Udruga “Nismo same“ u Zaboku održala petu “Zdravu kavu s doktorima“

SUDIONICA DRUŽENJA: Pohvaljujem inicijativu jer uz kavu ili sok lakše se opustimo i više otvorimo nego kad dođemo u bolnicu

Objavljeno: 14.09.2022. zagorjeinternational

Udruga “Nismo same“ održala je svoju petu po redu “Zdravu kavu s doktorima“ na terasi City Caffea u Zaboku koja je okupila 20-ak zainteresiranih sudionika s tog područja. Prisutne žene imale su mogućnost kroz neformalni razgovor i ugodno druženje s liječnicima saznati odgovore na pitanja vezana za prevenciju raka dojke, vlastitu dijagnozu i sam proces liječenja te dobiti sve potrebne savjete o jačanju imuniteta, potrebnoj suplementaciji uz psihološku podršku koja je od neizmjerne važnosti.

Uz članice Udruge, koje su također podijelile svoju osobnu priču i iskustvo te dodatno ohrabrile sudionice, “Zdravu kavu s doktorima“ u Zaboku vodila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Nismo same“ ove godine je pokrenula EU projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ čija glavna inicijativa je provođenje “zdravih kava s doktorima“. Riječ je o druženju koje omogućava oboljelim ženama, ali i njihovim obiteljima da u jednoj opuštenoj atmosferi razgovaraju s liječnicima i ostalim stručnjacima o svim pitanjima koja ih muče. “Zdrave kave s doktorima“ organiziraju se u 15 gradova diljem Hrvatske, a dosada su se održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru i Šibeniku te ostavile jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene. Jednako uspješno odrađena je i “zdrava kava s doktorima“ u Zaboku koja se u poslijepodnevnim satima održala na prekrasnoj terasi City Caffea, a okupila je 20-ak sudionika s tog područja. U razgovoru s liječnicima, zainteresirane žene dobile su sve bitne informacije u vezi preventivnih pregleda, same bolesti i procesa liječenja uz psihološku pomoć i podršku. Također, neke od tema bile su i genetsko testiranje i nasljedni karcinom dojke, dok se puno razgovaralo o jačanju imuniteta, potrebnoj suplementaciji, a posebice o važnosti vitamina D.

Opuštena komunikacija

Voditeljica inicijative “zdrave kave s doktorima“ u Zaboku bila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu koje je istaknula važnost ove inicijative i opuštene komunikacije te naglasila o kojim se bitnim temama razgovaralo.

-Zdrava kava je fantastično osmišljen projekt koji onkološkim pacijenticama i svima ostalima omogućuje komunikaciju i kontakt s liječnicima specijalistima. Na kavi bolesnice imaju mogućnost postaviti pitanja koja nemaju priliku postaviti tijekom redovite kontrole ili to zaborave pitati. U Zaboku su, primjerice, dobile savjete i o genetskom testiranju, odnosno nasljednom karcinomu dojke, i o suplementima općenito, a osobito se razgovaralo o vitaminu D i koštanom metabolizmu kod hormonske terapije. Druženje je bilo ugodno i mislim da je ovakav način komunikacije s pacijenticama pun pogodak – rekla je Zrinka Rendić-Miočević.

Građanima su na raspolaganju bili i liječnici Rajko Fureš, spec. ginekologije i opstetricije u  Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Ismail El Aklouk, gastroenetorolog Opće bolnica Zabok i bolnice hrvatskih veterana, te Magdalena Pezić, specijalizantica ginekologije Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

-Inicijativa je za svaku pohvalu. Potrebno ju je intenzivirati i proširiti u društvu kako bi se uključio što veći broj zdravstvenih djelatnika, a onkološkim pacijenticama na taj način pomoglo u njihovoj socijalizaciji, daljnjim kontrolama i praćenju”, komentirao je Rajko Fureš.

Iskustva drugih

Koliko su bitna ova neformalna druženja s liječnicima istaknula je Renata Mihovilić, jedna od sudionica koja je dva puta imala karcinom dojke, prvi put prije 22 godine i drugi put prije godinu i pol.

-Na radiju sam čula da se zdrava kava održava danas u Zaboku i došla sam jer mi puno znači upoznati osobe koje su prošle isto što i ja. Htjela sam čuti njihova razmišljanja, a privukla me je i mogućnost razgovora s liječnicima. Kada dođemo na kontrole nemamo prilike s njima tako slobodno pričati. Ovako uz kavu ili sok lakše se opustimo i više otvorimo nego kad dođemo u bolnicu. Pohvaljujem inicijativu i nadam se da će mogućnosti za ovakva druženja biti više – rekla je Renata Mihovilić.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća “Zdrava kava s doktorima“ je u Ludbregu 12. listopada, a više informacija o projektu možete saznati ovdje. Projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba