VRHUNAC U SUBOTU: Predstavljen bogat program ovogodišnjeg izdanja manifestacije ‘Eko, etno, fletno’ u Kumrovcu

Dan domaćih proizvoda, dječji kutak, izložba i večer harmonike…: “Dođite i budite dio tradicije”

Objavljeno: 11.08.2022. Vanja Hozmec

U kumrovečkom Centru za posjetitelje predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja manifestacije ‘Eko, etno, fletno’ koja će se u Kumrovcu održavati od četvrtka 18. do nedjelje 21. kolovoza. 

Direktorica TZ Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić, istaknula je da je ovo peto po redu izdanje ove manifestacije koja se već tradicionalno održava u Kumrovcu, odnosno u najpoznatijem selu na svijetu, Starom selu Kumrovec. 

– Ovo je festival za sve ljude željne kulture, zabave, običaja i raznih zanimljivih priča. Program je namijenjen ljudima različitih godišta, pa tako ima sadržaja za djecu, ljude srednje životne dobi i one starije. Također, cilj nam je privući što veći broj ljudi kako bi se očuvala tradicija i kultura koja se nasljeđuje od roditelja ili baka i djedova, a ovom manifestacijom nastojimo zadržati kulturu i običaje te ostvariti podlogu za buduće razdoblje što se tiče očuvanja naše tradicije – rekla je Mačefat Muranić te dodala da će uz bogat program biti pripremljena i bogata gastronomska ponuda. 

Za sve uzraste

– Želimo održati ovu turističko-kulturnu priču kakva je bila do sada te je svake godine nadograđivati s nekim novim izdanjima – poručila je. 

Program je predstavila voditeljica manifestacije Danijela Lončar koja je najprije istaknula odličnu suradnju Općine, Društva Naša djeca, Muzeja Staro selo Kumrovec, DVD-a Kumrovec, Policijske postaje Klanjec, vrtića i škole u pripremi programa koji će, kako je najavila, započeti 18. kolovoza na terasi gostionice ‘Kod starog’ gdje će se održati večer poezije i pjesama, ‘Večeras ću vam pjesmom reći’.

– Sljedeći dan vas očekuju stare pučke igre, potom započinjemo s igrama skakanja u vrećama, alkom, potezanjem užeta te dječjom biciklijadom koja je pod temom Sigurnost u prometu. Djelatnici Policijske postaje Klanjec nešto će više reći o ponašanju u prometu biciklista, a dječja biciklijada održat će se kroz centar Kumrovca, odnosno pored Muzeja Staro selo pa skroz do stadiona i natrag. Događanje će biti u parku ispod suvenirnice Muzeja Staro selo, a za djecu će biti i nagrade. Treći dan, u Centru za posjetitelje i parku ispred Centra, za posjetitelje počinjemo u 15 sati gdje će se održati Dan domaćih proizvoda. Nakon toga imamo i dječji kutak gdje će, s početkom u 18.30 sati, biti održana predstava Šarenog svijeta koja će biti besplatna. Naša poznata akademska slikarica Maja Vukina Bogović djeci će oslikati lica, a održat će se i razne druge radionice. U 17 sati, u Centru za posjetitelje održat će se otvorenje izložbe ‘Harmonike heligonke/gumberice’. To je za naš kraj jedna vrlo važna izložba zbog naših poznatih glazbenika. Nakon toga, u 18 sati počinje ‘Večer harmonike i klape’ uz poznate izvođače i glazbenike. U nedjelju počinjemo s tradicionalnom vatrogasnom zabavom, na kojoj će svirati ‘Family band’, tako da dođite i podržite naše vatrogaskinje i vatrogasce. U Kumrovcu vas kroz četiri dana očekuju eko proizvodi, etno programi i fletni sadržaji. Dođite i budite dio priče i tradicije u najpoznatijem selu na svijetu – poručila je Lončar. 

Turističko mjesto

Načelnik Robert Šplajt istaknuo je da ga veseli što ova manifestacija raste iz godine u godinu. 

– Izuzetno smo zadovoljni kako se kroz godine razvija ova manifestacija i zadovoljni smo što je iz godine u godinu sve popularnija. Kumrovec je turističko mjesto koje vapi za takvim manifestacijama. Kroz godinu ih imamo nekoliko, a na mjesečnoj bazi imamo i dosta manjih događanja. Također, samo rodno mjesto Josipa Broza Tita je samo po sebi jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu, stoga trebamo velike manifestacije, trebamo puno turista i čim bolju i jaču ponudu koju godinama pokušavamo ojačati, a to se i primjećuje – rekao je načelnik Šplajt i dodao da je trenutno najveći problem smještajni kapacitet. 

Načelnik je ovim putem pozvao sve zainteresirane da posjete Kumrovec i uživaju u bogatom programu koji je ove godine pripremljen u sklopu manifestacije ‘Eko, etno, fletno’, a posebno da posjete manifestaciju u subotu, na središnji dan, kada će bogat program za sve uzraste trajati cijeli dan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba