PROGRAM “PTIČEK“: U Zelenjaku održana dodjela diploma mladim čuvarima prirode

“Nadamo se da smo djecu potaknuli da se odgovornije ponašaju prema prirodi, a možda im dali i inspiraciju da odaberu to kao svoje zanimanje“

Objavljeno: 21.09.2022. Valentina Cigula

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno, u sklopu programa “PTIČEK – programa senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko – zagorskoj županiji“, po 14. put održane su dvodnevne radionice, a u srijedu je u Zelenjaku održana dodjela diploma mladim čuvarima prirode.
Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno Dijana Hršak istaknula je da je edukacija jedinstvena upravo po kontinuitetu, dodajući da na sreću, Javna ustanova Zagorje zeleno ima dobar i vrijedan tim ljudi koji je spreman tu strukturu do zadnjeg detalja odraditi u dva dana.


-Imamo prekrasan trenerski tim, profesore koji su izuzetno motivirani, s velikim iskustvom. Po reakcijama djece vidimo da je zaista bilo uspješno. Na djecu računamo kao na naše buduće suradnike, možda je preambiciozno da to budu baš svi, ali nadamo se da smo ovo 24-ero djece koji su sudjelovali potaknuli, možda im dali inspiraciju da odaberu to kao svoje zanimanje, da se uključe u razne projekte, udruge i odgovornije se ponašaju prema prirodi – poručila je Hršak, dodajući da je cilj edukacije da djeca budu u zaštićenom području.
-Danas smo u Zelenjaku, značajnom krajobrazu, u blizini naše Sutle, Natura područja. Jučer smo bili u Radoboju, podno Strahinjčice, također vrlo vrijedne planine Natura 2000 područje. Bili smo u našem Centru za prirodu Zagorje. To su mjesta gdje djeca mogu puno toga vidjeti, naučiti, različitog primijetiti i zbog toga su i dvije različite lokacije. Dva različita staništa, dvije različite priče, da bi djeca dobila što veću širinu vezanu uz zaštitu prirode, što o samoj prirodi, o načinu upravljanja i postupka koje kasnije mogu sami primijeniti – pojasnila je Hršak.
Autor programa ‘Ptiček’ Ivan Martinić rekao je da je ovogodišnja radionica također bila ispunjena raznolikim aktivnostima koje su kombinirale tumačenje, učenje i iskustveno doživljavanje s aktivnostima.


Stvaranje povezanosti
– Djeca su bila iznimno zadovoljna programom, a posebno su hvalili te aktivnosti gdje su se mogli uključivati. Ova generacija, čini mi se, je po razini pripremljenosti i fokusiranosti na radionice bila primjetljivo veća nego je to bilo prijašnjih godina. Ne znam je li to do izbora koji je proveden po školama pa smo dobili djecu koja su bila više motivirana, ili je pak riječ o podizanju ukupne razine obrazovanja za okoliš u što se škole sve više uključuju. Tu je i program ‘Globe’, program sustavnog osposobljavanja o zaštiti prirode koji je unazad nekoliko godina zamro, no sada se ponovno budi, možda je i to razlog zašto smo dobili zainteresiraniju djecu i djecu koja su u svemu surađivala – rekao je Martinić, dodavši da je interes djece za očuvanjem prirode kroz ovakve akcije i dalje velik.
– Ono što bi mi htjeli i nadam se da ćemo uspjeti, je da pratimo naše mlade čuvare prirode, odnosno, da ostanemo u njihovom životu. Nije bez razloga izabran 5. i 6. razred. Izabrani su zato što ih možemo slijediti i u 7. i 8. razredu i na neki način, održavajući kontakt s njima, možemo pojačavati tu vezu koju stvorimo s njima kroz ovo osposobljavanje. Isto tako, i učiteljima možemo davati određena usmjerenja kako se i dalje uključivati u programe ustanove i kako taj program mladih čuvara prirode svatko u svojoj sredini može nastaviti – poručio je Martinić.
Župan Željko Kolar rekao je da je ovo sjajan program za učenike 5. i 6. razreda svih osnovnih škola s područja županije kojeg organizira ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti s nekoliko sveučilišnih profesora koji su među najboljima u Hrvatskoj, a sve na inicijativu profesora Martinića koji je i voditelj tog programa.


Jedinstvena u Hrvatskoj
-Preko 300 učenika s područja županije je prošlo edukacije i znanje koje su stekli prenašaju svojim kolegicama i kolegama u svojim školama. To je sjajna priča, jedinstvena u Hrvatskoj. Nitko nema takav program u zemlji, a čak su i Slovenci došli vidjeti o čemu se radi te su preuzeli dio programa – rekao je župan Kolar, dodavši:
– Poruka koju smo poslali je da prije svega čuvamo prirodu zbog sebe samih, a onda i zbog budućih generacija. I Europska komisija nas potiče na to u novoj financijskoj omotnici. Inače, u novoj omotnici nema niti jednog sličnog programa kojeg možete financirati, ako su sebi nema digitalno i zeleno i to je svima jasna poruka – kazao je župan, dodavši da će za 15. godišnjicu pokušati okupiti većinu onih koji su prošli ovu školu te provjeriti kako su oni naučeno implementirali u svoj život.  
U edukaciji je sudjelovao i učenik 5.a razreda Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice Lovro Margetić koji je istaknuo da mu se na edukaciji svidjelo to što je naučio nešto više o prirodi, što možda ne bi naučio u školi te to što su radili pokuse.


-Najzanimljivije mi je bilo kad smo hodali bosi po šumskom tlu, lovili organizme koji žive u vodi, pa smo ih stavljali u posude. Sudjelovao sam u predstavi, dobio sam glavnu ulogu čuvara prirode koji je skupini objašnjavao što sve može vidjeti u zaštićenom području Zelenjaka i koja pravila trebaju poštovati – kazao je Lovro.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba