Bila je negativna na koronu, a mjesecima se borila s disanjem i iskašljavanjem sluzi

29-godišnjakinju s rakom pluća poslali kući sa sirupom protiv kašlja: ˝Sve što želim je stabilizirati rak i živjeti život najbolje što mogu˝

Objavljeno: 16.08.2022. zagorjeinternational

Ako ste mislili da je hrvatsko zdravstvo u ‘banani’, ništa bolje nije ni u Velikoj Britaniji jer kako javlja Mirror, 29-godišnjoj Alix Burnard dijagnosticiran je terminalni rak pluća nakon što se mjesecima borila s disanjem i iskašljavanjem sluzi.

Prvih nekoliko puta kada je kontaktirala svog liječnika, dobila je samo sirup protiv kašlja bez dijagnoze. Počela se loše osjećati još u ožujku 2021. godine u jeku pandemije, no sva testiranja na Covid-19 bila su joj negativna. Liječnici su joj preporučali da ni ne dolazi u bolnicu zbog karantene i lockdowna.

Uporni kašalj pratili su i natečeni limfni čvorovi pa joj je liječnik propisao antibiotike i preporučio neke pretrage, ali ju nisu primali u ordinaciju zbog Covida.

– Do svibnja 2021. borila sam se s disanjem i nisam mogla govoriti, a da mi ne ponestane zraka. Stalno sam iskašljavala sluz i nisam mogla izaći iz kuće bez šalice u koju bih iskašljavala. Često bih toliko kašljala da bi mi bilo loše – ispričala je.

Nakon upornog zvanja doktora, ipak su je primili na hitnu medicinsku pomoć, a kad su testovi otklonili sumnju na tuberkulozu, ponovno su je poslali kući, da bi joj tek u lipnju na CT pregledu konačno otkriti istinu. Pokazalo se da ima rak, a biopsija je potvrdila da Alix boluje od adenokarcinoma.

– Nisam mogla vjerovati što mi se događa. Nikad nisam pušila, rijetko sam pila, vježbam i zdravo se hranim. Provela sam neke od najtežih i najuznemirujućih dana u svom životu, bez ijednog poznatog lica. Bilo mi je jako teško – kaže.

Konačna dijagnoza pokazala je da se rak proširio na jetru, limfne čvorove, rame, kralježnicu i zdjelicu.

Alix Burnard trenutno je na nizu tretmana kemoterapijom i ciljanim lijekovim protiv raka.

– Mogu se samo nadati da će mi ovo daje više vremena. Sve što želim je stabilizirati rak i živjeti život najbolje što mogu. Mislim da je jasno da svatko tko ima pluća može dobiti rak pluća, a ako imate uporan kašalj, nemojte ga ignorirati. Razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse i neka vas pregleda, to bi vam moglo spasiti život – istaknula je ova 29- godišnjakinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter