mjesto zbog kojeg nas je zvao. Stisnuvši si ruke obilazimo teren, pojašnjava on nama, kaže ˝Slikajte, slikajte, zabilježite˝. Dokumentiravši spornu površinu od nekoliko metara, koju možete vidjeti na fotografijama ispod, ulazimo u kuću sagrađenu 60-ih godina koja do dan danas, što će se pokazati kasnije, nije legalizirana, a što su nam tijekom razgovora ‘slučajno’ potvrdili i supružnici Filipaj, a onda i Općina Sveti Križ Začretje.

– Ja nisam obavještavan niti niš. Tu mi se hoće oduzeti zemljište, skroz do zida gospodarske zgrade, do štale. Ništa nisam obavještavan samo sad hoćeju to. Kad god ko dojde van ili iz cesta ili iz Općine mi nikada ne dobime obavijest – požalio se Filipaj kad smo ga zamolili da nam obrazloži što ga točno muči, ali u tome ga prekida njegova supruga koja nam se u međuvremenu pridružila žaleći se na vrtoglavicu.

– Ak se neke negde dela, mora druga stranka biti prisutna. Mi nikad ne dobime obavesti. Nič ne zname nek same kad zideme van. Bil je i sud vani. Pa nisme sljepi, pa bi vidli. To mora biti onda i sudec, pisarica, općina, ljudi i ova stranka koja je uzurpirala put. Nam su zeli se, prek do zida, cele zemljište. De pak onda sudske rešenje? To je laž – kaže ona.

– Redar nam je rekel da smo obavještavani, da je bil sud iz Zlatara, a mi nemamo blage veze o ničem. Prisiljavaju nas. Tu je 13. došel komunalni redar Bezjak. On je nasilno htel skinuti tu ogradu. To je naša međna ograda. Mi nismo dali i onda sam ja zval advokata i zval policiju. Policija je izašla van. Nikakvog nasilja nije bilo, a načelnik je meni napisal da sam bil nasilan i da su oni sad dužni policiju za 23. pozvati van. Tu je potvrda šta je napravila ova policijska službenica. Mi opće nismo bili obavešteni da buju 23. izašli van – priča nam gospodin Filipaj pokazivajući nam općinsku odluku u kojoj između ostalog piše da će se tog, 23. rujna, Općina zatražiti policijsku asistenciju PU Krapinsko – zagorske županije ˝budući da se prilikom izvođenja radova očekuje otpor Josipa Filipaja i njegove obitelji˝.

Gospođa Filipaj nastavila je oštro kritizirati. Kaže kako je njen suprug proteklog ponedjeljka podigao policijsku potvrdu u kojoj piše kako je 13. rujna prijavio da su kod njega stigli općinski djelatnici koji su htjeli skloniti ogradu koju je ovaj postavio u svom dvorištu. ˝Postupanjem policijskih službenika nisu utvrđeni elementi prekršaja ni drugih kažnjivih radnji˝.

– Nek kad je h ponedjeljak podignul potvrdu onda mu je policajec rekel, ˝Vi znate da 23. dolazimo k vama?˝ I on je rekel ne znam. Izgleda da je policajac njega obavestil. Jučer je došla, ke mi velimo, ˝avio preporuka˝. Jučer su nam to poslali. Hjutre h devet vur je policajec došel ke nikad ne dojde. Familiju nam nazivaju da na nas moraju urgirati i prisiliti nas da morame odustati od svojeg dvorišta. Oni bi to spojili h naš odvodni kanal. Ake oni spojiju h naš odvodni kanal, dve tri oluje da dojdeju to se bu zaštopale – nadopunjuje ga njegova supruga.

– Ja sam zval policiju, a ne taj redar. On je bil nasilan, govoril je ˝Idemo, idemo, idemo˝. Reko, kam buš išel, pa ja bum zval odvjetnika i policiju – kaže Filipaj, a inače, uvidom u odluku vidimo da piše Filipaj na cesti postavio željeznu ogradu i stupove koji ugrožavaju sigurnost prometovanja i neometan prolaz mještanima.

Od kada je ta ograda postavljena, u odluci piše da ste prijavljeni od strane mještana?

– Pa s čem bi preprečili put? Pa to je naša međa. Pa piše, mi zname da piše. Znate zake? To je dio dvorišta koji nemre biti ograđen zbog toga jer je tuj gnoj. I onda smo ogradili svoje dvorište. I sad sme mi ogradili, h ponedejljak. Bume rekli osam dana – kaže gospođa Filipaj.

Ali uvidom u zemljišne knjige i jedinstvenu bazu podataka o nerazvrstanim cestama izvidno je kako se radi o javnom dobru…

– Pa kad su nam upisali nijesme bili doma. To je bilo još 2019. – govore nam.

A objekt je legaliziran? I gospodarski i stambeni?

– Nije, 1962. napravljena je štala, 1959. je napravljena kuća. Nije legalizirano. To je stoljećima tu. Pa nisme te mi krivi – govore, izbjegavajući odgovore na pitanja koja smo postavili.

– Zagrađeno nemre biti jer ja nemam di tovariti đubar zato nije bilo zagrađeno. Sad su oni sve to uzela do gnojnika – kaže Filipaj.

Trebao bi postojati određeni prostor od staje do ceste?

– Pa mora biti neki dio. Nekih bar pol metra do ceste. Mi imamo 70 centimetri i 41 je gore grabice h vrhu, a h dnu 20. Mi sme se još 10 centimetri z ogradu povljeklji nutru. A još 2019. su nam zeli to. Mi kad sme došlo doma, vidime se ofarbane sprejem. Ocrtavali su cestu, a niko nas nije obavestil – kažu.

Jeste li pričali s načelnikom?

– Pa on je taj koji je glavni organizator toga da nam se to zeme. Oni do sad nisu znali niti moju adresu, niti imena niti prezimena, a sad kad su prijetnje sad znaju kam slati – govore.

Što se desilo tog 13.? Zašto je intervenirala policija?

– Pa niš. Policijska službenica je rekla da se ograda ne rušila, a ovaj redar je nju pritisakal ˝E vadimo van, e vadimo van?˝, a ona je rekla ˝Ne, policija nije nadležna niti da gospodinu zapovijeda da skine ogradu, a niti da odredi odobrenje da ju vi skidate˝. Ničega drugoga nije bile. Mi sme zvali policiju jer nas je tuj maltretiral, gospođo. Za svoju zaštitu. A onda su napisali da smo mi bili nasilni. Radnik je došel z njim, on je dolje čakal za cestuj. Htel je to čupati van. Prisiljaval nas je da to vadimo van. I mi smo to prijavili policiji. Advokat je reko da ne damo to čupati van. Kak nas kleveću, e vidite – odgovaraju nam.

A da ste dobili obavijest, bili biste za dogovor?

– Pa bili bi prisutni. Znali bi šta se radilo. Niti smo pozvani u uvid laborata, niti su pitali dal se slažemo. I još nas lažno optužuju. Ak si ti načelnik onda moraš znati kaj se događa. On je samo govoril da niš, da niš, počel neke po kompjutoru tipkati i rekel da još niš nije dobil. Onda sam ga pital zakaj me nisu obavestili pa mi je rekl da niti bu mi se javilo kaj, niti bum obavešten. Samo kad su preteća pisma onda znaju poslati obavest – kaže Filipaj pa smo ih upitali jesu li ranije ima nekih sličnih problema pa su jednoglasno odgovorili s velim ˝ne˝.

– Ne, ne. Nikada. Kad smo došli pitati kaj je to onda je to krenulo. Onda je još bil Kranjčić načelnik. Oni su naravno odustali od toga. Kos je bil stažista, ali neću reći kak se je ponesel – govori Filipaj.

– Kak ne, bog ma*er ti je preklel – uključila se supruga.

– Je, rekle je da bi pozval policiju, da bi me dal zvezati pa bi onda oni mogli delati kak hoćeju. Kud bi šteli i kak bi šteli. I kaj bi vi sad na to rekli – pita nas gospodin.

– Kad su prvi put rezali taj put dok je još bil Kranjčić onda je Jožek pokazal da je to naša međa. Onda je Kranjčić rekel da dobro, da se stranka ne slaže, prekid rada i treba naći drugo rješenje. Ovaj se kucal po prsima tak – gestikulira Filipajeva supruga udarajući sebe po prsima i nastavlja…

– I veli ˝Da se mene pita, dal bi ga zvezati i otpelati i onda bi delali kak hoćemo˝. Onda je Kranjčić rekel, evo tu je sedel kak vi sad ˝Ne, ne tak se ne bumo razgovarali˝ i s tim su prešli od tud. On je trebal poslati obavest. A ne tak. Same je rekel ˝Hodi sim˝. Mi hoćeme mir. Oni su ljagu hićeju na nas. Oni ne priznaju ono kaj je 2018. godine dosudil sudec susedu i zapičil. Ni te ne priznaju – prepričavaju nam.

– Tu sad kad su vozili šuder, oni drajakseri puni šudra, i nikomu nije put bil preuzek. Ide z buldožderem, nije mu preuske. Išel je mikser pun betona, vozil je susedu, nekad je išel jemput, nekad dva put, nekad i tri put. I onakvomu kamionu nije bil put preuzek, a sad je preuzek put i sad nam skroz do zida treba zeti. Ne zname reći ke se bu završile – govori Filipajeva supruga.

Nakon toga priupitali smo i vodstvo Općine o ovom slučaju pa su nam vrlo detaljno odgovorili na naša pitanja i razjasili cijelu situaciju.

– Zemljište na kojem je gospodin Filipaj postavio željezne stupove i žičanu ogradu u zemljišnim knjigama upisano je kao javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Općine Sveti Križ Začretje. U naravi, ovdje se radi o nerazvrstanoj cesti NC DP-23 te je postavljanjem stupova i žičane ograde ugrožena sigurnost prometovanja i nesmetan prolaz mještanima. Odlukom o nerazvrstanim cestama Općine Sveti Križ Začretje, između ostalog, jasno je propisano da je na nerazvrstanoj cesti zabranjeno postavljati ograde te obavljati druge radnje koje mogu oštetiti nerazvrstanu cestu ili ugroziti sigurno odvijanje prometa na njoj. Nadalje, propisano je da Općina mora bez odgode, nakon saznanja, s ceste ukloniti sve zapreke ili druge posljedice zabranjenih radnji koje bi mogle oštetiti nerazvrstanu cestu, ugroziti, ometati ili smanjiti sigurnost prometa na nerazvrstanoj cesti. U tom smislu gospodina Filipaja smo upozorili na neovlaštene radnje te mu naložili da ukloni postavljene stupove i žičanu ogradu. Nažalost, gospodin Filipaj odbija postupiti prema našim uputama tvrdeći da je dio ceste koju je on ogradio u njegovom vlasništvu. Zemljišne knjige, govore drugačije – kažu iz Općine.

Što je s legalizacijom objekta?

– Donja Pačetina na kojoj se nalaze gospodarski objekti gospodina Filipaja imovinsko -pravni odnosi nisu riješeni te gospodin Filipaj nije upisan niti kao posjednik niti kao vlasnik navedene čestice. Prema informacijama kojima raspolažemo objekt nije legaliziran – kažu i dodaju:

– 2019. godine Općina Sveti Križ Začretje, kao pravna osoba koja upravlja cestama na području Općine Sveti Križ Začretje, provela je postupak evidentiranja gore navedene nerazvrstane ceste. Naime evidentiranje nerazvrstanih cesta obaveza je jedinica lokalne samouprave i cijeli postupak proveden je sukladno važećim odredbama Zakona o cestama te su obaviješteni svi nositelji prava na nekretninama koje graniče s gore navedenom nerazvrstanom cestom. Na toj dionici bili su planirani radovi uređenja sustava odvodnje oborinskih voda odnosno uređenje odvodnog jarka te asfaltiranje tog dijela čime bi se spriječilo zaleđivanje ceste te proširio izlaz na županijsku cestu ŽC 2158, a u konačnosti riješio bi se i problem odvodnje sa gospodarskog objekta gospodina Filipaja – ispričali su nam.

O Filipajevim tvrdnjama

– Tvrdnje gospodina Filipaja nisu istinite. Naime, Općina Sveti Križ Začretje i komunalni redar kao ovlaštena osoba u navedenom predmetu pokušali su navedenu situaciju u nekoliko navrata riješiti mirnim putem, ali nažalost bezuspješno. S jedne strane svakodnevno zaprimamo zahtjeve građana za uređenjem komunalne infrastrukture, za rješavanjem odvodnje oborinskih voda i slično, dok s druge strane imamo pojedince koji svoje probleme i neriješene odnose rješavaju preko Općine i preko leđa Općinskog načelnika, a nauštrb svojih susjeda i cijelog mjesta jer koče planirane radove i razvoj naše Općine – poručuju iz Općine.

Ono što je sigurno jest da ćemo sutra, kada se planira ukloniti ograda, s početkom u 9 sati i to od strane izvođača ˝Cvetko prijevoz˝ ponovno izaći na teren pa nam tek slijedi vidjeti kako će izgledati završnica ovog lamentiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba