Župan Kolar o prirodnim nepogodama koje su unazad nekoliko mjeseci zahvatile županiju, posebno poljoprivrednike

“Za sušu je prvo rok od 15 dana za upis u Registar šteta pa slijedi detaljna procjena, a odštetu za tuču ljudi ako dobiju do Božića, dobro je”

Objavljeno: 14.09.2022. Vanja Hozmec

Župan Željko Kolar je u utorak za područje jednog grada i šest općina iz Krapinsko – zagorske županije proglasio prirodnu nepogodu sušu. Suša je proglašena na području grada Zlatara te općina Gornje Stubice, Kraljevca na Sutli, Lobora, Mihovljana, Hrašćine i Bedekovčine. 

Nakon održane svečane sjednice općine Sveti Križ Začretje, župan Kolar je u odgovorima na novinarska pitanja, pojasnio svoju odluku o proglašenju prirodne nepogode. Kako je rekao, suša je problem u većem dijelu Europe te je vidljivo da klimatske promjene čine svoje. 

– Ja sam poslao dopis svim jedinicama lokalne samouprave s područja županije da one zajedno sa svojim komisijama za procjenu šteta od elementarnih nepogoda prođu poljoprivredne površine, kontaktiraju sa svojim poljoprivrednicima i da jave jesu li se stvorili uvjeti da na njihovim područjima proglasim elementarnu nepogodu. Još smo dodatno preko našeg Upravnog odjela za poljoprivredu kontaktirali 30-ak naših najvećih poljoprivrednih proizvođača, da bi imali kompletnu sliku kakvu je štetu zapravo napravila suša – rekao je Kolar i pojasnio je kakvi uvjeti moraju postojati da bi se suša uopće proglasila: 

Uvjeti za proglašenje

– Postoji nekoliko uvjeta, a ovdje kod nas je razlog taj što će ukupna proizvodnja biti za 30 i više posto manja od trogodišnjeg prosječnog prinosa. Kod nas je to od 35 pa do 70 posto na pojedinim područjima – kazao je Kolar. 

Sušu je prvotno proglasio za područje jednog grada i šest općina, no otkrio je da će se u ponedjeljak taj popis na žalost dodatno povećati. 

– Jučer mi se javila i načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec da su oni kroz dodatnu analizu i obilazak terena došli do novih izračuna, tako da će njezin zahtjev do petka stići u moj ured i ja ću u ponedjeljak proglasiti sušu i za Mače – rekao je župan.  

Upitan je potom i što se događa po pitanju isplate potpora za poljoprivrednike za štetu nastalu od tuče koja je u svibnju i lipnju poharala veće dijelova Krapinsko – zagorske županije.

– Što se tuče i sanacije štete od iste, tu imamo nekoliko aspekata koje treba sagledati. Pojedina područja naše županije je tuča doslovce uništavala tri tjedna i na većem dijelu tih područja je šteta bila 100 postotna. Dakle, u većem dijelu tih općina i gradova gdje smo proglasili elementarnu nepogodu – tuču, nije se mogla proglasiti suša jer je tamo šteta na poljoprivredi već bila 100 postotna. Na nekima je ta šteta kratkoročna, a negdje je dugoročna, pogotovo na vinogradima i voćnjacima – pojasnio je Kolar pa nastavio:  

382 zahtjeva 

– Mi smo među šest županija za koje je Vlada donijela odluku o naknadi štete i od tih šest smo prva koja je napravila program i koja je izašla van s natječajem. Sada, s obzirom na to da ipak moramo čekati da sve županije naprave ovo što mi već jesmo, pa da onda Ministarstvo donese odluku o postotku koji će se nadoknaditi našim poljoprivrednicima, mi smo sada i produžili rok za naše poljoprivrednike, a do sada imamo već 382 zahtjeva – otkrio je Kolar, a što se isplate same naknade štete od tuče tiče, rekao je da ako će je poljoprivrednici dobiti do Božića ove godine, da će to biti odlično. 

Što se tiče suše, Kolar je naglasio da je to posve druga priča.

– Jedinice lokalne samouprave najprije imaju ukupan rok od 15 dana da u Registar šteta upišu štetu koja je nastala od suše, s time da poljoprivrednici imaju osam dana da štetu prijave u općinu ili grad, a onda oni imaju sedam dana za upis u Registar. Tek ću onda vidjeti koja je to zapravo procijenjena šteta jer se ovdje ne radi o procijenjenoj materijalnoj šteti nego o smanjenju ukupnog uroda, pa ćemo o tome više moći reći za 15-ak dana – rekao je na kraju Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba