OVE GODINE U PUNOM SJAJU: Predstavljen program 52. izdanja tradicionalne pregradske manifestacije ‘Branje grojzdja’

Glazba, predstave, povorke i radionice samo su dio programa kojeg će upotpuniti i neka poznata lica – evo tko i što vas sve očekuje u Pregradi

Objavljeno: 06.09.2022. Vanja Hozmec

Ove godine se u Pregradi od 17. do 25. rujna održava 52. manifestacija “Jesen u Zagorju – Branje grojzdja”. Rujan je tradicionalno u našem kraju vezan za berbu grođža, koja je u Pregradi uzdignuta na razinu svečanosti. Već 52 godine “Branje grojzdja” njeguje stare običaje, a svake ih se godine nastoji spojiti s novim sadržajima, kako bi se tradiciji dalo novo ruho. 

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica područja ‘Srce Zagorja’ i Grad Pregrada, a za ovu je godinu pripremljen doista bogat program. 

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj rekao je da se radi o manifestaciji posvećenoj grožđu, njegovoj preradi i pravljenju vina, a njen smisao je njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja, promovirati ih i prikazati kulturu cijelog ovog kraja. 

– Ove godine manifestacija bilježi svoju 52. obljetnicu, a zadovoljstvo je i što se ‘Branje grojzdja’ vraća u punom obimu, nakon ograničenja zbog pandemije koronavirusa proteklih godina. I ove godine manifestaciju otvaramo u jednom od naših vinograda, to će biti na OPG-u ‘Kraljica’, vinara Ervina Drenškog iz Kostelskog. Tamo ćemo ići u berbu koja je uvijek veselje i popraćena je nastupima naših udruga, uz glazbu i kuburaše, a bit će tu, kao i svake godine potraga za tajanstvenim grozdom. Uoči same manifestacije, Grad Pregrada je od 15. rujna i domaćin međunarodne konferencije u sklopu projekta ‘Small town European’s debate network’, koji je u potpunosti financiran iz programa EU-a, a koji se zove ‘Europa za građane’. Grad Pregrada je ove godine bio nositelj te ćemo ugostiti naše prijatelje i partnere iz Estonije, Latvije, Slovenije, BiH i Francuske. Cilj tog projekta je stvaranje i umreživanje malih, ‘pametnih’, inovativnih i zelenih gradova u europskim ruralnim područjima, kakvo je i ovo naše. Dakle, večer prije otvorenja manifestacije, u petak 16. rujna, potpisat će se i Povelja o nastavku suradnje između lokalnih jedinica iz spomenutih država – najavio je Vešligaj pa predstavio program manifestacije:

Ponešto za svakoga 

– Imat ćemo večer urbane glazbe, rock večer, večer zagorske muzike i večer zabavne glazbe. Na sam dan otvorenja krećemo s večeri urbane glazbe, nastupit će Ante Gelo sa svojim bendom i pjevačima Ivom Ajduković, Alenom Đurasom i Brunom Oberan. U večeri rock glazbe, u četvrtak 22. rujna, nastupit će zagrebački reggae sastav ‘One dread’, a prije njih zasvirat će ‘OId hot band’, dok je petak posvećen zagorskoj glazbi, gdje će nakon festivala ‘Vinske popevke i napitnice’ nastupiti Podvinčani i Sinovi Zagorja. U subotu je večer zabavne glazbe, u kojoj će nastupiti Zlatko Pejaković, a prije i nakon njega publiku će zabavljati sastav ‘Daddy cool’. Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, nakon povorke beračica i berača, na Trgu gospe Kunagorske nastupit će Šarmeri – nabrojao je Vešligaj, dodajući da je novitet u sklopu manifestacije kulinarsko natjecanje koje će voditi poznati glumac Darko Janeš, što će svakako upotpuniti gastronomski dio ‘Branja grojzdja’. 

– Program, kao i svake godine, upotpunjuju i naše udruge, gradska Knjižnica, Muzej grada Pregrade, naše škole, dječji vrtić i stoga zahvaljujem svima na trudu što čine da naša manifestacija bude na još višem nivou. Bit će tu i Dječje berbarije, predstave za djecu, radionica ‘Paint & Wine’, pub kviz, gastro druženje s Karmelom Vukov Colić, izložbe, moto – alka, Vinske berbarije, izložba malih životinja, a uz Trg dobre kapljice, moći će se posjetiti i Tradicijski sajam. Ono što je uvijek važna komponenta, tu su i brojni sportski sadržaji – natjecanje u ribolovu, šahovski turnir za najmlađe i odrasle, Kup mjesnih odbora, teniski turnir, planinarski pohod na Kunagoru, gađanje glinenih golubova te prvenstvene utakmice muškog i ženskog nogometnog kluba na koje smo izuzetno ponosni. Centralni sportski događaj cijele manifestacije bit će svakako u srijedu, 21. rujna, kad na igralište NK Pregrade dolazi u goste NK Varaždin i vjerujem da će ta seniorska utakmica s prvoligašem biti prava poslastica za sve ljubitelje nogometa. Nakon toga će u gradskoj vijećnici biti predstavljena biografija legende zagrebačkog Dinama, Velimira Zajeca, koji korijene vuče iz našeg kraja, točnije iz Kostela. Nastavit ćemo u nogometnom tonu i u četvrtak, kada naši najmlađi, odnosno Zagići NK Pregrade odigrat će utakmicu s vršnjacima iz NK Dinama – kazao je Vešligaj, pa riječ predao koordinatorici KUD-a ‘Pregrada’ Luciji Vrhovski, koja je istaknula da se KUD već godinama uključuje u događanja u sklopu manifestacije ‘Branje grojzdja’, pa je tako i ove godine. 

– Aktivni smo već prvi vikend manifestacije gdje KUD pokriva glazbeni dio određenih događanja u organizaciji Grada poput samog otvorenja. Neka događanja ove se godine odvijaju i u župnoj crkvi, pa tako prvog vikenda, u petak 16. rujna, možemo najaviti predstavljanje knjige ‘Svetišta hrvatskog naroda’ našeg Pregračanina Tomislava Krušlina, a u nedjelju 18. rujna planiran je Županijski susret zborova u crkvi. Istog dana navečer će u 19 sati dramska sekcija KUD-a ‘Pregrada’ izvesti novu predstavu ‘Naš mjesni odbor’ – rekla je Vrhovski, pa nastavila:

– Petak 23. rujna rezerviran je za ‘Festival vinskih popevki i napitnica’, ove godine šesti po redu. Prijave su išle u dvije kategorije, nove i već izvođene skladbe. Stiglo je 16 prijava, od toga šest novih skladbi na što smo jako ponosni. Festival je namijenjen amaterima, lokalnim tekstopiscima i autorima kojima pružamo priliku stupiti na scenu, a repertoar će i ove godine biti šarolik. Među izvođačima će se naći KUD-ovi ‘Sveti Križ Začretje’, ‘Sloboda’ Oroslavje, ‘Rikard Jorgovanić’ iz Huma na Sutli, AKUD ‘Žensko kazalište’ Jesenje, Zlatko Deveničar, Mirela Bačani Đunđek, vokalni sastav ‘Strune’, ‘One way street band’, obitelj Miklaužić i Sebastian Dol. U revijalnom dijelu u goste nam dolazi vokalni ansambl ‘Angeluš’ – otkrila je Vrhovski. 

U žiriju će ove godine biti pjevač, vokalni pedagog i dirigent Bojan Pogrmilović, pjevač HNK u Zagrebu Mario Bokun i profesor Glazbene škole Pregrada Aljoša Mutić, a kako je otkrila Vrhovski, ove godine ima i novosti u programu.  

– Na prijedlog gradonačelnika, u petak ćemo, nakon revijalnog dijela i dodjele nagrade, imati poseban program u spomen na Višnju Korbar, našu Pgregračanku koja je preminula ove godine. Bit će izvedeno nekoliko kajkavskih skladbi, s obzirom na to da je ona bila poznata po njihovom izvođenju, ali bit će tu i skladbi s kojima je ona nastupila na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu – kazala je Vrhovski.

Program se nastavlja u nedjelju 25. rujna kada će se održati 52. povorka berača i beračica, a to će se održati na Trgu Gospe Kunagorske od 11 sati. Povorci će se pridružiti djeca iz vrtića, dječja folklorna sekcija i odrasla folklorna sekcija pregradskog KUD-a, a u goste će stići i KUD ‘Oštrc’ iz Ruda kraj Samobora. 

Nova događanja 

Aktivnosti Udruge vinara i vinogradara ‘Dobra kaplica’, predstavio je njen predsjednik Robert Gretić. 

– Ono što Udruga vinara i vinograda može ponuditi je dobra kaplica koje neće nedostajati i koja će biti prezentirana na našem Trgu dobre kapljice. S obzirom na to da je ‘Branje grojzdja’ kulturna manifestacija koja prikazuje običaje našeg grada, lani smo krenuli s prikazom nečeg novog, a vezano je uz konzumaciju vina. Uz našu enologinju Jasminku Šaško, pokrenuli smo novi događaj vezan uz samu manifestaciju, ‘Boutique vinske kulture’, masterclass u čaši’ gdje će gospođa Šaško prezentirati naša domaća vina i načine na koje se ta vina konzumiraju, a to će biti u utorak. Nakon toga, u četvrtak će biti otvorenje ‘Trga dobre kapljice’ gdje će se održati prezentacija vina vinogradara i vinara s područja grada, a očekuje se da će biti 20-ak do 30-ak vrsta vina – rekao je Gretić i dodao da je prošle godine, po prvi puta, bila održana i utrka guranja bačve, što se pokazalo iznimno uspješnim, pa je Gretić otkrio da će se utrka održati i ove godine. 

Ispred Turističke zajednice područja ‘Srce Zagorja’, obratila se Bojana Štruk koja je ovom prilikom zahvalila svim sponzorima manifestacije.

– Bez svih njih ne bi imali ovako bogat program, a kao što ste imali prilike čuti, u Pregradi će biti 50-ak različitih aktivnosti i događanja, od zabavnih, kulturnih, eno-gastro, dječjih, sportskih i drugih. Turistička zajednica će i ove godine pokušati obogatiti trg i svaki kutak Pregrade, napraviti nekoliko foto-kutaka gdje ćete se moći poslikati i odnijeti uspomenu iz Pregrade. Jedino što mi preostaje da vas sve pozovem na ovogodišnje ‘Branje grojzdje’, dođite, doživite i proslavite s nama jesen u Pregradi – poručila je za kraj Štruk. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba