S ciljem unaprjeđenja gospodarenja otpadom na području grada

PROJEKT VRIJEDAN 4,5 MILIJUNA KUNA: Reciklažno dvorište u Donjoj Batini uskoro otvara svoja vrata građanima Zlatara 

Objavljeno: 20.09.2022. zagorjeinternational

Kako bi educirao svoje građane o odgovornom ponašanju prema okolišu te unaprijedio sustavno gospodarenje otpadom, Grad Zlatar je osigurao sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta i provedbu informativno-edukativnih aktivnosti u razdoblju od listopada 2020. do listopada 2022. godine. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda, a njegova ukupna vrijednost je 4.575.557,30 kuna, od čega je 3.706.619,83 kuna bespovratnih sredstava. Izgradnjom reciklažnog dvorišta želi se ispuniti uvjete usklađivanja s europskim direktivama o otpadu te se očekuje da će u roku jedne godine biti prikupljeno 35 tona odvojenog otpada.

Reciklažno dvorište u Donjoj Batini službeno se otvara 6. listopada 2022. te će biti na raspolaganju građanima Zlatara i okolnih naselja. Njegovom izgradnjom riješio se problem otpada koji se može odlagati na kućnom pragu, poboljšalo se razdvajanje i povećala se iskoristivost otpada koji se može reciklirati, a ujedno se osiguralo i zasebno prikupljanje sirovina, obrada i korištenje otpada te su se smanjile količine otpada odloženog na odlagalište. 

U sklopu reciklažnog dvorišta moći će se odvojeno odložiti papir, plastika, staklo, bio otpad, tekstilni otpad, elektronički i opasan otpad, glomazni otpad te građevinski materijal kao što je materijal na bazi gipsa, izolacijski i slično. Ukupna površina dvorišta je 3600 metara kvadratnih, a nalazi se u naselju Donja Batina, uz županijsku cestu. Postavljeno je 19 kontejnera zatvorenog tipa volumena sedam metara kubičnih, tri eko kontejnera, jedna preša za kartonsku ambalažu, dva kontejnera volumena 1,5 metara kubičnih, tri klimatizirana natkrivena spremišta te tri rolokontejnera ukupnog volumena 32 metra kubična za glomazni otpad. 

Jeste li znali?

Čovjek proizvede između 400 i 750 kilograma otpada godišnje. 

Kako bi se proizvela jedna tona papira potrebno je iskoristiti četiri stabla, 200.000 litara vode i 4600 kWh električne energije, dok je za proizvodnju jedne tone recikliranog papira potrebno samo 160 litara vode i 2400 kWh energije. Istovremeno, svaka tona recikliranog papira spasi 17 stabala od rušenja. Papir se može reciklirati čak do sedam puta, a staklo je moguće reciklirati bezbroj puta.

Plastičnoj boci ili aluminijskoj konzervi potrebno je do 500 godina da se razgradi, dok je plastičnoj vrećici potrebno čak i do tisuću godina. Prema nekim procjenama, do 2050., u morima će biti više plastike nego riba.

Svake se godine proizvede 50 milijuna tona elektronskog otpada. Recikliranjem jednog milijuna mobilnih telefona dobiva se 16.000 kilograma bakra, 350 kilograma srebra, 34 kilograma zlata i 15 kilograma paladija.

Gotovo 400.000 tona hrane godišnje završi u smeću, a za proizvodnju samo jednog kilograma kruha, u procesu ‘od polja do stola’, potrebno je čak 1608 litara vode!

Zašto je važno reciklirati?

Sprječavanjem nastanka otpada, prenamjenom i popravkom predmeta, odvojenim prikupljanjem otpada te njegovim recikliranjem štedimo ionako ograničene prirodne resurse te doprinosimo smanjenju otpada na odlagalištima, čime utječemo i na kvalitetu vode, tla i zraka. Recikliranjem smanjujemo zagađenje okoliša čime unaprjeđujemo vlastito zdravlje. Recikliranjem se koriste već iskorištene sirovine i otpad te se tako smanjuje potreba korištenja i eksploatacije novih prirodnih resursa. 

Upotrebom recikliranih sirovina u procesu proizvodnje koristi se manja količina energije i vode nego prilikom proizvodnje novih proizvoda dobivenih upotrebom novih sirovina. Recikliranjem se štedi novac i smanjuju se proizvodni procesi koji uzrokuju zagađenje okoliša, a upotrebom recikliranih sirovina industrije ispuštaju manje otpadnih voda i plinova. Recikliranje otpada smanjuje i njegovo gomilanje na odlagalištima. 

Koristi recikliranja daleko nadmašuju trud koji svatko od nas mora uložiti za odvajanje otpada, a sve se zapravo svodi na to da budućim generacijama osiguramo čišći i sigurniji okoliš te im ga takvog s ponosom ostavimo u nasljeđe.  

Upravo je iz tih razloga izgrađeno reciklažno dvorište Donja Batina čiji je cilj unaprijediti gospodarenje otpadom na području Grada Zlatara, smanjiti njegovu količinu, pridonijeti zaštiti okoliša, zaustaviti otvaranja novih divljih odlagališta te ispuniti uvjete usklađivanja s europskim direktivama o otpadu. 

Više o samom projektu građani su imali prilike čuti na edukativnoj tribini koja je održana 16. rujna u DVD-u Zlatar, a svi oni koji su ju možda propustili više informacija mogu saznati na službenim stranicama reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini gdje ujedno mogu preuzeti i edukativnu brošuru, letak te bojanku. 

Projekt  je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Zlatara.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba