Ususret Danu općine Sveti Križ Začretje i tamošnje župe, načelnik Kos napravio presjek prošle godine, ali i otkrio što se sprema u budućnosti

“Financije Općine su stabilne, no s dozom opreza krećemo u realizaciju kapitalnih projekata, da uspješno prebrodimo ova turbulentna vremena”

Objavljeno: 13.09.2022. Vanja Hozmec

Povodom Dana općine Sveti Križ Začretje i tamošnje župe koji se obilježava 14. rujna, načelnik Marko Kos nam je u intervjuu otkrio što se na području općine radilo proteklih godinu dana, koliko je sredstava povučeno iz državnih potpora i EU fondova, te koji ključni projekti tek slijede. 

Odmah na početku, načelnik Kos je naglasio da su od svih ulaganja u proteklih godinu dana, najznačajnija ona koja su vezana uz djecu i njihovo obrazovanje. 

Ulaganja u obrazovanje

– Ponukani entuzijazmom novog vodstva Osnovne škole Sveti Križ Začretje, odlučili smo dodatna proračunska sredstva usmjeriti na razvoj osnovnoškolstva na području općine. Tako smo početkom prošle školske godine krenuli s financiranjem produženog boravka u školi. Nadalje, uz opremanje kutića sa senzorskim didaktičkim pomagalima podnosimo i teret troškova plaće učiteljice koja brine o djeci – istaknuo je načelnik pa nastavio o projektima vezanim uz školu i obrazovanje: 

– Iako je ishođena građevinska dozvola za izgradnju nove sportske dvorane koja se planira graditi u sklopu zgrade škole, svjesni smo činjenice da će do realizacije tog projekta proći još dosta vremena. U tom smislu financirali smo nabavu opreme i rasvjete za postojeću dvoranu, a uključili smo se i u financiranje nabave stolica za projekt “Ručajmo s osmjehom“. Isto tako, financirali smo i nabavu videonadzora koji je postavljen na objekt škole – otkrio je načelnik i dodao da ukupna vrijednost spomenute opreme iznosi gotovo 85.000 kuna. 

Isto tako, dodao je i da je pokrenuta obnova školske kuhinje koja je sada u dosta lošem stanju. 

– I tu smo se u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom uključili u financiranje nabave opreme iznosom od 39.385,60 kuna te nabavu stolarije u vrijednosti 18.167,63 kuna, a kako bi roditeljima olakšali početak školske godine, i ove, kao i proteklih godina, sufinancirali smo nabavu radnih bilježnica i ostalog radnog materijala za što je prošle godine izdvojeno gotovo 105.000 kuna. Ovaj iznos će se ove godine zbog povećanja cijena još više povećati – rekao je Kos. 

Od ostalih projekata i ulaganja koja su provedena na području općine, načelnik je istaknuo asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 770.438,74 kune, a u sklopu investicije je uređeno 10 dionica nerazvrstanih cesta. 

– Od ostalih ulaganja u prometnu infrastrukturu ističemo dovršetak radova na sanaciji klizišta u naselju Vrankovec  te dovršetak radova  na izgradnji nogostupa u naselju Mirkovec prema općini Bedekovčina. Isto tako, trenutno su u tijeku radovi na novom mostu u naselju Sekirišće čijom izgradnjom će se riješiti problem plavljenja okolnih parcela – rekao je Kos, pa nastavio da je Općina u proteklom periodu ostvarila gotovo 3,2 milijuna kuna potpora za projekt izgradnje dječjeg vrtića.

– Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo nam je financijska sredstva u navedenom iznosu za sufinanciranje našeg udjela u spomenutom projektu. Uz navedeno, ovih dana primili smo dobru vijest da je projekt izgradnje dječjeg igrališta u Sekirišću prošao administrativnu provjeru, a očekivani iznos potpore EU-a iznosi 375.780 kuna. Također, u sklopu prijave na Javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja “Hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla na području grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko – moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko – posavske županije, Koprivničko – križevačke županije i Bjelovarsko – bilogorske županije“ odobreno nam je financiranje sanacije klizišta u naselju Kotarice, a procijenjena vrijednost projekta je 1.053.500 kuna s PDV-om – otkrio je Kos. 

Nastavak dobrih suradnji 

Općina i dalje nastavlja dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji im je ove godine odobrio financijska sredstva iz područja zaštite okoliša. Na Javni poziv Fonda prijavila je projekt nabave opreme za poticanje mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada u vrijednosti 231.937,50 kuna, a Fond se obvezao sufinancirati 40 posto navedenih troškova, odnosno 92.775 kuna.

Također, za projekte unaprjeđenja komunalne infrastrukture, Općini je ukupno odobreno 470.000 kuna od čega se 350.000 odnosi na potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje asfaltiranja nerazvrstanih cesta, a 120.000 kuna odnosi se na sredstva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za izgradnju novog groblja. 

– Neki od ovih projekata poput izgradnje vrtića i asfaltiranja nerazvrstanih cesta su završeni, dok za ostale slijedi provođenje postupaka javne nabave i izvođenje radova.  Svaki poticaj, osobito onaj u financijskom smislu daje nam vjetar u leđa te u ovom turbulentnim vremenima olakšava realizaciju zacrtanih nam ciljeva – naglasio je naš sugovornik, pa nastavio o ključnim projektima u budućem razdoblju:

– U ovim turbulentnim vremenima u kojima se svakodnevno suočavamo s povećanjima cijena teško je sa sigurnošću planirati neke veće investicije. Iako je financijsko poslovanje Općine stabilno, s dozom opreza krećemo u realizaciju većih kapitalnih projekata. Unatoč tome, jedan od najvažnijih projekata za naredno razdoblje je izgradnja odvodnje i rekonstrukcija ceste u naselju Sekirišće gdje smo trenutno u fazi ishođenja građevinske dozvole. Kao što je već spomenuto, odobrena su nam i financijska sredstva za projekt sanacije klizišta u Kotaricama, a što bi trebalo biti dovršeno do svibnja iduće godine. Isto tako, planiramo sanaciju još jednog klizišta u Vrankovcu te izgradnju dva autobusna stajališta za školsku djecu. U budućnosti nas očekuju neki novi izazovi, poput izgradnje novog groblja – otkrio nam je načelnik. 

Što se pak tiče demografskih mjera, razvoja gospodarstva i turizma, načelnik je opet prvo naglasio da je jedan od razvojnih temelja svakog društva kvalitetan sustav obrazovanja, stoga će Općina i dalje potpomagati investicije u sklopu Osnovne škole te nastaviti sa stabilnom praksom stipendiranja učenika i studenata te s praksom sufinanciranja troškova prijevoza za učenike srednje škole. 

– Izgradnjom dječjeg vrtića stvoreni su uvjeti za kvalitetnu brigu o predškolskoj djeci. Svjesni činjenice da je potrebno osigurati dodatna smještajna mjesta, ishodili smo građevinsku dozvolu za dogradnju dječjeg vrtića te izvršili prijavu na javni poziv za sufinanciranje ove investicije. Iskreno se nadamo da će nam sredstva biti odobrena kako bismo mogli krenuti s radovima. Unatoč planovima za proširenje, i dalje nastavljamo sa sufinanciranjem boravka djece u ostalim dječjim vrtićima kao i obrtima za čuvanje djece. Naš moto od prvog dana je da stanovništvu treba prvo osigurati radna mjesta te mogućnost za ostvarenje vlastitih prihoda. U tom smislu i nadalje planiramo ulagati u razvoj Zone malog gospodarstva te kroz subvenciju kamata i oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa i u opravdanim slučajevima komunalne naknade, potpomagati razvoj obrtništva. U Zoni niče jedan novi poslovni objekt, jedan je ove godine dovršen, a jedan inače zapušteni objekt ponovno se privodi svrsi. To su neosporivi dokazi da Zona živi i dalje i ima potencijal za daljnji razvoj – rekao je načelnik. 

Također, prema njegovim riječima, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u razvoj postojećih ugostiteljskih objekata, ali i stavljanjem u funkciju nekih novih, na području općine se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj turizma. 

Prepoznatljivo turističko odredište

– Kroz manifestacije, dobru enološku i gastronomsku ponudu postajemo prepoznatljivo turističko odredište kontinentalnog turizma Krapinsko – zagorske županije. Na nama kao jedinici lokalne samouprave je da osiguramo kvalitetnu komunalnu infrastrukturu koja će još više doprinijeti razvoju ove značajne gospodarske grane. U tom smislu svake godine u proračunu osiguravamo financijska sredstva za ovu namjenu – rekao je načelnik Kos. 

Što se tiče samog Dana općine, on će se tradicionalno održati 14. rujna.

– Kao i svake godine, nakon svečane sjednice Općinskog vijeća, u Župnoj crkvi će se održati sveta misa koju predvodi vlč. Tomislav Markić. Nakon Svete mise ispred crkve, na našem Trgu održat će se prigodan domjenak za sve mještane i uzvanike, a dan završava svetom misom u 18 sati nakon čega će se održati koncert Puhačkog orkestra “Ivo Tijardović“ Ciglenica Zagorska – Ciglešani. Koristim priliku da sve sugrađane, ali i drage nam goste pozovem da se odazovu na događaje kojima će se obilježiti naš dan – rekao je načelnik i za kraj uputio čestitke svojim sumještankama i sumještanima povodom Dana općine i župe:

– Svim stanovnicima općine Sveti Križ Začretje želim čestitati naš Dan uz iskrene želje da svi zajedno s uspjehom prebrodimo ova turbulentna vremena u kojima trenutno živimo – poručio je načelnik Kos. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba