Još jedna žrtva investicijskih prijevara

Muškarac (45) htio kupiti kriptovalute, uplatio iznos od oko 100 tisuća kuna, a dobiti nije ni primirisao

Objavljeno: 17.08.2022. zagorjeinternational

U utorak je 45-godišnjak zagorskog policiji prijavio kako je u razdoblju od rujna 2021. godine do 16. kolovoza u više navrata putem društvenih mreža stupio u kontakt s nepoznatim osobama, uplatio novčani iznos od oko 100 tisuća kuna u cilju kupnje kriptovaluta, a nakon što je zatražio isplatu dobiti nepoznati počinitelji to nisu učinili niti mu vratili uloženi novac.

– Upozoravamo građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.
Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija – poručuju iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Što možete učiniti?

Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva, odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja, budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima, obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Informacije o raznim oblicima prijevara na internetu i kome se obratiti za pomoć možete pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare .

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter