Ugledni arheolog Mark B. Roberts i njegovi studenti posjetili tumul u Jalžabetu u pratnji načelnika Rajka Solara

“Drago mi je kad svjetski stručnjaci dođu pogledati što mi možemo ponuditi, a ovo je nalazište idealna prilika da cijelu regiju stavimo na značajnu poziciju arheoloških lokaliteta u svijetu”

Objavljeno: 06.09.2022. VH

U sklopu međunarodnog arheološkog projekta koji je nedavno započeo na našem području, ugledni britanski arheolog Mark B. Roberts je sa svojim studentima u petak posjetio špilju Vindija u Donjoj Voći i Gomilu (tumul) u Jalžabetu, grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, koji se smatra jednim od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u Europi.

Posjetu je nazočio i načelnik Rajko Solar koji je istaknuo da je tumul u Jalžabetu među najvećima u Europi i od velikog je značaja ne samo za Općinu, već i za cijelu Varaždinsku županiju.

– Nalazište je potvrda značajnosti kraja u kojem živimo tijekom prošlosti. Na nama je zadatak da povijesne dokaze sačuvamo. Također je prilika da cijelu regiju stavimo na značajnu poziciju arheoloških lokaliteta u svijetu od čega očekujemo doprinos razvoju turizma općine Jalžabet – rekao je načelnik Solar.

Cijeli bi se arheološki lokalitet Gomila trebao urediti u Prezentacijski centar, a kako je naglasio načelnik Solar, budući kompleks prezentacijskog centra imat će značajne dobrobiti vezane uz promociju Općine, Županije te cjelokupnog kontinentalnog turizma.

– Projekt ide naprijed određenim tokom, otkupljen je jedan dio parcela i on će ići naprijed. Volio bi da to malo brže ide i da u roku od tri godine imamo već prve posjetitelje – dodao je načelnik. 

Što se tiče samog posjeta arheologa Robertsa i njegovog tima, Solar nije krio oduševljenje.

– Uvijek mi je drago kad dolaze poznati i svjetski priznati stručnjaci pogledati što mi možemo ponuditi, a primijetio sam da su i oni bili oduševljeni posjetom i viđenim – poručio je Solar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba