U petak 23. i subotu 24. rujna

‘ZeGeVege festival’ sve je bliže, a poznati su i ovogodišnji zanimljivi gosti koji će voditi inspirativne razgovore i kreativne radionice

Objavljeno: 20.09.2022. zagorjeinternational

Govori i radionice iznimno su važan i odlično posjećen dio ‘ZeGeVege festivala’ koji ove godine po 14. puta stiže zagrebački Trg bana Jelačića, i to u petak 23. rujna od 8 do 21 sat i subotu 24. rujna od 8 do 20 sati. 

Uz bogatu ponudu proizvođača veganske hrane i restorana s gotovim jelima, kozmetike koja nije testirana na životinjama te udruga za zaštitu životinja i okoliša, ‘Prijatelji životinja’ su kao organizatori festivala, pripremili atraktivan program na pozornici u obliku edukativnih intervjua sa zanimljivim gostima.

Kroz dinamične, inspirativne i edukativne razgovore s različitim govornicima posjetitelji će moći saznati korisne informacije o dobrobitima veganstva i održiva načina života za zdravlje, okoliš i bića s kojima dijelimo planet, a moći će dobiti i recepte raznovrsnih ukusnih jela.

Kvalitetni govornici 

Posjetitelji će u petak moći čuti koje promjene postižu okolišni i klimatski aktivisti, kakva je dostupnost gotovih veganskih proizvoda u Hrvatskoj, kako zdravo živjeti 22 dana na biljnom gorivu, kakva je budućnost oceana zbog fosilnih goriva i izlova riba, što jedu sportaši pobjednici, kakvo je iskustvo vegana u kulinarskim emisijama i o smrtonosnom otpadu u moru.  

O ovim aktualnim temama voditeljica Sara Mešin razgovarat će s aktivistima pokreta ‘Extinction Rebellion’, voditeljicom radionica kuhanja Anitom Petrović, Hrvojem Haračom iz Udruge ‘Pobjede’ koja vodi Super izazov 22, voditeljicom kampanja Greenpeacea Petrom Andrić, pobjednicom Prvenstva Balkana u maratonu Anom Štefulj, ‘food blogerom’ Mateijem Negovetićem, Matkom Pojatinom iz Društva za podvodne sportove i Fabijanom Peronjom iz organizacije ‘WWF Adria’. Također, odvijat će se i dojmljivi performans pod nazivom ‘Kocka istine’.

U subotu će se s pozornice posjetiteljima obratiti aktivistica Dominica Firšt iz skupine ‘Anonymous for the Voiceless’, nutricionistica Maja Ljubas, f’ood blogerica’ Martina Đođo, aktivistica Nina Plenar Jeličić, profesorica Lidija Bakota, nositelj kolegija “Prava životinja” na Pravnom fakultetu u Osijeku Boris Bakota, ultramaratonac Igor Drašković te treneri fitnessa i savjetnici za prehranu Ivana Martinec i Marko Samardžija.

Oni će govoriti o veganskom aktivizmu, pripremi zdravih veganskih obroka za djecu, jednostavnim i svima pristupačnim veganskim jelima, prehrani koja spašava planet, zlouporabi jezika u govoru o životinjama, statusu životinja u pravnom sustavu, veganima koji trče ultra trail i kako veganskom prehranom doći do zdravog i fit tijela.

Za sve uzraste 

Iz udruge ‘Prijatelji životinja’ dodaju da će, u sklopu edukativnog Dječjeg kutka, djecu i roditelje posebno razveseliti radionice oslikavanja platnenih ruksaka za djecu te reciklaže tekstila za djecu i roditelje. Instalacija ‘VegeEDU’ na pet edukativnih panoa privući će sve receptima, preporukama za filmove i knjige o veganstvu i brojnim drugim zanimljivostima. Napominju da će se na ‘ZeGeVege-u’ moći potpisati i aktualne peticije i europske građanske inicijative, a svaki posjetitelj dobit će brošuru sa zanimljivim informacijama i receptima.

Organizacija ‘ZeGeVege festivala’ na neprofitnoj je osnovi te udruga ‘Prijatelji životinja’ poziva sve koji žele i mogu pomoći da se jave za volontiranje i tako sudjeluju u stvaranju još jedne odlične hrvatske Veganmanije. Program 14. ‘ZeGeVege festivala’ može se pronaći na internetskoj i Facebook stranici Festivala. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba