PRVI JE DAN ŠKOLE

VELIK DAN ZA GOTOVO POLA MILIJUNA DJECE: Počela je nova školska godina – evo koje promjene donosi i na koga se odnose

Objavljeno: 05.09.2022. zagorjeinternational

Danas je, za  nešto više od 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola, počela nova školska godina, koja za njih donosi neke promjene, piše Index.hr.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400. Za razliku od protekle dvije, ove godine nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Koje novosti očekuju učenike?

Nova školska godina donosi promjene u polaganju Državne mature i u provedbi nacionalnih ispita u osnovnim školama. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović otkrio je da, s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus uvođenja novih predmetnih kurikuluma, maturanti će sve ispite na maturi polagati po njima, dodavši da je najveća promjena u polaganju hrvatskog jezika. Naime, taj će ispit po novom biti jedinstven, u skladu s novim kurikulumom, i neće se polagati na dvije razine, a  osim toga, nakon četiri godine vraća se prag eseja kao uvjet prolaznosti na ispitu iz hrvatskoga.

U ovoj školskoj godini, u osnovnim školama provest će se nacionalni ispiti. Polagat će ih učenici osmih razreda, odnosno njih 39.500. Uz hrvatski, matematiku, biologiju, fiziku i kemiju, uvode se ispiti iz prvog stranog jezika, geografije i povijesti. Naime, nacionalni ispiti provest će se kao pilot projekt u petim razredima 81 škole u kojima su prošle školske godine provedeni ispiti za osmaše, a pisat će se iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolcima Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije od ove godine, u ponudi fakultativni predmet Škola i zajednica (ŠiZ) u sklopu kojega učenici sami odabiru pojavu ili problem koji ih zanima iz 11 tematskih cjelina poput, primjerice fizičke aktivnosti i sporta, demokracije, migracija, ekonomije, medija ili zaštite okoliša, a potom istražuju odabrano i pokušavaju pronaći rješenje ili djelovati.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar svim zagorskim učenicima i učenicama, njihovim roditeljima, učiteljima i učiteljicama, povodom prvog dana nove školske godine, uputio je kratko pismo, koje prenosimo u cijelosti:

Dragim učiteljicama i učiteljima te ostalim djelatnicama i djelatnicima u obrazovnom sustavu želimo zahvaliti na najodgovornijoj profesionalnoj zadaći koju jedan pojedinac u društvu može imati – a to je pomoći mladim naraštajima da razviju nova znanja, šire vidike te se međusobno podržavaju i potiču. Hvala vam na vašem trudu, ustrajnosti i potpori u podržavanju naših mladih, ali i cijelog obrazovnog sustava, čime izravno doprinosite razvoju i boljitku društva.

Dragi roditelji, početak školske godine i pred vas stavlja brojne zahtjeve i izazove. Budite podrška svojoj djeci. Strpljivo i s puno razumijevanja pratite njihovo školovanje. Vaša je nesebična ljubav potrebna ne samo za radosno i zdravo odrastanje, već i za uspješno obrazovanje svakoga djeteta.

Pozdravljam i sve učenice i učenike na početku nove školske godine, uz posebne pozdrave i riječi ohrabrenja koje upućujem našim prvašićima koji započinju jedno novo putovanje. Na tom putu susrest ćete se s mnogim izazovima, stjecati nova znanja i vještine, ali i prijatelje s kojima ćete dijeliti školske klupe i odrastati. Zadržite dječju ushićenost i znatiželju, budite marljivi i vrijedni kako bi vaši roditelji, bake i djedovi bili ponosni na vas. Učite i trudite se, uvijek dajte sve od sebe, družite se i uživajte u dječjim igrama, ali i pomažite jedni drugima, poštujte se i stvarajte prijateljstva koja će potrajati i kad izađete iz školskih klupa.Uz početak školske godine želio bih uputiti i apel vozačima da budu oprezniji u prometu. Imajući na umu sigurnost naših najmlađih, pokažimo svi zajedno prometnu kulturu, humanost i toleranciju u prometu. Neka vam je svima sretan i radostan početak nove školske godine u kojoj vam želimo što više uspjeha i mnogo lijepih školskih trenutaka.”

Župan

Željko Kolar

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba