Ponudili i nekoliko teorija

Planet Zemlja misteriozno usporava posljednjih 50 godina, znanstvenici pokušavaju otkriti što se događa 

Objavljeno: 11.08.2022. zagorjeinternational

Prema nekim podacima, planet Zemlja se počeo okretati sporije što čini dane duljima, a znanstvenici pokušavaju otkriti zašto je tome tako. Naime, postoje procesi koji ukazuju na to da je Zemljin dan kroz milijune godina produljen za oko 86.400 sekundi, prenosi Net.hr.

Svakih 100 godina se, prema tome, duljini dana dodaju oko 2,3 milisekunde. Primjerice, prije nekoliko milijardi godina, dan na Zemlji trajao je 19 sati, a znanstvenici su sada utvrdili da je posljednjih 50 godina sporost zemlje stalna te da se njena vrtnja unazad 2740 godina usporila za šest sati. 

– Utvrđeno je da brzina rotacije odstupa od uniformnosti, tako da se promjena duljine srednjeg solarnog dana povećava prosječnom brzinom od +1,8 ms po stoljeću. To je znatno manje od stope predviđene na temelju plimnog trenja, koja iznosi +2,3 ms po stoljeću – napisali su istraživači u studiji koja je objavljena u Proceedings of Royal Society A. 

Najkraći dan na zemlji je bio 29. lipnja ove godine, no opći je trend da se dani produžuju bez dostupnog objašnjenja.

Znanstvenici su dali nekoliko teorija zašto je tome tako. Jedna govori da vremenski sustavi koji tope ledene ploče mogu imati dugoročni učinak jer se na nižim visinama planet smanjuje prema unutra. Ipak, ledene se ploče smanjuju dosljednom brzinom, pa možda ne odgovaraju tako nagloj promjeni.

Isto tako, promjene u tijeku voda u brzini rotacije planeta također mogu imati neki utjecaj zbog nepravilnog kretanja Zemljinih zemljopisnih polova po površini zemaljske kugle. 

Na kraju, znanost ističe da su jedna od mogućnosti i procesi u unutarnjim ili vanjskim slojevima Zemlje, oceani, plima, pa čak klima. Isto tako, veliki potresi također mogu promijeniti duljinu dana, ali količina je obično neznatna.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba