Poslovi povezani sa segmentom trgovine prirodnim plinom

AKCIJA POLICIJE I USKOK-A: Evo nekih od imena jutros uhićenih zbog zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e

Objavljeno: 27.08.2022. zagorjeinternational

Kako smo radnije izvijestili, danas ujutro su u suradnji USKOK-a i Policije po Hrvatskoj započeli pretresi i uhićenja zbog zlouporabe i pranja novca na štetu INA-e u trgovini plinom. 

O cijeloj se akciji u priopćenju oglasio i MUP.

– Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u sjedištu, Služba Zagreb, Služba Split i Služba Osijek po nalogu i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela pranja novca. Na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i osječko-baranjske u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku – napisali su iz MUP-a. 

Oko cijelog slučaja kratko se oglasila i INA.

– Obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti komentirati policijske istrage koje su u tijeku. U potpunosti surađujemo s istražiteljima kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za ovaj slučaj – rekli su iz INA-e za Index.hr.

USKOK je izvijestio da su ova uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Radnje se provode na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, piše Index.hr.

Podsjetimo, pretresi i uhićenja provode se na području Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije, a u javnost su isplivala i neka imena.

Jutarnji list je iz pouzdanih izvora doznao da su među privedenima INA-in direktor sektora prirodnog plina Damir Škugor i njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. U Slavoniji je privedena predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražitelji sumnjaju da je počinjena šteta oko 100 milijuna kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba