Berbom u vinogradu OPG-a Kraljica otvoreno 52. Branje grojzdja

“Pregradski kraj ima niz vinara sa sjajnim vinima – to se dokazuje na svim ocjenjivanjima i sajmovima vina u Europi i svijetu“

Objavljeno: 17.09.2022. Valentina Cigula

Na radost mnogih ne samo stanovnika i stanovnica Pregrade, već svih žitelja Krapinsko – zagorske županije jer radi se o svima rado posjećenoj i poznatoj manifestaciji, u subotu je berbom grojzda u vinogradu Ervina Drenškog, vlasnika OPG-a Kraljica, na Kostelskom, službeno otvoreno 52. Branje grojzdja.

Manifestaciju je otvorenom proglasio i sve prisutne pozvao u vinograd da započnu s berbom, a pri tome i dobrom zabavom, domaćin Ervin Drenški uputivši nekoliko prigodnih riječi.

– Iznimna mi je čast da je otvorenje ovogodišnje 52. manifestacije Branja grojzdja održana kod mene i to što ste se okupili u tako lijepom broju. Mi smo malo gospodarstvo koje ima hektar vinograda. Trudimo se proširiti ga. Do prije nekoliko godina, radili smo poznata gemišt vina, a zadnjih pet godina radimo butelje i trudimo se svake godine proširiti asortiman na butelju više. Radimo na kvaliteti što više možemo. Drago mi je da smo prepoznati na nekim sajmovima i ocjenjivanja su nam dobro prolazila zadnje dvije – tri godine – rekao je Drenški.

Duga tradicija

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj istaknuo je da se radi o jednoj tradiciji koja u Hrvatskom zagorju ide stoljećima unatrag.

– Nastojimo održavati tu tradiciju, ali u skladu s modernim vremenima, dodavati neke suvremene sadržaje, kulturne, sportske i zabavne. Ove godine imamo više od 50 različitih programa i aktivnosti u 11 dana održavanja manifestacije. Već smo jučer imali određena događanja. Danas je otvaranje održano po prvi put u Kostelskome. Vjerujem da će nam se vrijeme malo popraviti, da stane kiša koja pada više dana, a nakon toga slijedi već danas koncert urbane glazbe, a imat ćemo i večer rocka, zagorske i zabavne glazbe. Vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe, a kruna je naravno povorka berača i beračica koja nas čeka iduće nedjelje – kazao je gradonačelnik Vešligaj.

O programu govorila je i direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić koja je istaknula da unatoč kiši koja neprestano pada, nije se htjelo odustati.

– Kiša pada, no mi se svejedno zabavljamo. Tamburaši nam sviraju, 52. puta smo brali. Družimo se i nastavljamo s našim programom do nedjelje 25. rujna kada zatvaramo s povorkom berača i beračica s kojom prikazujemo kako to izgleda kad oni poberu i dolaze na Trg. Klasika su zabavni programi i večernji koncerti. Večeras imamo Antu Gelu i bend, sjajne izvođače s njime. Prognoza kaže da će se vrijeme skroz popraviti, oblaci razići. Puno pazimo na eno – gastro program, stoga imamo razna kušanja hrane, pripremanje eno radionica i slično – kazala je Hostić koja je otkrila da je tajanstveni grojzd pronašla Slavica Krklec iz Udruge Kostelskih žena.

Dvije – tri godine

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da se već 12 godina, u suradnji s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom radi na zaštiti autohtonih sorata zagorskog kraja, istaknuvši svetokrišku i hrvatsku belinu, te sokol kao sorte koje imaju najveći potencijal.

-Nijedna regija u Hrvatskoj nije toliko napredovala što se tiče same kvalitete vina. Pregradski kraj ima niz sjajnih vinara sa sjajnim vinima i to se dokazuje na svim vinskim manifestacijama, ocjenjivanjima i sajmovima vina u Europi i svijetu. Kvaliteta je dostojna svake ponude, i to je ono do čega su naši vinari i podrumari došli. Krapinsko – zagorska županija je vinska regija. Regija smo u kojoj se proizvodi pjenušac, gdje ima ledeno vino i puno sjajnih sorata. Moramo sljubiti gastro i eno ponudu. Nakon zaštite zagorske purice, štrukli, mlinaca i bagremovog meda, na red su došla vina i vjerujem da ćemo u sljedeće dvije – tri godine dobiti nacionalnu i europsku zaštitu. Čestitka svim vinarima koji su na najvećem i najprestižnijem sajmu vina u Londonu dobili srebrne i brončane zlatne medalje i priznanja te pokazali da smo u odnosu na okolne županije ipak još uvijek lider – poručio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

EKSKLUZIVNO - ODLUČILA ISTUPITI: Kandidatkinja za ravnateljicu Spec. bolnice u Krapinskim Toplicama, klinička psihologinja Gordana Kamenečki o procesu izbora

“Vjetar u leđa mi je velika podrška zaposlenika, a uvjerena sam da je i Županiji u interesu da SBKT vode kompetentni ljudi, bez obzira na stranačku (ne)pripadnost”

Objavljeno: 26.11.2022. Alen Brodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter