SPREMNI ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU: U ponedjeljak će u školske klupe u Međimurju sjesti 13.113 učenika

RASTEREĆENJE RODITELJIMA: Učenicima besplatan prijevoz, osigurani su pomoćnici u nastavi, sufinancirani radni materijali…

Objavljeno: 29.08.2022. zagorjeinternational

Ove školske godine u klupe osnovnih škola u Međimurju sjest će 9406 učenika, što je 18 učenika više nego godine prije. Od tog broja 1 116 je prvašića, a sve osnovnoškolce na klupama će dočekati besplatni udžbenici. U srednjim školama bit će 3707 učenika, što je 93 učenika više, a broj učenika prvih razreda srednjih škola bit će 1097, što je 81 učenik više.

– Nastava u Međimurju kreće bez ikakvih epidemioloških mjera. Cijene energenata su osigurane i nema govora o online nastavi već smo pravovremenim mjerama nastojali osigurati nesmetano i kvalitetno provođenje nastave. Veseli podatak da je prihvaćen naš prijedlog za povećanjem upisnih kvota po programima što je razlog povećanja broja učenika, a veliki interes pokazali su učenici za strukovna zanimanja pa su razredni odjeli u Graditeljskoj školi Čakovec, Tehničkoj školi Čakovec i Srednjoj školi Prelog popunjeni u potpunosti – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec na konferenciji za medije na kojoj su predstavljene sve važne informacije vezane uz početak nove školske godine.
Svi učenici osnovnih i srednjih škola i ove godine imaju u potpunosti financiran prijevoz, a jedina obaveza koju imaju je donijeti potvrdu za ostvarivanje prava na sufinanciranje i napraviti iskaznicu.

– Prvih dva tjedna tijekom kojih učenici izrađuju iskaznicu prijevoz je besplatan, a nakon toga pravo besplatnog ostvaruju uz iskaznicu – naglasio je voditelj Prometnog ureda Čakovec i Autobusnog kolodvora Čakovec Davor Tkalec, pozvavši učenike i roditelje da prate stranice autobusnog kolodvora ili ih kontaktiraju u slučaju nedoumica.

Osigurano je i 64 pomoćnika u nastavi te jedan stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  pet srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je gotovo tri milijuna kuna od čega su 90 posto bespovratna sredstva, dok 10 posto sufinancira Međimurska županija. Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika i tri učenika u direktnom financiranju, što znači da je osigurano ukupno 99 asistenata za 104 učenika.

– Međimurska županija i jedina u Hrvatskoj osigurava asistente u vrtićima za djecu s teškoćama u razvoju. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3000 kuna tijekom školske godine. I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna za nabavku radnog materijala – istaknuto je.

Ova potpora namijenjena je 3700 učenika srednjih škola u Međimurskoj županiji te 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a polaznici su srednjih škola u drugim županijama. U županijskom proračunu za ovu namjenu osigurano je 1,2 milijuna kuna.

– Učenici srednjih škola u Međimurskoj županiji sukladno uputama škole donijet će u prvoj polovici mjeseca rujna račun u vrijednosti do 300 kuna za kupljeni potrošni materijal koji im je potreban za školovanje. To mogu biti računi za kupnju radnih bilježnica, olovaka, radnih mapa ili kutija za pohađanje nastave iz strukovnih predmeta – pojasnila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah.

Uz besplatan prijevoz, osigurane asistente, stipendije i jednokratne potpore, i u ovoj školskoj godini provodit će se besplatna škola plivanja za sve učenike trećih razreda, nastavlja se s projektom “Medni dan” kroz koji se učenicima prvih razreda osigurava domaći med, a studentima će se dodijeliti jednokratne financijske potpore u iznosu od 800 kuna. Župan Posavec pohvalio je gradove i općine koji su se uključili u financiranje radnih materijala, školske prehrane te kroz potpore pomažu učenicima i roditeljima u svladavanju financijskih troškova.

Uz Međimursku županiju, koja je osnivač svih srednjih škola i većine osnovnih škola na području županije, Grad Čakovec osnivač je pet redovnih osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec. Ukupno, ove školske godine u 203 razredna odjela čakovečkih škola upisano je 2735 učenika, što je sedam više nego protekle školske godine. Najvažnija novost koja od ove školske godine očekuje učenike je besplatna užina za sve osnovnoškolce u čakovečkim školama. Naime, Grad je zajedno sa školskih kuharicama i kuharima te nutricionistima osvježio i ujednačio školske menije, uvodeći više sezonskih i lokalno proizvedenih namirnica. Cilj je ovog projekta svim učenicima u gradskim školama pružiti isti obrok, koji će biti zdrav i ukusan.

– Osim financiranja školske užine, roditelji čakovečkih osnovnoškolaca mogu računati na pomoć Grada u kupnji drugih obrazovnih materijala u obliku potpore od 200 do 400 kuna, svi učenici s valjanim rješenjima u čakovečkim osnovnim školama imat će osiguranog pomagača, a u gradskom proračunu osigurano je i 1.257.350 kuna za financiranje prijevoza učenika koji su udaljeni više od kilometra od škole – kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Od ove školske godine, učenici viših razreda čakovečkih osnovnih škola i njihovi nastavnici Engleskog jezika besplatno će koristiti novu, digitalnu knjižnicu u kojoj se nalaze sva izdanja Oxford University Pressa i sudjelovati na interaktivnim radionicama. Odrađena su i brojna ulaganja i investicije tijekom ljetnih mjeseci, a planova ne nedostaje. Međimurska županija je za investicije u obrazovanje osigurala oko pet milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba