SVETI KRIŽ ZAČRETJE: Predstavljen bogat program ovogodišnjeg 54. izdanja festivala ‘Prvi glas Zagorja’

“Od sljedećeg tjedna postajemo centar događanja u Zagorju, pa pozivamo sve ljude dobre volje, željne dobrog sadržaja, dobre hrane i vina, da nam se pridruže”

Objavljeno: 12.08.2022. zagorjeinternational

Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Svetog Križa Začretja i ove godine organizira kulturno, zabavnu i športsku manifestaciju ‘Prvi glas Zagorja’ koja će se održati od 20. do 27. kolovoza, a tim je povodom održana i konferencija za medija na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. 

Uvodnu riječ je dao Danijel Likar koji je rekao da se u Svetom Križu Začretju već dobro zna da je kraj kolovoza rezerviran za ovaj festival koje se ove godine održava po 54. puta. 

– Pripreme su uvijek opsežne i zahtjevne, pa je tako bilo i ove godine. Mi već od ranog proljeća krećemo s ozbiljnim pripremama jer ako želimo sve napraviti kako treba, trebamo na vrijeme krenuti – naglasio je Likar. 

Stručni voditelj festivala Franjo Mraz rekao je da se festival ove godine organizirao u nešto mirnijem okruženju, otkrio je koje su novosti po prvi puta uvedene te koliko će glazbenika nastupiti.

Po prvi puta

– Imali smo vremena pripremiti se i izabrati kandidate, a uveli smo i prijave putem videolinkova što nam je dodatno proširilo izbor. Od 18 pjevača, koliko ih je izabrano, ima ih i iz Slovenije, Volodera, Petrinje, Malog Lošinja, Pakraca i Rijeke. Osim što imamo širi krug pjevača, to nam je dokaz da je festival došao na višu razinu. Ove je godine u glazbenom dijelu novost da u petak imamo takozvani ‘Tamburaški orkestar’ koji je zapravo festivalski orkestar, ali je proširen s tamburama koje vodi Robert Mihovilić. U subotu imamo ‘Big band’, sistem emisije ‘A strane’. Isto tako, posebno ćemo dijeliti nagradu za ‘Kajkavsku večer’ gdje će biti dvoje pobjednika, jedan će biti proglašen u subotu, a ukupni pobjednik bude pjevač koji će osvojiti najviše bodova žirija – rekao je Mraz te dodao da je žiri sastavljen od stručnih ljudi.

– Za ‘Mali festival’, predsjednica žirija bude pjevačica Barbara Othman, a u žiriju će biti i voditeljica ‘Malog prvog glasa’ Martina Jakuš te naš glazbenik Nino Krznar. Nadalje, u petak će predsjednica žirija biti Ksenija Erker, a ostali članovi će biti Ana Lacković Varga s Radio Sljemena, glazbeni producent Toni Eterović i predstavnik Krapinskog festivala Radovan Novina. U subotu će predsjednica žirija ponovno biti Ksenija Erker, a ostali članovi bit će Ana Lacković Varga, Radovan Novina i glazbenik i ravnatelj orkestra Splitskog festivala Joško Banov – otkrio je. 

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos je istaknuo da se ovdje radi o jednoj od centralnih manifestacija turističkih i kulturnih sadržaja za Krapinsko – zagorsku županiju, a posebno za općinu Sveti Križ Začretje. 

– Mislim da smo malo ‘oslobodili krila’ nakon perioda korone, kad smo se svi na neki način sputavali. Prošle godine smo odradili dobar festival. Povratna informacija koju smo dobili je bila izvanredna, a ono što je najvažnije jest to da fotografije koje gledamo od prošle godine govore više od riječi jer prepun svetokriški trg je najveća nagrada za sve nas. Naravno, tu je i par stvari koje su najbitnije. Jedna je kvalitetan sadržaj koji privlači ljude iz cijele županije, ali i šire. Druga stvar je lijepo i toplo vrijeme jer onda se svi osjećamo sretnije i ugodnije – rekao je načelnik Kos te dodao da je program ove godine bogat i prilagođen svim uzrastima. 

– Uvijek ima onih koji traže više, međutim, svake godine slušamo komentare ljudi i nekako se pokušavamo prilagoditi. Ove smo godine malo više išli na romantiku, dobru gastronomiju, pokušali smo obuhvatiti i tamburicu i neke druge žanrove glazbe koji možda nisu bili stalno prisutni u županiji. Od sljedećeg tjedna tako postajemo centralno mjrsto za dogadanja u Krapinsko – zagorskoj županiji, pa pozivamo sve ljude dobre volje, željne dobrog sadržaja i naravno dobre čašice vina i hrane, da nam se pridruže na svetokriškom pijacu – poručio je načelnik. 

U ukupno osam dana festivala bit će tu mnoštvo raznih sadržaja, a detalje je otkrio član izvršnog odbora Festivala Franjo Kučko. Rekao je da manifestacija započinje u subotu 20. kolovoza, kada će se od 7 do 13 sati održati tradicionalni ribički cup za kadete i kadetkinje/članove ribičkog društva “Krap” na Jezeru Sveti Križ Začretje. Istog dana od sportskog sadržaja, na rasporedu je i teniski turnir parova “Gorica 2022“ te utrka quadova. Od 18 sati kreće priprema kotlovine. 

– Ove godine neće biti na samom trgu, bit će na Banovini, ispred Muzeja Žitnice. Imamo prijavljene 24 ekipe koje će pripremati kotlovinu. Pozivamo sve da dođu, kotlovina se dijeli svima onima koji dođu. Od 19 sati, na Trgu hrvatske kraljice Jelene, kreće kulturni program, koncert Puhačkog orkestra Ivo Tijardović. Dječji festival imamo ove godine u dva dijela jer se javilo jako puno djece, njih 28-ero. Dosad smo imali 18, ali prijavio se velik broj mladih kvalitetnih pjevača, pa smo se odlučili napraviti festival u dva dijela, odnosno do deset godina te od deset do 15 godina. Prvi kreće u 19.30 sati do 20.30 sati, kada ćemo i svečano otvoriti Prvi glas Zagorja, a onda ćemo u drugom dijelu nastaviti s malo starijim pjevačima. Nakon dječjeg festivala imamo koncert banda Ante Gela s pjevačima iz The Voicea i A strane. Svaki dan ispred Vinoteke Kapljica bit će neki program, a u subotu, 20. kolovoza nastupit će Kontra bend – otkrio je Kučko.

Program 

U nedjelju, 21. kolovoza, s početkom u 11 sati, održat će se Obiteljski dan Purice i vina koji će se ove godine održati po drugi puta. 

– U parku naši ugostitelji, uz Špičeka koji će na licu mjesta pripremati neke specijalitete. Bit će veoma zanimljivo podne u Svetom Križu Začretju. Nakon toga u dječjem vrtiću kreću predstave, zabava uz napuhance, radionice, predstavljanje škole, malih genijalaca. Od 15 sati, za sve roditelje s malom djecom, u vrtiću će biti otvorena vrata. Od 16 sati na igralištu Nogometnog kluba Jedinstvo, svakog dana održavat će se turniri, pa će se tako u nedjelju održati turnir naselja u malom nogometu. Kroz sve dane od nedjelje, ispred Muzeja Žitnice imamo i Paintball arenu, utrke go cart autićima, bubble football i gel blasteri. Cijeli program koji se tamo odvija kroz cijeli tjedan, naša udruga sufinancira na način da za djecu bude besplatno – najavio je. 

U ponedjeljak, 22. kolovoza posjetitelje na Trgu hrvatske kraljice Jelene očekuje predstava “Svoga tela gospodar” Glumačke družine Histrion, a u utorak Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje slavi 25. godina postojanja uz predstave “Kak me vražja korona obredila” i “Pri fizijatru” uz gostovanje dramskih skupina iz Huma na Sutli s predstavom “Tko te gre, te gre” i KUD-a “Naša lipa” Tuhelj s predstavom “Otmica”. Predstave će igrati od 19 sati. S početkom u 20.30 sati, ispred Vinoteke Kapljica, održat će se koncert ZBEF#8 – Marko Osmanović i Trio Quatro iz Siska. U srijedu, 24. kolovoza, u Muzeju Žitnica, s početkom u 19.30 sati, održat će se koncert klasične glazbe: Lea i Ema Mraz, Anja Šoštarić, a od 21 sat u šatoru u parku, jazz koncert Local Jazz Combo & Adalbert Turner Juci. U četvrtak, 25. kolovoza, na Trgu hrvatske kraljice Jelene, s početkom u 20 sati, povodom 15 godina postojanja, održat će se Koncert “Kirjalesa” i njihovih gostiju: Kajde, Savski valovi, Iva i Ella Ranogajec, Vesna, Maja i Marija, a od 21 sat, koncert grupe “Opća opasnost“. U Vinoteci Kapljica, Acoustic duo Antonio i Vid održat će Večer posvećenu Oliveru.  U petak, 26. kolovoza, će se na Trgu hrvatske kraljice Jelene, s početkom u 20.30 sati, održati Festival “Prvi glas Zagorja“ kajkavske popevke, a u subotu, 27. kolovoza, s početkom u 20.30 sati, Festival “Prvi glas Zagorja“ zabavne pjesme, a zatim s početkom u 22.30 sati, koncert Zorice Kondže.

– Također još jedna novost u programu je da će svakog dana za vrijeme trajanja festivala u ponudi biti i usluga jahanja konja i vožnje kočijom u organizaciji OPG-a Piljek, na terenu uz sportski park NK Jedinstva te ZIP Line za djecu u organizaciji SKI kluba Stars na poligonu SKI kluba STARS – dodao je na kraju Kučko. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba