NACIONALNA PRIČA: Ovog petka i subote Dvorac Oršić ponovno postaje centar znanosti i zabave, slijedi 11. po redu ‘Znanstveni piknik’

“Učenici su se ohrabrili pokazivati svoje projekte, i sami su postali edukatori, a već sada u najavi imamo 1700 posjeta iz škola iz cijele RH te 600 zagorske djece”

Objavljeno: 19.09.2022. Vanja Hozmec

Projekt popularizacije znanosti i umjetnosti poznat pod nazivom ‘Znanstveni piknik’, ove će se godine održati 11. puta. Krapinsko – zagorska županija je domaćin već četvrtu godinu zaredom, a održat će se u prostorima Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici. 

S obzirom na to da će se ‘Piknik’ održati ovog petka i subote, 23. i 24. rujna, u Dvorcu Oršić je održana i najavna konferencija na kojoj je predsjednica udruge organizatora, Udruge ‘Profesor Baltazar’ Tatjana Jakšić, rekla da će na ovogodišnjem ‘Pikniku’ biti doista mnogo posjetitelja.

– Imat ćemo 70-ak edukatorskih timova od čega 26 srednjih škola, 20 osnovnih, dok su ostalo udruge, institucije, fakulteti i pojedinci. Posebno nam je drago što se povećao broj učenika koji su postali edukatori dok su na početku edukatori bili institucije udruge, fakulteti i slično. S vremenom su se učenici ohrabrili da počnu pokazivati vlastite projekte i to je još jedna dodatna vrijednost ovog programa kojeg provodimo – naglasila je Jakšić. 

Među pokroviteljima su, kako je otkrila, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović te Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje ujedno poziva škole da uvrste posjet ‘Znanstvenom pikniku’ u svoj kurikulum. 

– Događa se to da mnoge škole uvrste posjet u terensku nastavu, tako da već sada u najavi imamo 1700 posjeta iz brojnih hrvatskih škola i oko 600 učenika iz Krapinsko – zagorske županije. Da ne bi sve bilo tako strogo i ozbiljno i da se ne bi sve baziralo na znanstveno-popularnim aktivnostima kojih će biti preko 200, imat ćemo i program na pozornici, pub kviz i još mnogo toga zanimljivog – najavila je Jakšić. 

Stvaranje malih znanstvenika

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša zahvalila je Udruzi ‘Profesor Baltazar’ što je Krapinsko – zagorsku županiju učinila domom znanosti, zabave i edukacije. 

– Prije četiri godine krenuli smo s piknikom u Dvorcu Golubovec gdje smo imali preko 5000 posjetitelja. Ono što nam je bilo važno je da publiku dovedemo u Donju Stubicu i da stvorimo buduće posjetitelje Znanstveno – edukativnog – zabavnog centra Zagorje koji će nastati upravo u dvorcu Stubički Golubovec. Kroz četiri godine smo kreirali, osim posjetitelja, i male popularizatore znanosti, znanstvenika, a ono što mi je posebno drago vidjeti ove godine je da su naše osnovne škole iz Hrašćine i Budinščine zajedno napravile scenski prikaz hrašćinskog meteorita, a vrlo je lijepo vidjeti da uvezujemo ‘STEM’ područje i pružamo potporu tom području i našim učenicima s našim naslijeđem kojeg ovdje imamo na tim lokacijama – rekla je Matuša pa nastavila:

– Centar u Golubovcu bit će dom za upravo te male buduće znanstvenike i cijelu populaciju koja se želi više educirati u ‘STEM’ području, a također je važno da se osim ‘STEM’ područja ovdje pojavljuju i dva nova slova, tako da sada govorimo o ‘STREAM-u’ odnosno ‘R’ kao ‘reading’, čitanje, koje nas itekako osvještava da bez čitanja ne možemo shvatiti znanost, i ‘A’ kao ‘art’, odnosno umjetnost, što nas pak podsjeća da bez umjetničkog pristupa razumijevanju znanosti ne možemo je interpretirati. Još jednom želim zahvaliti Udruzi što je prihvatila naše partnerstvo, Općini Gornja Stubica koja nas je udomila te Muzejima Hrvatskog zagorja koji su uvijek partneri u ovakvim inicijativama kojima dokazujemo da kulturna baština i muzeji mogu postati zabavno mjesto za znanost – poručila je Matuša. 

Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec istaknula je, uz tehničke i prirodne znanosti, važnost humanističkih znanosti, a koje su ključni dio ovog projekta. 

– Na ovom projektu pokazujemo da znanost doista nisu samo prirodne i tehničke znanosti. Moramo više pažnje posvetiti humanističkim znanostima koje su u posljednje vrijeme u nekoj vrsti defenzive. Bez humanističkih znanosti niti ove prirodne i tehničke ne mogu postojati i biti u službi čovjeka jer ako iz njih izbacimo ljudski moment, imamo dehumanizirane znanosti, odnosno, društvo okrenuto isključivo tehnici i materijalnom, a to nikako nije cilj. Nastojali smo kroz djelovanje našeg Muzeja podsjetiti da je i obitelj Feller doprinijela razvoju Stubice kakvu danas poznajemo, ali i Hrvatskog zagorja, tako da ćemo i mi kroz svoje radionice pokazati nešto o njima. Ujedno, ovo je prilika i da brojna djeca posjete Muzej seljačkih buna i vide u čemu je to Zagorje doprinijelo našoj povijesti i kulturi – rekla je Filipčić Maligec. 

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zahvalio je organizatorima što je upravo Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici odabran kao alternativno mjesto održavanja ‘Znanstvenog piknika’, do završetka ZEZ-a u Dvorcu Stubički Golubovec. 

– Svi učenici koji će ovdje dolaziti imat će prilike upoznati se s ovim krajem, upoznati njegove prirodne ljepote, ali i ljepote Krapinsko – zagorske županije. Ovaj je dio Zagorja povijesno bogat i stalno pokušavamo potaknuti da se o njemu što više ljudi educira i da ga upozna. Drago mi je da su Muzeji Hrvatskog zagorja, zajedno s Općinom Gornja Stubica, partneri u projektu. Poznato je da u suradnji s Muzejima radimo nekoliko projekata tijekom godine, a siguran sam da ćemo i narednih godina s vama surađivati na niz drugih projekata – poručio je načelnik Krizmanić. 

Drugačiji pristup 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ponosan što je Županija dio ovog projekta.  

– To što je ovo već 11. ‘Znanstveni piknik’ u Županiji nije slučajno jer u onom trenutku kada smo počeli razvijati projekt Znanstveno – edukacijsko – zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, znali smo da, da dođemo do cilja, odnosno do otvorenja centra, da moramo raditi na popularizaciji znanosti i pripremati teren kako bi centra mogao raditi punim plućima. Počeli smo tako da smo na Jarunu bili Županija partner, da bi se uspjeli dogovoriti da ‘Znanstveni piknik’ iz Zagreba prebacimo k nama i evo nas sada već četvrtu godinu zaredom u Zagorju – rekao je Kolar pa nastavio: 

– Kada govorimo o znanosti, pred sobom obično imamo neke ozbiljne ljude koji na ozbiljan način pojašnjavaju što su godinama radili. Ovdje je pristup drugačiji jer se djecu kroz zabavu želi uvesti u priču o znanosti, a takav će biti i Centar kada se otvori. Udruga ‘Profesor Baltazar’ to savršeno radi već 11 godina. Svi ti sudionici koji će nam se priključiti zapravo nadopunjavaju jedni druge i to stvara posebnu atmosferu u kojoj se, kroz zabavu, ljude interesira za znanost. ‘Znanstveni piknik’ doista je prepoznat na razini cijele zemlje, a mi želimo ‘ZEZ’ raditi u partnerstvu s resornim ministarstvom i Gradom Zagrebom jer je ovo nacionalna priča i mi ju od početka tako i promoviramo – rekao je na kraju Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba