Povodom skorašnjeg otvorenja reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini, za građane održana edukativna tribina

“Važno je da zajedno stvaramo naš ljepši Zlatar, na ponos i sreću svih budućih generacija“

Objavljeno: 17.09.2022. zagorjeinternational

Reciklažno dvorište Donja Batina, površine 3600 metara kvadratnih, izgrađeno je za potrebe grada Zlatara, odnosno 19 naselja unutar grada, za ukupno 6096 stanovnika, u svrhu sustavnog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, a u petak su građani na edukativnoj tribini mogli dobiti važne informacije o projektu i vrstama otpada koje se mogu odložiti u njemu.
Naime, u reciklažnom dvorištu postavljeno je 19 kontejnera zatvorenog tipa volumena sedam kubičnih metara, tri eko kontejnera, preša za kartonsku ambalažu, dva kontejnera volumena 1,5 kubična metra, tri klimatizirana natkrivena spremišta te tri rolokontejnera ukupnog volumena 32 kubična metra za glomazni otpad.
Građani mogu odlagati papir, plastiku, staklo, biootpad, tekstilni otpad, elektronički i opasan otpad, glomazni otpad te građevinski otpad poput materijala na bazi gipsa, izolacijski i slično. Izgradnjom se riješio problem otpada koji se može odlagati na kućnom pragu, poboljšalo razdvajanje i povećala iskoristivost otpada koji se može reciklirati, ali i osiguralo zasebno prikupljanje sirovina, obrada i korištenje otpada, kao i smanjile količine otpada odloženog na odlagalište.
Konzultantica gospodarenja otpadom Irena Relić kazala je da je veoma važno to što se građanima Zlatara osigurao još jedan krak potrebne infrastrukture sustava za integralno gospodarenje otpadom te im se tako omogućilo da u svojim kućama ne drže stvari za koje nemaju mjesta, a koja su potencijalno opasne.
 -Reciklažno dvorište odlično će doći za odlaganje, odnosno istovar iz kuće, što građevinskog otpada, glomaznog otpada, starih kreveta, ormara, kompjutera, akumulatora, eventualno opasnih dijelova, kao što je stara boja, tekstil i svega onoga čemu više nije mjesto u našim kućama. Tako stvaramo preduvjete da koristimo stvari koje već imamo umjesto da trošimo nove resurse i sve nove proizvode – kazala je Relić, koja je otkrila i koliko su građani svjesni nužnosti pravilnog odvajanja otpada.


Svaki četvrtak
-Mislim da su građani sve svjesniji potrebe, pogotovo posljednje četiri, pet godina, da svi tu temu veoma dobro poznaju, da samo čekaju ovakvu infrastrukturu jer većina zna gdje i što odložiti. Samo im je potrebno pravo mjesto na nekoj razumnoj udaljenosti od kuće – rekla je Relić.
Reciklažno dvorište otvorit će se, kako je istaknula gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, 6. listopada, a radit će svaki četvrtak, od 12 do 19 sati. Kazala je gradonačelnica da je najvažniji cilj unaprijediti gospodarenje otpadom na području grada, smanjiti količinu otpada, pridonijeti zaštiti okoliša te ono što je još jako bitno, zaustaviti otvaranje novih divljih odlagališta kojih, kako je istaknula na području grada ima sve više, dodajući da će se time ispuniti uvjeti usklađivanja s europskim direktivama o otpadu.
-Otpad odvajamo na kućnom pragu, međutim građani nisu imali gdje odložiti veći opasni  otpad, odnosno nisu znali u koje kante i kako ga smjestiti. Mislim da je ovo zaista rješenje jer na divljim odlagalištima najčešće nalazimo elektronički i građevinski otpad. Sve informacije o načinu odlaganja otpada, građani mogu vidjeti na web stranici reciklažnog dvorišta. Na njoj će građani moći dobiti informacije ne samo o radnom vremenu reciklažnog dvorišta, već i informacije što sve mogu odložiti u kontejnere koji su smješteni u našem reciklažnom dvorištu. Naučit ćemo kako odvajati otpad, važno je da sačuvamo naš Zlatar za buduće generacije, djecu, i da stvaramo zajedno naš ljepši Zlatar na ponos i sreću svih budućih generacija koje ovdje žive – rekla je Auguštan Pentek koja je otkrila hoće li sada biti češćih kontrola divljih odlagališta.


-Zakon je tu jasan, sada je to i malo postroženo. Ako se divlje odlagalište nalazi na nekoj čestici, tada bi vlasnik te čestice o svom trošku trebao sanirati taj otpad. Pozivam građane da prijavljuju one koji će stvarati divlja odlagališta jer smatram da otvaranjem ovog reciklažnog dvorišta za to više nema potrebe jer svima je sve na dlanu, mogu ostavljati svoj otpad. Moja iskrena nada i želja je da nećemo imati novih divljih odlagališta – rekla je gradonačelnica.
Reciklažno dvorište se prema Zakonu, koji definira da reciklažnim dvorištem upravlja davatelj javne usluge, daje na upravljanje tvrtki Komunalac Konjščina, a direktor navedene tvrtke Stjepan Zajec kazao je da će to biti već treće reciklažno dvorište kojim će Komunalac upravljati. Naime, prvo je bilo u Jertovcu koje je postavljeno 2019. godine te godinu dana kasnije u Zlatar Bistrici. Zajec je pojasnio tko može koristiti reciklažno dvorište.
Ograničene količine
– Reciklažno dvorište u Donjoj Batini imaju pravo koristiti samo građani Zlatara koji su korisnici javne usluge. Postoje dvije kategorije korisnika, a to su kućanstvo i nekućanstvo. Dakle, privreda, obrtnici i javni sektor nemaju pravo koristiti tu uslugu. Građani trebaju pripremiti otpad za odlaganje, no ipak postoje određene ograničene količine otpada. Sakuplja se 49 vrsta otpada. Građevinski otpad se odlaže u manjim količinama. Građani imaju pravo, do 200 kilograma odlagati u šest mjeseci i to od manjih kućnih popravaka koje rade u vlastitoj režiji. Dakle, primjerice, ako mijenjaju krovište, odnosno imaju veće zahvate, to je dužan zbrinuti izvođač radova na svoj način. Može se dovesti primjerice jedan prozor, dvoja vrata, manje šute, no ne može dovesti kamion. Isto tako, primjerice azbestne ploče, opasni otpad, također su ograničene količine. OPG – ovci ne mogu predati veće količine opasnog otpada, ambalaže – kazao je Zajec, dodavši da će u ovoj godini reciklažno dvorište raditi četvrtkom, što će biti probni period do Nove godine, a onda će se vidjeti kako će se ostvarivati ciljevi.


– Preporučujem građanima da pripreme otpad, da ga selektiraju jer ga oni sami odlažu po naputku naših voditelja reciklažnog dvorišta. Svaki građanin je dužan otpad odlagati u određene kontejnere. Kada građanin dolazi u reciklažno dvorište, on sa sobom mora donijeti potvrdu da je korisnik, dakle račun te osobnu iskaznicu da se može identificirati. Sve količine dužni smo zaprimati od građana, ali i evidentirati količinu i vrstu otpada – poručio je Zajec, napomenuvši za građane jako važnu informaciju, a to je da je za njih odlaganje otpada u reciklažno dvorište besplatno.
Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 4.575.557,30 kuna, od čega je bespovratno dodijeljeno 3.706.619,83 kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba