VELIKI JUBILEJ: OB Zabok proslavila 55 godina rada Odjela ginekologije i porodništva

NAJLJEPŠI DOŽIVLJAJ U ŽIVOTU: “Trebamo podizati kvalitetu kako bi žene odlazile kući zadovoljne, ovih dana uveli smo i epiduralnu za obezboljavanje poroda“

Objavljeno: 17.09.2022. Valentina Cigula

Iako bolnica nije mjesto koje asocira na sreću i smijeh, u subotu je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana bilo razloga za radost, ali i ponos jer proslavljeno je 55 godina rada Odjela ginekologije i porodništva.

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Rajko Fureš istaknuo je da je Odjel ginekologije danas odjel koji pokušava implementirati najsuvremenije spoznaje s područja medicine, ali i humanizacije poroda, svega onoga što je trenutno aktualno u korist i na zadovoljstvo trudnica, rodilja, ginekoloških pacijentica i novorođenčadi.

Fureš je pojasnio što znači da je rodilište prijatelj djece i majki.

-To je koncept koji govori u prilog tome da trebamo podizati kvalitetu i da u biti trebamo naglašavati humani odnos prema našim trudnicama, rodiljama, novorođenčadi, kako bi nakon izlaska iz rodilišta žene kući odlazile zadovoljne, da im je to najljepši doživljaj u životu, na koja će imati najdraža sjećanja, što će im biti baza za ponovni dolazak u našu ustanovu. To zahtijeva veliki trud i angažman, no nema većeg zadovoljstva za sve nas zdravstvene djelatnike i djelatnice, od zadovoljnih trudnica, rodilja i kasnije djece – rekao je.

Da je zabočko rodilište među najboljima u Hrvatskoj, ide u prilog i činjenica koju je Fureš s ponosom istaknuo – od 2016. godine, prvo je rodilište koje je na području Republike Hrvatske uvelo obezboljavanje poroda, takozvanim rajskim klinom ili dušičnim oksidulom.

-Danas je to u rutinskoj uporabi. Svaka trudnica koja dođe u rodilište i izrazi želju da želi takav način obezboljavanja poroda, rado ćemo joj to omogućiti. Ovih dana u rutinsku uporabu uveli smo još jednu dodatnu metodu obezboljavanja poroda, a to je epiduralna analgezija, tako da sve žene iz Republike Hrvatske koje dolaze k nama imat će mogućnost obezboljavanja poroda epiduralnom analgezijom – rekao je Fureš koji je otkrio da je prošle godine obavljeno 902 poroda, a da 10 – 15 posto žena dolazi iz drugih krajeva.

Prvi u Hrvatskoj

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina istaknuo je da su kroz godine došli do zavidne razine zdravstvene zaštite koju danas pružaju u bolnici.

-Kada smo se 2008. godine preselili, prostori koji su bili u sklopu rodilišta, nisu imale pregrade, a danas svaki boks je ograđen staklenim stijenama, opremljen TV-om, sa svom mogućom medicinskom opremom da se olakša porod našim rodiljama. Sve to zajedno doprinosi, da danas na nivou rodilišta, imamo 900 do 1000 poroda i da se možemo ponositi s prostorom i medicinskom opremom, no oni ne čine posao jer njega rade ljudi. Imamo izvrsne liječnice, medicinske sestre, primalje – kazao je Vančina, dodavši:

– Naravno uvijek postoji mjesto za napredak. Svakim danom i tehnologija je drugačija, medicinska saznanja su drugačija. Moramo pratiti trendova, to i činimo. Sve to će doprinijeti da naše trudnice imaju vrhunsku uslugu u našoj bolnici, da se ne osjećaju kao u bolnici, nego kao u hotelu s vrhunskom uslugom. Kao što je župan rekao, ovdje je odjel na koji u principu pacijentice dolaze s osmjehom na licu i izlaze s osmjehom na licu. Trudimo se i trudit ćemo se da budemo sve bolji i bolji – poručio je.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana prva je hrvatska bolnica koja je počela raditi laparoskopske operacije.

– Medicina se zasniva na entuzijazmu jer bez njega nema ničega. Tako je i ondašnje vodstvo na čelu s profesorom Kopljarom otišlo u Ameriku i donijelo novitete u našu malu bolnicu i mali odjel ginekologije. Zahvaljujući entuzijazmu i interesiranju za novitete, u ovaj dio Europe donijeli smo laparoskopske operacije za ginekologiju i kirurgiju te smo danas predvodnici, a cilj nam je educirati mlade liječnike kako bi koristili te tehnike – rekao je Vančina.

Izaslanica ministra zdravstva Vilija Beroša, posebna savjetnica Vera Katalinić Janković rekla je da je Ministarstvo posebno ponosno na to što je rodilište prijatelj djece.

-Ne samo da je tu titulu steklo od strane UNICEF-a, već su je uspjeli unutar desetak godina ponoviti i obnoviti, a to nije jednostavno. Puno je jednostavnije sagraditi neku zgradu, nego imati kvalitetne ljude koji će odrađivati posao na ovakav način na kakav se ovdje radi – poručila je Katalinić Janković.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da Zagorje ima sjajno rodilište, a u prilog tome govore podaci o 55 godina rada, preko 46.000 poroda i preko 47.000 novorođenčadi.

S osmijehom

– U posljednje vrijeme sve više majki, odlučuje se s područja grada Zagreba, Zagrebačke i Varaždinske županije te ostalih dijelova Hrvatske doći na naš ginekološki odjel upravo zato što je ovo rodilište prijatelj djece i majki. Stalno se ulaže u nove tehnologije. Zaposlenici se stalno dodatno educiraju. Sama atmosfera oko rodilišta je fantastična. Rodilište jednostavno privlači majke. Pacijenti obično s nekom strepnjom dolaze u bolnicu, na neki pregled, čekaju što će im reći doktor, a na ginekološkom odjelu uvijek dolazite sa smiješkom na licu. Dječji plač je ovdje sreća jer rađa se novi život i to je najradosniji odjel u bilo kojoj bolnici, pa tako i u našoj. Svake godine, već deset godina zaredom, van svih financiranja bolnice, jedanput godišnje posebno financiramo ono što je od najvažnije potrebe za ginekološki odjel, bila to oprema ili nešto drugo što je potrebno po izboru primarijusa Fureša. To je već prešlo u tradiciju. Tako je bilo ove godine, a bit će i sljedeće – poručio je Kolar.

Bivša krapinsko – zagorska županica Sonja Borovčak prisjetila se početaka projekta izgradnje nove zabočke bolnice.

– Poklopilo se da sam postala saborska zastupnica, pa sam mogla iskoristiti sve ono što sam zapravo znala, a to je da Zagorcima zaista trebala nova bolnica i vjerujte, bila sam jako uporna. Nije bilo lagano. Bolnica ne treba meni ili nekome pojedinačno, ona treba svima nama. Sve je krenulo, nije bilo nikakvih zastoja, prekoračenja. Ovo je najjeftiniji kvadratni metar izgrađenog novog bolničkog prostora u Hrvatskoj – kazala je Borovčak.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek također je istaknuo da se radi o impresivnim brojkama koje pokazuju da je gotovo 40 i nešto posto populacije Krapinsko – zagorske županije rođeno u zabočkom rodilištu. Obilježavanju velikog jubileja nazočila je i Barica Novosel, prva beba rođena u zabočkom rodilištu 1967. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba