Glavna tema na sjednici Županijske skupštine KZŽ bile županijske financije, istaknuta bojazan od poskupljenja energenata i kako će utjecati na proračun

“Moramo početi grijati bolnice i škole – pozivam nadležno Ministarstvo da nam da jasne upute kako osigurati plin“

Objavljeno: 22.09.2022. Valentina Cigula

Polugodišnji izvještaj o izvršenju Županijskog Proračuna i  Polugodišnje izvješće o radu župana Željka Kolara za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine bile su dvije najvažnije točke koje su se našle na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije održane u četvrtak u Poslovno – tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini.
U prvom polugodištu 2022. godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 492.725.455,35 kuna, dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 423.242.928,32 kuna. Planirani prihodi i primici za 2022. godinu iznose 1.209.556.518,04 kuna te navedena realizacija za prvo polugodište predstavlja 41 posto godišnjeg plana. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci za  razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 473.232.167,42 kuna, dok je za isto razdoblje prethodne godine taj iznos bio 459.721.754,63 kuna.

Problemi s prihodima

Navedeni iznosi sadrže podatke za Krapinsko – zagorsku županiju i njene proračunske korisnike, dakle radi se o osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i zdravstvenim ustanovama, Javnoj ustanovi Zagorje Zeleno, Zavodu za prostorno uređenje, ZARA-i te Javnoj ustanovi “Novi početak”.
Promatrajući samo Županiju, bez proračunskih korisnika, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 87.711.063,42 kuna što je za 18.128.573,62 kuna ili 15 posto manje u odnosu na isti period 2021. godine kada je taj iznos bio 105.839.637,04 kuna. Vijećnici su Polugodišnji izvještaj o izvršenju Županijskog Proračuna usvojili sa 19 glasova za te šest suzdržanih. Na podneseni izvještaj pročelnice Upravnog odjela za financije i proračun Nevenke Puljko u raspravu se uključio vijećnik Vladimir Pleško (HDZ) koji je istaknuo da je kroz izvješće vidljivo da polako dolazi do problema u prihodima za Županiju, dodajući da ti problemi ipak nisu veliki, dodajući da podaci pokazuju da se proračun nešto malo manje puni nešto je to bilo u prošloj godini.
– Krapinsko – zagorska županija, župan i vladajuća većina u Županiji ambiciozno najavljuju različite projekte, programe i investicije koje bi u narednom razdoblju morale ili započeti ili su već započele i u tijeku su realizacije. Hrvatske demokratska zajednica, ali i ja, osobno podržavamo svaki projekt koji je na dobrobit županije, no u trenutku današnje recesije i gospodarske neizvjesnosti, upitno je hoće li se svi ti projekti moći ostvariti, poglavito kad vidimo jednu današnju točku dnevnog reda koja je nadopunjena, a to je preuzimanje troškova u iznosu od dva milijuna kuna za Sigurnu k uću. Dakle, postoje mogućnosti da će zbog povećanja svih cijena građevinskog materijala, rada i svega ostaloga, vjerojatno doći do sve većih poskupljenja i tada će svi projekti koji su planirani u budućnosti revidirati prema mogućnostima proračuna koji su predstavljeni u prvih šest mjeseci – kazao je Pleško, zaključivši da načelno nema nikakve kritike, već samo smjernice i zamolbu prema vladajućoj većini u Županiji da se u budućnosti uzmu u obzir sve činjenice koje su u Republici Hrvatskoj izazvane zbog globalnih stvari koji se događaju u cijelome svijetu te da se na taj način planira proračun.


Župan Kolar govorio je o odluci Vlade vezanoj za plin te natječaju kojeg je Županija poništila.

Poništena odluka

– Nažalost, odluka Vlade koja je donesena vezano za plin, još uvijek nije došla do distributera, i tu prvenstveno mislim na HEP opskrbu. Ili nisu dobro shvatili odluku Vade ili je ja nisam dobro shvatio, ili Ministarstvo nije dobro prenijelo HEP opskrbi, no u svakom slučaju imate jednu nerazumnu, neodrživu situaciju gdje nakon što znate da smo raspisali natječaj za sve zdravstvene i obrazovne ustanove, sve ono što je u nadležnosti Županije objedinjeni natječaj za plin. Imali smo ugovor 2020. – 2022. godine pa smo tako u srpnju u potrošili 52 milijuna kilovat sati plina i to platili 15 milijuna kuna, a potom smo dobili ponudu na 78 milijuna kuna. Tu smo ponudu naravno, odbili. O tome sam obavijestio predsjednika Vlade gospodina Plenkovića na sjednici Vlade sa županima u Sunji, kao i ministra Filipovića. Poništavajući natječaj konzultirali smo između ostalog sa svim distributerima koji djeluju na području Hrvatske na koji način da idemo s novim natječajem. Sugerirano nam je da idemo na kraći rok, na godinu dana. Mijenjali smo još neke stvari unutar samog natječaja, a u međuvremenu je Vlada donijela odluku da INA mora sav domaći plin, proizvodnju prodati HEP-u i da moraju povećati proizvodnju deset posto. Slijedom toga, logički bi bilo, a to je bilo i u naglasku govora premijera da se moraju osigurati i struja i plin, po povoljnijim uvjetima za škole, bolnice, socijalne ustanove i vrtiće – istaknuo je, dodavši:
– Logično je da se na naš natječaj javi HEP opskrba. Ponovno smo dobili samo jednu ponudu koja je u visini od 70 milijuna kuna, ali za godinu dana. Prilagođena je formuli koja je egzistirala od srpnja nadalje. Primjer je Opća bolnica Zabok, koja je za istu potrošnju plina, dakle samo za kuhanje, u srpnju platila 11.000 kuna plin, a u kolovozu 150.000 kuna. Nema bolnice u Hrvatskoj, institucije koja može platiti plin, a da nije u gubitku, a u gubitku su već sada jer je sustav već odavno potrošen. Moja mogućnost kao župana je da ponovno poništim natječaj i ponovno ga raspisati u nadi da će netko to realizirati jer polako se približavamo sezoni grijanja, moramo početi grijati bolnice i škole, ne možete ostaviti djecu i bolesnike na hladnome. Pozivam nadležno Ministarstvo da jasno i javno s jasnim uputama koje ćemo dobiti kao osnivači zdravstvenih i obrazovnih ustanova, na koji će se način osigurati plin – rekao je.


Pojasnio je župan i na koji će se način to projecirati na proračun, hoće li cijena plina utjecati na sastavljanje proračuna.

Zajedničke mjere

– Apsolutno da hoće. Cijela ova situacija koja je vezana za krizu energenata, nenormalno povećanje cijena, naravno da hoće. Očito je i Europska unija toga svjesna kada su navijali su najavili zajedničke mjere za čitavu Europsku uniju. Siguran sam da Vlada o tome promišlja i da je donijela neke konkretne odluke, međutim upute nama za jasno postupanje, nisu dostavljene – kazao je Kolar, pa još jednom pozvao nadležna Ministarstva da u što kraćem roku dostave upute jer zbog pripremanja rebalansa proračuna trebaju znati s koliko decentraliziranih sredstava će se raspolagati i koliko vlastitih sredstava će se trebati uložiti u podmirenje razlike.
Nakon polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Županije, izvještaj o svom radu u prvih šest mjeseci u ovoj godini, podnio je župan Kolar koji je govorio o stanju nezaposlenosti, obnovi o tzv. zagrebačkog i petrinjskog potresa, kapitalnim projektima te posljedicama pandemije. Vijećnici nisu imali primjedbi na podneseni izvještaj župana te su ga usvojili sa 18 glasova, dok je šest vijećnika ostalo suzdržano.
Prije početka, rada Skupštine po dnevnom redu, kao i obično održan je aktualan sat gdje su svoja pitanja županu Kolaru ovog puta postavili Reformist Davor Kljak kojeg je zanimalo što će Županija poduzeti po pitanju kamenoloma Siljevec, nezavisnog vijećnika Viktora Šimunića zanimalo je koliko Županija mjesečno izdvaja za računalni program, istaknuvši prijedlog da se uvede jedinstveni računovodstveni sustav za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Pitanje županu Kolaru postavio je i HDZ-ovac Miljenko Šoštarić kojeg je zanimalo kako Županija planira pomoći onima koji je pogodila elementarna nepogoda tuča, a krapinski gradonačelnik, vijećnik HDZ-a Zoran Gregurović povukao je pitanje projekta Stubaki.
Dnevni red sjednice dopunjen je prijedlogom Odluke o izmjenama odluke o ustrojstvu i djelokrugu županijskih upravnih tijela te prijedlogom Odluke o dopuni odluke o izvršavanju proračuna za ovu godinu. Vijećnici su raspravljali i o prijedlogu odluke o davanju suglasnosti na Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste za 2022. godinu, zatim o davanju suglasnosti na Prijedlog II. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste za ovu godinu, o davanju suglasnosti na Prijedlog III. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste, Integriranom prometu zagrebačkog područja d.o.o., službenom glasniku Županije, prijedlogu odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava iz programa socijalne skrbi, prijedlogu programa dodjele potpora male vrijednosti gospodarstvu za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, prijedlogu programa javnih potreba u kulturi za iduću godinu, prijedlogu odluke o osnivanju Kulturnog vijeća, izvješću o provedbi Godišnjeg plana upravljanja Županijskom imovinom, prijedlogu zaključka o izmjenama Zaključka o prijedlogu potreba specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje u zdravstvenim ustanovama Županije, prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o darovanju Zagorskoj razvojnoj agenciji nekretnine u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije te Prijedlogu rješenja o razrješenju mrtvozornice za područje grada Oroslavja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba