TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE: Održan ‘Recital kajkavske poezije Krapina’

PORUKA PJESNICIMA: “Ako ikada posumnjate u to što radite, nemojte, nastavite pisati jer bez vas ne bi bilo ni nas” 

Objavljeno: 07.09.2022. Vanja Hozmec

U sklopu ovogodišnjeg, 57. ‘Tjedna kajkavske kulture’, večeras je u dvorištu Gradske galerije u Krapini održan tradicionalni ‘Recital kajkavske poezije Krapina’ na kojeg je ovog puta pristiglo oko 200-ak radova. 

I ove su godine interpretatori stihova bili poznati dramski umjetnici, redom Denis Bosak, Biserka Ipša, Kristijan Potočki, Dea Presečki, Sara Stanić, Mateo Videk, Silvijo Vovik i dramski umjetnik i student Lovro Juraga. 

Tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina rekao je da je ‘Recital kajkavske poezije’ krenuo još davne 1966. godine, iako nije bio samostalna cjelina već je u početku bio dio ‘Festivalskih večeri’, a u drugoj polovici 90-tih godina egzistira kao samostalna cjelina.

73 djela

– Dosta se pjesama javlja svake godine, a ove smo godine imali velik broj prijavljenih pjesnika, rekao bih između 70 i 80, a to je brojka koja se ponavlja već godinama i dosita je lijep broj. Također, ove godine smo u našem Zborniku objavili 73 poetska djela naših cijenjenih pjesnika iz cijelog kajkavskog govornog područja – rekao je Novina.

Što se tiče izbora pjesama, Novina je dodao da ih izabire povjerenstvo koje su ove godine, uz njega, činile i Marija Lamot te Dragica Ferjanić. 

– Odabrali smo 73 uratka od pristiglih 200-ak, a ovdje se interpretiralo njih 38 – otkrio je Novina. 

Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina najprije je pozdravio prisutne, a onda i uputio zahvale umjetnicima.

– Ovim im putem šaljem poruku da ako ikada posumnjaju u to što rade, ako se pitaju je li to dobro ili nije, molio bi ih da nastave s pisanjem jer moraju znati da bez njih ne bi bilo niti nas – poručio je kratko Novina. 

Jedna od interpretatorica, glumica Biserka Ipša, rekla je da ‘Recital kajkavske poezije’ ima posebno mjesto u njenom srcu. 

– Tu se mogu čuti prekrasne pjesme, a ja večeras govorim jednu zbog koje su mi čak i suze potekle, toliko je lijepa. Što se tiče cijelog ‘Tjedna kajkavske kulture’, smatram ovako nešto iznimno važnim i sve pohvale organizatorima na uloženom trudu oko svih tih događanja jer je to nešto što treba čuvati, paziti i njegovati. Sve ovo što se događa u Krapini, hvala Bogu da traje – rekla je Ipša.

Ponosni na sve 

Povukla je paralelu i pokušala usporediti Recital danas u odnosu na to kakav je bio prije.

– Rekla bih da se uvukla neka tuga u pjesme. Taj naš kajkavski je toliko produktivan za humor, a pjesme koje ja večeras govorim su nekako tužne za što bih rekla da je ipak odraz situacije u glavama naših kajkavskih pjesnika, pa i svih nas – rekla je Ipša.  

U ime Županije, Recitalu je nazočila pročelnica za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec koja je rekla da je Županija izrazito ponosna i na mlade i na odrasle u recitalima koji se odvijaju u sklopu ‘Tjedna kajkavske kulture’. 

– Jučer smo imali priliku uživati u dječjim izvedbama koje su doista dale poseban čar i vrijednost ovo ‘Tjednu kajkavske kulture’, a vjerujem da će tako biti i danas. Uvijek nastojimo isticati ponos kajkavštinom i našim identitetom i porijeklom i vjerujem da svojim zalaganjem, trudom i podrškom svima to i dokazujemo – rekla je Smičić Slovenec. 

Recital su glazbenim nastupom uveličali i pjevačica Gordana Ivanjek Tušek uz klavirsku pratnju Tonija Eterovića i Dražena Juranovića na gitari. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba