OSVOJILI NAJVIŠI VRH TURSKE: Ivanečki planinari na prijemu kod zamjenice varaždinskog župana Silvije Zagorec

“Ovim ste uspjehom promovirali cijelu županiju, a za posebnu pohvalu je to što okupljate više od 220 mladih koji će nastaviti brigu o prirodnim bogatstvima“

Objavljeno: 10.08.2022. zagorjeinternational

Planinarski klub Ivanec osnovan je prije 12 godina i danas okuplja više od 660 članova, a svi su ponosni na uspjeh svojih osmero kolega koji su u srpnju osvojili Ararat, najviši vrh Turske. Na tom planinarskom uspjehu čestitala im je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

U Županijskoj palači primila je troje članova Visokogorske sekcije ivanečkog kluba, Nevenku Vincetić, Stjepana Kuštelegu i Tomislava Friščića, koji su Ararat visok 5137 metara osvojili zajedno s Mirjanom Dolovski, Marijom Dolovskim, Ivanom Prašnjakom, Darkom Vincetićem i Duškom Vitezom.

– Popeti se na visinu iznad 5000 metara je kao da si došao u poseban svijet – otkrio je Tomislav Friščić, koji je ujedno predsjednik Planinarskog kluba Ivanec.

Zamjenica župana Silvija Zagorec uputila im je čestitku.

Provođenje edukacije

– Čestitam vam na ovome uspjehu, kojim ste promovirali ime Ivanca i Lepoglave, kao i cijele Varaždinske županije. Jednako je važno što svojim djelovanjem u Klubu promovirate planinarenje i zaštitu prirode te provodite edukacije, koje su iznimno važne zbog sigurnosti planinara. Za posebnu je pohvalu što okupljate više od 220 mladih, koji ne samo da će biti educirani o orijentaciji i opasnostima u planinama, nego će nastaviti voditi brigu o prirodnim bogatstvima i njihovoj zaštiti – rekla je Zagorec.

Među osmero planinara koji su osvojili Ararat bila je i Nevenka Vincetić, koja je do vrha došla s povišenom temperaturom.

– Volja da se popnem na vrh je bila velika, a pri takvom usponu puno znače ljudi koji vjeruju u tebe i u koje ti vjeruješ. Tako da sada mogu reći da mi nije bilo teško jer smo uspon odradili timski – ispričala je Nevenka.

Psihička snaga

Njezin iskusniji klupski kolega Stjepan Kuštelega kaže da je za ovakve uspone, od fizičke spremnosti, još važnija volja i psihička snaga. Predsjednik Kluba Friščić je naveo da njihovi najiskusniji članovi redovno osvajaju sve planine Hrvatske i Slovenije, ali i vrhunce drugih planina u Europi. Uz to, Klub organizira planinarske škole, predavanja, obilježavanje puteva, vodičke službe, vježbe i druge aktivnosti, a posebno su ponosni na rad s najmlađima.

– Naši članovi su učenici osnovnih škola Ivanec, Klenovnik, Kamenica, Višnjica / Cvetlin, Maruševec i II. Osnovne škole Varaždin. Ove godine smo prvi put organizirali Olimpijadu mladih planinara, koja je djeci jako puno značila, pa zahvaljujem Županiji što nas je u tome podržala. Naš plan je nastaviti kontinuirano organizirati ovo natjecanje, a nadamo se da ćemo ga podići i na višu razinu, na razinu cijele Hrvatske – rekao je Friščić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter