Pripreme za Dane općine Radoboj - sveci koji su uništeni u nekim prošlim vremenima dobivaju novi život

TOPOLOVEC: Ovo je početak oživljavanja i očuvanja sakralnog objekta koji svojom vrijednošću i značenjem nadilazi lokalne okvire

Objavljeno: 19.09.2022.

Uz veliku potporu Ministarstva kulture i medija, ali i Zagrebačke nadbiskupije u crkvi sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim u Radoboju započeli su radovi na zaštiti ove najveće gotičke građevine u Hrvatskom zagorju. Među planiranim radovima koji će se izvršiti ovaj mjesec je i betoniranje poda kako bi se crkvi vratila liturgijska funkcija.

U nizu radova koji će se izvršiti na crkvi tijekom ovog mjeseca u pripremi je i jedinstvena izložba ˝Sveci s bregov˝ kao dio stručno-znanstvenog skupa ˝Dan Očure˝ koju pripremaju Muzej Radboa i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Krapini, Općinom Radoboj i župom Presvetog Trojstva u Radoboju, a pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Ministarstva kulture i medije i Općine Radoboj.

Stručno-znanstveni skup održat će se u sklopu manifestacije ˝Dani Općine Radoboj˝, 20. i 21. listopada ove godine, a izložba, čije će svečano otvorenje biti prvog dana manifestacije bit će postavljena u crkvi sv. Jakoba.

– Kroz izložbu i znanstveni skup predstavit će se dosadašnji konzervatorsko-restauratorski radovi na crkvi i inventaru kapele, a predstavit će se vrijedne spoznaje i višegodišnji rezultati istraživanja znanstvenika na temu očurskog kraja, crkve sv. Jakoba i cijelog njezinog inventara. Vrijedno je također napomenuti da je crkveni inventar izrazito zanimljiv i mlađim generacijama, a na temu poznate očurske ˝Bogorodice s djetetom˝ već je obranjeno nekoliko diplomskih radova pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. U sklopu manifestacije postaviti će se i prezentirati kopija gotičke skulpture Bogorodica s djetetom iz Očure i tamo će trajno ostati kao simbol početka oživljavanja i očuvanja ovog sakralnog objekta koji svojom vrijednošću i značenjem nadilazi lokalne okvire – ispričao je radobojski načelnik Anđelko Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba