Godišnja ušteda oko 60.000 kuna

INVESTICIJA VRIJEDNA 1,2 MILIJUNA KUNA: Zgrade Centra znanja Međimurske županije dobile 191 solarni panel

Objavljeno: 15.09.2022. VH

Na zgradama Centra znanja Međimurske županije ugrađeni su 1,2 milijuna kuna vrijedni sustavi obnovljivih izvora energije zahvaljujući kojima će se postići godišnja ušteda od oko 60.000 kuna.

Projekt ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije ukupne je vrijednosti 1.278.780 kuna, a 500.000 kuna je u te svrhe dodijelio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

– Ideja projekta proistekla je iz MENEA-e koja je u suradnji s Međimurskom županijom i ostalim korisnicima Centra znanja pripremila prijavu za natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Elektrane će na godišnjoj razini proizvesti 68.000 kWh električne energije, a godišnja ušteda elektrane u kunskoj protuvrijednosti iznosit će oko 60.000 kuna – istaknuo je direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.

Fotonaponske elektrane ugrađene su na tri zgrade, ‘TICM 1’, ‘TICM 2’ i Upravnu zgradu u kojoj su smještene Javna ustanova za razvoj Međimurske županije ‘REDEA’, ‘MENEA’ i ‘MIN’, a na svaku zgradu postavljena je elektrana snage 20 kW, dok je u Upravnoj zgradi ugrađen sustav grijanja i hlađenja. Ukupno je ugrađen 191 solarni panel.

Ugradnjom sustava grijanja i hlađenja eliminirano je korištenje fosilnog goriva, poboljšani su uvjeti boravka, višak energije će se prodati, a nakon nešto više od mjesec dana kako je elektrana puštena u pogon, postignuta je ušteda od 10.000 kuna.

Projekti koji vode uštedama i energetskoj neovisnosti na razini Međimurske županije prepoznati su kao prioritetni posljednjih godina.  

– Fiksirajući cijene plina i električne energije postigli smo godišnju uštedu od 5,5 milijuna kuna na električnoj energiji  i uštedu od 17 milijuna kuna na plinu. Za sve naše zgrade u školstvu, zdravstvu i javnoj upravi osigurane su dovoljne količine energenata te sredstava za njihovo plaćanje –  istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako su već ranije na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeni projekti ugradnje obnovljivih izvora energije na područne škole u Zebancu, Peklenici i Prekopi, u osnovnim školama u Štrigovi i Orehovica te na Domu zdravlja Čakovec, čime se nastavlja jasna županijska politika oko postizanja energetske neovisnosti i učinkovitosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter