U organizaciji Udruge vinogradara i voćara ‘Pinta’

NASTAVAK DUGE TRADICIJE U NOVOM MAROFU: Podignut klopotec u Oštricama najavio skorašnju berbu 

Objavljeno: 14.08.2022. VH

Udruga vinogradara i voćara ‘Pinta’ iz Novog Marofa i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopotca, pa je tako ove subote klopotec za dobar početak vinogradske sezone podignut kod kapelice u Oštricama – Kotari. 

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopotca održana je kod kleti Maria Šafrana.

Tradicija postavljanja klopotca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara ‘Pinta’, jedna od najvećih po broju članova na području Varaždinske županije, a broji ih više od 160. 

Ponosna predsjednica 

Na tu je činjenicu, kao i na rad i brojne aktivnosti, ponosna predsjednica Udruge Anica Kuzmić, prva žena na čelu jedne udruge vinogradara.

– Ovo je tradicija koju njegujemo od kad postojimo, kao i ostale manifestacije vezane uz vinogradarstvo. U siječnju slavimo Vincekovo i na tom mjestu gdje organiziramo proslavu postavljamo u kolovozu iste godine i klopotca, kao nagovještaj skore berbe – kazala je Kuzmić. 

Posljednje dvije pandemijske godine sve su vinogradarske manifestacije, pa tako i podizanje klopotca, bile u manjem obimu, no sad se sve vratilo na staro.

– Ove je godine bilo doista lijepo, puno, bogato i fešta je bila odlična. Gostima smo ponudili jela s roštilja, kotlovinu i grah, uz odličnu domaću kapljicu i glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Skandali, a doživljaj su uljepšali i kuburaši Grebengradske haramije – dodala je. 

Pozivu na podizanje klopotca odazvali su se i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i voditeljica Turističkog ureda Renata Horvatić.

– S Gradom Novim Marofom i Turističkom zajednicom imamo odličnu suradnju. Oni nas prate financijski, a mi njih dobrom voljom, sudjelujemo u svim manifestacijama na koje nas pozovu. Odazivamo se jedni drugima, na obostrano zadovoljstvo – istaknula je Kuzmić.

Prema riječima predsjednice ‘Pinte’, ova se vinogradarska godina pokazala dobrom, no suša je predugo trajala. Berba će krenuti nešto ranije i možda neće biti ‘puno litri’, ali kvaliteta vina bi trebala biti dobra.

Odlična suradnja 

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je kako ovu drugu tradiciju treba njegovati.

– Drago mi je da i ove godine mogu nazočiti podizanju klopotca. Našim brojnim vinogradarima ovo je važan događaj i želim im dobru berbu, te da i dalje nastave s proizvodnjom odličnog vina. S našim vinogradarima, vinarima i udrugama njegujemo kvalitetnu suradnju te ćemo ih rado podržavati i dalje – rekao je Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba