Zadatak u sklopu integriranog sustava zračne obrane NATO-a

Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-ovima na jugu Hrvatske presreli avion – ušao u hrvatski zračni prostor

Objavljeno: 15.08.2022. zagorjeinternational

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je priopćilo da je dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a, danas između 11 i 12 sati na jugu Hrvatske presreo civilni zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor, piše Index.hr

Radi se o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije za kojeg se utvrdilo da je poletio iz Grčke, a odredište mu je bila Slovenija. Kontrola leta s njim nije mogla uspostaviti radiovezu, stoga je nadležno NATO zapovjedništvo naredilo da se avion presretne kako bi ga se identificiralo. 

Ministarstvo je objavilo da je nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi, dežurni dvojac došao nazad u bazu u Zagreb. 

S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, te je utvrđeno kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju. 

– Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora, kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a – dodali su iz MORH-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba