Evo tko i kako ostvaruje pravo

Danas je započela isplata nacionalne naknade za starije osobe

Objavljeno: 17.08.2022. zagorjeinternational

Danas je započela isplata nacionalne naknade za starije osobe za protekli mjesec korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Objavio je to Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje čije naknade trenutno koristi 6068 korisnika, od čega 65 posto žena i 35 posto muškaraca, a u državnom proračunu za to je osigurano 4.967.618 kuna.

Pravo na naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina, s prebivalištem na području RH neprekidno 20 godina, a za naknadu treba podnijeti zahtjev. Da bi se ostvarilo pravo, moraju biti ispunjeni i drugi propisani uvjeti.

Zahtjev može podnijeti osoba koja ne prima mirovinu ili zajamčenu minimalnu naknadu, ako nema priznato pravo na uslugu smještaja, ili ako nema sklopljen ugovor o uzdržavanju. U obzir se uzima i prihod po članu kućanstva koji mjesečno ne smije prelaziti iznos nacionalne naknade za starije, odnosno više od 820 kuna i 80 lipa. Zahtjev se može podnijeti bilo kada, i to osobno u ispostavi HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili preko sustava e-građani.

Više informacija potražite na službenoj stranici zavoda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba