Općina Lobor – primjer dobrog ulaganja u što kvalitetniji život mladih

BRIGA ZA NOVOROĐENČAD, UČENIKE, STUDENTE I MLADE OBITELJI: “Njihov glas mora se čuti – oni su budućnost Lobora i nositelji novih pozitivnih promjena“

Objavljeno: 13.08.2022. zagorjeinternational

Međunarodni dan mladih obilježio se u petak, a prilika je to da se još jednom naglasi da je Općina Lobor dobar primjer kako jedna, po veličini i broju stanovnika mala općina, može provoditi kvalitetnu politiku usmjerenu prema mladima.

Općina počinje od najmlađih, naknadama za novorođene i sufinanciranjem troškova vrtića, i nastavlja nabavkom udžbenika i dodatnog školskog materijala osnovnoškolcima. Srednjoškolcima se plaća prijevoz, sufinanciraju učenički domovi i dodjeljuju stipendije. Učenici se nagrađuju za ostvarene uspjehe tijekom školovanja. Studentske se stipendije dodjeljuju svim studentima koji zadovoljavaju uvjete, a kada dođe vrijeme za osiguravanje uvjeta za budući život mladih obitelji, i tu uskače Općina Lobor. Načelnica Ljubica Jembrih naglašava da je ove godine pokrenuta nova demografska mjera – bespovratne potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

– Svjesni problema s kojima se mladi suočavaju kada se žele osamostaliti i kupiti svoju prvu nekretninu, želimo im na ovaj način izaći ususret i potaknuti ih na taj velik životni korak. S obzirom na sve veće cijene nekretnina, ali i ostalih životnih troškova, te nesigurnosti s kojima se mladi nose, uveli smo ovu sasvim novu mjeru kako bismo mladim obiteljima na našem području dodijelili bespovratne potpore za rješavanje njihovog stambenog pitanja – ističe Jembrih.

30. rujna

Općina sufinancira kupnju ili izgradnju obiteljske kuće, sufinancira kamatu stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine ili rekonstrukciju obiteljske kuće te pruža financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća. I ovo je podsjetnik da je javni poziv u tijeku i da se do 30. rujna mogu prijaviti mlade obitelji kojima je ovo prva nekretnina.

A uz brojne mjere pomoći za što kvalitetniji život i mladih i mladih obitelji, načelnica Ljubica Jembrih podsjeća da je Općina Lobor početkom godine dobila i svoj prvi Savjet mladih koji će služiti kao savjetodavno tijelo u promicanju prava i rješavanju problema mladih. Peteročlanom Savjetu mladih predsjednica je Katarina Plancutić, a zamjenik Martin Kuharić.

Savjet mladih

– Općina Lobor po prvi puta ima Savjet mladih i mladi sada direktno participiraju u javnom životu općine te svojim angažmanom i radom doprinose poboljšanju položaja mladih i razvoju Lobora. Već su vrlo aktivni, sa svojim sadržajima sudjelovali su u Ljetu u Loboru, uključuju se u humanitarne akcije, s općinskim timom provode aktivnosti na dobivanju certifikata Općina prijatelj djece – kaže načelnica Jembrih, pa zaključuje:

– Glas mladih mora se čuti, jer oni su ipak budućnost Lobora i nositelji novih, pozitivnih promjena – poručila je Jembrih te uputila čestitku mladim stanovnicima općine Lobor uz Međunarodni dan mladih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba