Izložba ˝Krapinski pračovjek˝ otvorena u Muzeju Đakovštine

Sjajna promocija krapinskog muzeja pod autorskom palicom Jurice Sabola

Objavljeno: 19.09.2022. zagorjeinternational

Proteklog petka u Muzeju Đakovštine, otvorena je gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca ˝Krapinski pračovjek˝, autora Jurice Sabola ujedno i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja.

Posjetiteljima đakovačkog muzeja predstavljen je manji dio znanstvenog opus Dragutina Gorjanović-Krambergera, modeli pleistocenskih životinja: špiljski medvjed (Ursus spelaeus), golemi jelen (Megalocerus giganteus), vunasti nosorog (Coleodonta antiquitatis) te vunasti mamut (Mammuthus primigenius) kao i njihovi fosili. Kroz kopije krapinske zbirke predstavljeni su i fosilni ostaci kostiju glave, ruku, nogu te zubala juvenilnih, ali i odraslih jedinki. Kreativnim radom tehničara krapinskog muzeja, đakovačkoj je publici dočarano stanište pračovjeka kroz dioramu u kojoj se nalaze prve rekonstrukcije neandertalaca iz nekadašnjeg Muzeja evolucije, autora Stanislava Tucakovića. Za najmlađe je pripremljen poseban edukativno-interaktivni kutak s ilustracijama te interaktivnom instalacijom ¨Ice age˝.

O samoj izložbi, ali i muzejskoj djelatnosti na Hušnjakovu, na svečanom otvorenju govorio je Jurica Sabol, a ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić, izložbu je proglasila otvorenom. Kao i na dosadašnjim gostovanjima, mnogobrojnu publiku su tijekom večeri animirali članovi udruge ˝Krapinski neandertalci- pleme špiljskog medvjeda˝.

Izložba se u Muzeju Đakovštine može razgledati do 31. listopada 2022.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba