U Elektrostrojarskoj školi Varaždin otvorena učionica za razvoj videoigara

“Najbolji na svijetu ne moramo biti, ali naši učenici svakako moraju biti upoznati sa svjetskim trendovima i pratiti ih“

Objavljeno: 08.09.2022. zagorjeinternational

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin uređena je informatička učionica razvoj videoigara. Opremljena je  gaming računalima za koje je Varaždinska županija iz proračuna izdvojila 240.077,50 kuna. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek napomenuo je da je otvaranje ove, ali i sličnih učionica važno je radi globalne konkurentnosti.

– Opremili smo učionicu koja je sklopovski i programski na visokoj razini. Tu će se stvarati video-igre koje spadaju u industriju iluzija koja će za koju godinu činiti 50 posto svjetskog BDP-a. Ovdje se radi i o društvenoj odgovornosti. Osnovnoškolci, srednjoškolci, kao i studenti moći će učiti, trenirati i razvijati svoje vještine – izjavio je pročelnik Huđek.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako učenici osvajaju medalje na kojim se god svjetskim natjecanjima pojave, što je itekako dobra podloga koju sada nadograđuju.

– Industrija video igara jedna je od najbrže rastućih u svijetu. Naime, svaki treći stanovnik Zemlje voli zaigrati pokoju igricu i to je biznis od 120 milijardi dolara, što jasno pokazuje koliko je to bitno. Najbolji na svijetu ne moramo biti, ali naši učenici svakako moraju biti upoznati sa svjetskim trendovima i pratiti ih, moraju imati to iskustvo i vještine – rekao je župan Stričak.

Ravnatelj Kos rekao je da je industrija videoigara sad “top” i, da bi mogla funkcionirati, treba kadrove.

-Mi na ovoj opremi planiramo educirati mlade ljudi kako bi oni nakon završetka srednje škole nastavili dalje svoje obrazovanje ili već mogu razmišljati da budu svoji poslodavci, da osnivaju svoje start-up firme – rekao je ravnatelj Kos, napomenuvši da je interes učenika jako velik.

– Riječ je o izbornom modulu koji je ove godine namijenjen tehničarima za računalstvo, a od iduće godine bit će ponuđen i ostalim učenicima kao fakultativna nastava – objasnio je ravnatelj Kos.

Otvorenju su prisustvovali i dekanica Fakultetu organizacije i informatike Varaždin Nina Begičević-Ređep, prodekanica za nastavu na Geotehničkom fakultetu Varaždin Sanja Kovač, dekan Međimurskog veleučilišta. Igor Klopotan, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever Damir Vusić i zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sanja Herceg.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba