Prijelaz nije označen signalizacijom, niti zaštićen branicima, evo što kažu iz HŽ-a

S MJESTA UŽASA: Poginula 27-godišnjakinja nije se zaustavila na znak stop, život izgubili dječak (4) i djevojčica (4)

Objavljeno: 15.09.2022.

Kako je do sad utvrđeno na licu mjesta nesreće, a prema policijskog izvješću, na pruzi R202 između kolodvora Rasinja i Ludbreg, 27-godišnja žena upravljala je osobnim vozilom iz smjera Svetog Petra. Dolaskom do prijelaza, koji nije označen svjetlosno-zvučnom signalizacijom niti zaštićen polubranicima ili branicima, nije se zaustavila ispred istog i uvjerila da prugom ne nailazi vlak. Zbog toga je u njezino vozilo, udario putnički vlak koji je prometovao na relaciji Koprivnica – Varaždin.

U naletu je smrtno stradala vozačica osobnog vozila te 4-godišnji dječak, suputnici, 28-godišnji muškarac i 4-godišnja djevojčica su tom prilikom ozlijeđeni i prevezeni u Opću bolnicu Koprivnica. Djevojčica je nažalost, od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći, preminula u spomenutoj bolnici u 10.35 sati.

– Očevid je u tijeku, a točne okolnosti ćemo znati po završetku. Kakve su ozljede muškarca još nije poznato, ali ne bi trebala biti opasne po život. Nakon očevida, tijela će biti prevezena na obdukciju, a nad vozilom će biti provedeno vještačenje – rekao je glasnogovornik Policijske uprave Varaždinske Matko Murić.

O događaju se očitovala i HŽ Infrastruktura, a u njihovim priopćenju piše sljedeće:

˝Dana 15. rujna 2022. u 09.29 sati na pruzi R202 između kolodvora Rasinja i Ludbreg došlo je do izvanrednog događaja u kojemu je na željezničko-cestovnome prijelazu osiguranom prometnim znakovima (STOP i Andrijin križ) i trokutom preglednosti osobni automobil podletio pod vlak. Do završetka policijskog očevida koji je u tijeku željeznički promet je na dionici Rasinja – Ludbreg u prekidu. Prijevoz putnika osiguran je zamjenskim autobusima.

Svi željezničko-cestovni i pješački prijelazi na željezničkoj mreži u Republici Hrvatskoj osigurani na jedan od zakonom propisanih načina bilo da je riječ o prijelazima osiguranim prometnim znakovima, svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili polubranicima.

Međunarodne statistike pokazuju da su u čak 98% slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije od strane sudionika u cestovnome prometu.

Apeliramo na sve sudionike u cestovnome prometu (vozače, bicikliste, pješake) da poštuju prometna pravila i prometnu signalizaciju.˝

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter