Neslužbeni posjet povodom dugogodišnjeg prijateljstva KZŽ i francuske regije L’Aisne

Predsjednik Društva prijateljstva Coucy le Château – Croatie Jean Claude Dumont i vatrogasni general Gilles Ragota posjetili zagorsku Javnu vatrogasnu postrojbu Zabok

Objavljeno: 14.08.2022. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina uspješno surađuje s francuskom regijom L’Aisne, a suradnja na kulturnoj razini dviju regija počela je još 2003. godine. Službena Povelja o suradnji potpisana je 2008. godine, a povodom održavanja 100. Kongresa SDIS02 (Službe za protupožarnu zaštitu i spašavanje Departmana l’Aisne) u lipnju 2011. godine potpisana je Prisega o bratimljenju francuskih i zagorskih vatrogasaca. 

Dugogodišnje prijateljstvo 

Početkom 2013. godine, vatrogasna vozila stigla su u Krapinsko – zagorsku županiju i dodijeljena su DVD-ima i Javnim vatrogasnim postrojbama. Navalna su vozila dobili JVP Krapina, DVD Gornja Stubica i DVD Veliko Trgovišće, a kombi vozila DVD Batina, DVD Benkovo te DVD Radoboj. Od tada se to zajedništvo i prijateljstvo nastavilo zajedničkim susretima i posjetima, pa su tako ove subote predsjednik Društva prijateljstva Coucy le Château – Croatie Jean Claude Dumont i vatrogasni general Gilles Ragota posjetili zagorsku Javnu vatrogasnu postrojbu Zabok u kojoj su ih dočekali domaćini, predsjednik VZ KZŽ Stjepan Skuliber, zapovjednik Marijan Lovrenčić, predstavnici DVD-a Tuhelj Zdravko Šurina i DVD-a Veliko Trgovišće Mladen Matković te zamjenik zapovjednika ZJVP Zabok Ivica Petriček. 

Nakon uvodnih predsjednika Skulibera uslijedio je obilazak novih prostorija i vozila JVP Zabok. Domaćini su potom goste upoznali s brojkama i otkrili im da Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok zapošljava 45 djelatnika, da postrojba ima dežurstva u Mariji Bistrici i Klanjcu, a da u sklopu nje djeluje i Vatrogasni operativni centar za područje cijele Krapinsko – zagorske županije. 

Zagorsko vatrogastvo u brojkama

Inače, na području županije djeluje i 81 DVD, a istaknuto je da Krapinsko – zagorska županija raspolaže s oko 6000 vatrogasaca od kojih je 1760 operativaca u dobi od 18 do 65 godina, a da je prosjek  broja intervencija tijekom godine između 600 do 1000. 

Gosti su bili oduševljeni viđenim te su spomenuli kako se vatrogasni sustav ovdje ne razlikuje puno od njihovog. 

Domaćini i gosti razmijenili su poklone te je druženje nastavljeno za ručkom na kojem su se prepričavala događanja s prijašnjih susreta, a dogovorili su se i novi.

Uz posjet JVP Zabok, gosti su posjetili i Veliko Trgovišće, Klanjec te još neke od znamenitosti Zagorja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba