Val poskupljenja zahvatio i vrtiće

RODITELJI ŠOKIRANI! Cijena vrtića u Oroslavju skočila s 800 na 1300 kuna. ŠIMUNIĆ: Grad ne može reagirati preko noći  

Objavljeno: 01.09.2022. zagorjeinternational

Val poskupljenja koji već neko vrijeme zapljuskuje Hrvatsku, ali i cijeli svijet, sada se, prema svemu sudeći, odrazio i na cijene vrtića. Naime, oroslavski Dječji vrtić ‘Šlapica’ odnedavno je poskupio za 500 kuna, a novo je saznanje naljutilo roditelje, piše Jutarnji list.

Cijena vrtića je dosad iznosila 2000 kuna, a od sada će nova cijena vrtića biti 2500 kuna. Grad Oroslavje sufinancira boravak djece u vrtiću, no cijena koju su dosad roditelji plaćali, a to je 800 kuna, sada će biti 1300 kuna.

Nema reakcije 

Roditelji su ogorčeni, a za Jutarnji list su rekli da vrtić poskupljenja opravdava sveopćim poskupljenjima i potrebnim dodatnim investicijama za proširenje. Također, dodali su da jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Oroslavje, nije reagirala u namjeri da se postigne sporazumno rješenje.

Ravnateljica vrtića Jelena Mikulec je za Jutarnji list rekla da je svjesna pritužbi roditelja, no dodala je da im pomoći u ovom slučaju može jedino Grad na način da poveća udio sufinanciranja u punoj cijeni vrtića.

– Razlozi zbog kojih smo ekonomsku cijenu povisili s 2000 na 2500 kuna jasni su s obzirom na poskupljenja. Čeka nas krizna godina i ovom smo odlukom prevenirali to da tijekom pedagoške godine ne dođe do poskupljenja cijene usluga vrtića – rekla je ravnateljica. 

Kako se ovdje radi o privatnom vrtiću, njegov osnivač Rože Babić je upozorio da to bitno mijenja način poslovanja u odnosu na javni vrtić iza kojeg stoji javni novac, iako Grad jednako sufinancira i javne i privatne vrtiće.

Viši troškovi u startu

– Mi u startu imamo veće troškove nego javni vrtić. Plaćamo porez na dobit, imamo obvezu kredita za gradnju objekta, a to, kao i bilo kakva dodatna ulaganja u prostor, podmirujemo vlastitim sredstvima. Imamo istu ekonomsku cijenu kao i javni vrtić u Oroslavju. Trudili smo se biti korektni i prema Gradu i prema roditeljima, no uistinu više ne možemo pristajati na nižu cijenu – rekao je Babić za Jutarnji.

Gradonačelnik Viktor Šimunić rekao je da budućnost sufinanciranja privatnog vrtića nije upita, da je upitan samo postotak sufinanciranja.

– Bio sam u šoku kada su najavili povećanje cijene vrtića. Pokušao sam izračunati ekonomsku cijenu gradskog vrtića nakon poskupljenja i došao sam do iznosa od 2250 kuna. Zato sam zamolio ravnateljicu privatnog vrtića da pričekamo razvoj situacije s poskupljenjima do listopada ili studenoga, kako bi potom Grad pokrio ‘višak’ od 1. siječnja iduće godine, nakon što donesemo proračun – rekao je za Jutarnji list Šimunić i dodao da su se osnivači vrtića ipak odlučili povećati ekonomsku cijenu odmah, a da Grad ne može reagirati preko noći. 

Osim u Oroslavju, cijene vrtića povećale su se i u Križevcima i Dugom Selu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba