RCKTU ZABOK: Osigurano 96,6 milijuna bespovratnih kuna, KZŽ će zbog poskupljenja radova plaćati kredit škole od dodatnih 37 milijuna

˝Ovo je EU projekt, nemamo prava na pogrešku – djeca će od sljedećeg rujna ovdje pohađati nastavu˝

Objavljeno: 31.08.2022. Marta Čaržavec

Prije nešto više od dvije godine u Zaboku je započelo je preoblikovanje Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti, ugostiteljstvu i turizmu Zaboku. Za grad Zabok, Krapinsko – zagorsku županiju, cijeli sjever, ali i cijelu Hrvatsku ovo je jedinstvena i najveća investicija. Spomenimo kako dio graditeljstva zauzima 30 milijuna kuna nepovratnih sredstava dok dio opremanja i održivosti na pet godina iznosi 66 milijuna kuna, a Krapinsko – zagorska županija je u HBOR-u u postupku dizanja kredita od 37 milijuna kuna s 1,2 posto kamata. Dodajmo kako će kredit formalno dići škola, ali financijsku je konstrukciju na sebe preuzela Županija.

Preoblikovanje

Transformacijom u Centar kompetentnosti zabočka srednja škola osigurat će uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra, na kraju krajeva i očekuje. Podsjetimo kako će Centar, uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore dobiti i akademis, odnosno ugostiteljski objekt sa smještajnim kapacitetima.

Pri početku, valja istaknuti nekoliko arhitektonskih činjenica. Zbog razvedenosti konstrukcije dosta je zahtjevan tehnički proces budući da s jedne strane imamo dogradnju novog i rekonstrukciju postojećeg dijela objekta. Na početku spomenuti prostori unutar centra upućuju na trojaku ulogu objekta, ali i komercijaliziran dio, uz što valja istaknuti kako će se u sklopu Centra nalaziti i restoran otvoren tipa što je za grad Zabok od izuzetne važnosti budući da na području grada ne postoji studentski restoran.

Kredit

Budući da radovi napreduju i više nego odlično, a prema riječima nekih čak i ranije nego što je to određeno planski, u srijedu je organiziran obilazak gradilišta na kojem niče pravi dragulj. Da je veliko zadovoljstvo biti dijelom obilaska radova objekta koji će zasigurno promijeniti sustav obrazovanja u Zagorju, ali i šire, istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalivši izvođače radova, nadzor, projektante, voditelje gradilišta jer, kako je rekao, ˝vidi se da se poštuje sve ono što smo samim projektom zahtijevali, vidi se da je do sad napravljeno izuzetno kvalitetno˝.

– Posebno nas zadovoljavaju rokovi jer mi do kraja srpnja sljedeće godine moramo biti gotovi, imati uporabnu dozvolu, a rujnu djeca će djeca ovdje na nastavu. Budući da je ovo EU projekt, nemamo prava na nikakvu pogrešku, nikakva prava na nepoštivanje roka. Ozbiljnost na gradilištu pokazuje da su svi dionici projekta ozbiljno i shvatili cijeli projekt. Ovo će biti najveći, najmoderniji centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam u Hrvatskoj. Ono što je cilj je da našim učenicima i učenicama, profesorima i profesoricama osiguramo najbolje moguće uvjete za školovanje i rad, a onda je i sama priprema i provedba projekta dovela je do povećanog interesa za pojedina zanimanja koja će se ovdje provoditi – poručio je Kolar.

Rokovi

Dodao je kako je bitno da se objekt do zime zatvori kako bi se radovi interijera mogli nesmetano odvijati u narednom periodu. Na župana se nadovezao i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je posebice ponosan na ovaj projekt, a kao svjedok gradnje tadašnje ekonomske škole istaknuo je:

– Koliko vjerujemo u ovaj projekt dokaz je i da se moj unuk upisao u ovu školu. Sigurno da se i đaci, a onda i mi, djedovi i bake, kao i roditelji veselimo idućoj godini kada ćemo imati školu u kojoj će naši mladi moći stjecati nova znanja, sposobnost i vještine.

Voditelj cijelog projekta Srećko Vrček kazao je kako se izvođač već uvelike uhodao pa se sada radovi izvode u svim segmentima – radi se na ojačanju postojeće konstrukcije, ali i na izvedbi novog dijela.

– Gradilište napreduje prema planu, protekla su tri mjeseca, izvedeni su radovi od oko cirka deset posto vrijednosti ukupne vrijednosti koja iznosi 66 milijuna kuna s PDV-om s tendencijom da se radovi još i ubrzaju. U principu, do sada je gradilište u roku i u financijskom okviru – ukratko je objasnio Vrček.

Usavršavanja

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec, u ime 80 djelatnika i 600 učenika poručila je kako neizmjerno vesele konture koje ocrtavaju budući objekt, a koje su svakim danom sve vidljivije. Sigurna u to kako će sljedeća školska godina početi u RCK-u dodala je i kako su na prvom upisnom roku sva mjesta za ugostiteljstvo popunjena, što je premalo za našu županiju, ali i regiju. Tome svakako treba pridodati kako je 27 učenika upisalo školu iz Zagreba i Zagrebačke županije što je dokaz prepoznatljivosti.

– Mi kao djelatnici provodimo radionice stručnog usavršavanja jer želimo biti spremni za preuzimanje uloge lidera ugostiteljskih i turističkih kadrova i uvjeravam vas da svi djelatnici daju sve od sebe da budemo najbolji. Trenutno smo u procesu izrade kurikuluma, odnosno sadržaja koje će naši novi programi imati. Radimo ih u suradnji s našim partnerima – hotelima, restoranima, obiteljskim gospodarstvima pa čak i s liječnicima u vidu zdrave prehrane – objasnila je Jurec.

Obilasku je prisustvovala i voditeljica Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Veronika Kolman poručila je kako je u sektoru turizma potrebna kvalitetna radna snaga koje sve više ponestaje, ali:

– Naša vizija je postati centar profesionalnog usavršavanja ne samo učenika nego i odraslih osoba. Riječ je o trojnom objektu, a nama će treći dio akademis biti najzanimljiviji jer će on biti temelj na kojem će se naši učenici i djelatnici školovati. Mi svojim primjerom želimo pokazati kako je rad u turizmu jedan zanimljiv posao, da je izrazito cijenjen i jedan je od temelja našeg razvoja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba