Zabočka bolnica trenutno brine o 16 pacijenata pozitivnih na koronu, a bitku je izgubio i 22-godišnjak

VANČINA: ˝Pacijent je bio teško bolestan. Nije to do korone, ona je nažalost bila točka na i˝

Objavljeno: 19.08.2022.

Na području Zagorja u protekla su 24 sata evidentirana 93 nova korona slučaja što znači da je na području KZŽ od danas aktivno 1154 slučajeva. Ukoliko gledamo sedmodnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika ona danas iznosi 427, dok je prije tjedan dana iznosila 543. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 16 pozitivnih osoba, a u proteklih sedam dana preminule su četiri osobe s pozitivitetom na koronavirus, među kojima je i 22-godišnjak.

Većina preminulih osoba bile su starije od 65 godina s barem jednom kroničnom bolešću, a uz to su ili necijepljeni ili je od posljednjeg cijepljena prošlo više od šest mjeseci što je svojevrsno upozorenje onima koji se još uvijek nisu cijepili.

Napomenimo kako je u zdravstvenim ustanovama KZŽ trenutno 19 pozitivnih djelatnika, od kojih je 18 zdravstvenih dok je prošli tjedan bilo 27 pozitivnih djelatnika, od kojih je 18 bilo zdravstvenih. U ustanovama pružatelja socijalne usluge smještaja COVID pozitivno je osam korisnika i sedam djelatnika dok je prošli tjedan bilo osam pozitivnih korisnika i 13 pozitivnih djelatnika, stoji u priopćenju krapinsko-zagorskog Stožera.

Prošle je godine OB Zabok, nakon ljeta i turističke sezone, prvog covid pozitivnog pacijenta zaprimila sredinom rujna, a ozbiljnije brojke redale su se u listopadu. Danas je situacija drugačija, od 16 pozitivnih osoba na koronavirus devet ih je na pulmologiji, jedan na gastroenterologiji, pet na hitnom bolničkom prijemu i jedan na neurologiji.

Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina za naš je portal istaknuo kako od hospitaliziranih pacijenata nijedan nije na respiratoru te da su svi hospitalizirani u principu starije životne dobi s covidom, a ne zbog covida. O smrtnom ishodu 22-godišnjaka rekao je kako se radi o pacijentu mlađe životne dobi koji je imao poteškoće u razvoju uz respiratorne simptome.

– Pacijent je bio je sam po sebi teško bolestan, a hospitaliziran je 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe. Bio je na respiratoru dva dana, do 17. kolovoza nakon čega je izgubio bitku. Ponavljam, pacijent je bio teško bolestan. Nije to do korone, ona je bila točka na i – rekao je Vančina kojeg smo još upitali o stanju o bolnici.

– Ne mogu reći čeka li nas novi val. Sigurno postoji mogućnost, a s obzirom na sadašnju situaciju, obzirom da mi 15. kolovoza imamo 15 oboljelih, mislim da ta brojka govori sama po sebi. Kako će biti, vidjet ćemo, ali smo spremni odgovoriti na moguće izazove. Ništa nas ne može iznenaditi nakon tri godine – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba