Europska unija početkom godine već zabranila nekoliko boja

Prilikom provođenja studije, u čak 23 od 56 uzoraka tinti za tetoviranje pronađene kemikalije koje bi mogle uzrokovati rak

Objavljeno: 28.08.2022. zagorjeinternational

Sveučilište New York u Binghamtonu provelo je studiju koja je pokazala da gotovo polovica analiziranih tinti za tetoviranje sadrži potencijalno kancerogene kemijske spojeve, piše Dnevnik.hr.

Istraživanje je provedeno na tintama koje se koriste na području Sjedinjenih Američkih Država, a obuhvaćeno je 56 popularnih boja koje se često koriste. Od njih 56, 23 je imalo potencijalno opasne azo-spojeve. 

Azo-spojevi, dok su kemijski netaknuti, nisu opasni, ali u kontaktu s bakterijama ili ultraljubičastim svjetlom, mogu se razgraditi u drugi spoj koji je kancerogen.

– Vrlo malo se zna o sastavu tinte za tetoviranje, pa smo počeli analizirati popularne marke – rekao je glavni autor studije John Swierk dodavši da niti jedna tvrtka ne proizvodi pigment specifičan za tintu za tetoviranje, nego tvrtke proizvode pigmente za sve, poput boja i tekstila, a ti se isti pigmenti koriste i u bojama za tetoviranje. 

U SAD-u su tetovaže regulirane kao kozmetički proizvod, stoga u većini slučajeva sastojci ne moraju biti odobreni od strane FDA prije upotrebe. Europska unija je u siječnju ove godine zabranila dvije najčešće korištene zelene i plave tinte, nakon što su regulatori ustvrdili da sadrže opasne kemikalije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba