Varaždin dobio 418.000 kuna sredstava za uklanjanje divljih deponija

“Ovo je veliki korak naprijed u rješavanju problema divljih odlagališta što je inače skup, ali nužan postupak”

Objavljeno: 09.08.2022. VH

Grad Varaždin je na Javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada bačenog u okoliš (tzv. divlja odlagališta) dobio maksimalan iznos od 418.209,50 kuna, odnosno, svih 40 posto ukupne vrijednosti projekta koji iznosi 1.045.523,75 kuna.

– Riječ je o mjeri potpori sanacije lokacija onečišćenih otpadom odbačenim u okoliš što predstavlja veliku opasnost za okoliš zbog onečišćenja tla, zraka, površinskih i podzemnih voda te je potencijalno i izvor zaraza koje mogu direktno ili indirektno utjecati na zdravlje ljudi i životinja, stoga ovu potporu smatramo iznimno važnom, ali i velikim korakom naprijed u rješavanju problema divljih odlagališta na području grada – rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. 

Dodao je i kako je sanacija divljih odlagališta skup, ali nužan postupak, da je takvih odlagališta sve više, stoga je uloga lokalne uprave i udruga lokalnih vlasti koje se bave zaštitom okoliša, ključna u ovom procesu. Za čišćenje jednog kubnog metra smetlišta potrebno je, prema procjenama stručnjaka, gotovo 100 kuna, a gradonačelnik ističe da postoje dvorišta gdje se takav otpad može odložiti besplatno.  

– Ovom prilikom pozivam građane na veću odgovornost od razvrstavanja na kućnom pragu do prijave nelegalnog odlaganja otpada – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Javni je poziv bio raspisan u veljači, a Grad Varaždin je zbog stupnja razvijenosti bio u kategoriji maksimalnog udjela sufinanciranja projekta do 40 posto opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja.

– Grad Varaždin dobio je sufinanciranje Fonda za projekt sanacije lokacije u Biškupcu na katastarskoj čestici 1711 i 1341 u Biškupcu, što je u naravi trasa budućeg produžetka Sajmišne ulice. Procijenjena količina zatečenog otpada iznosi 1600 metara kubnih pretežito građevinskog otpada. U troškove sufinanciranja ulazi i nabava kamera za video nadzor te se nadamo da će upravo postavljanjem kamera biti spriječeno buduće nelegalno odlaganje otpada – kazao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba