Svjedočanstva preživjelih iz poljskog autobusa strave

“Sve se zatreslo i poletjela sam ravno naprijed. Zahvaljujem Bogu i Gospi Međugorskoj što smo izbjegli najgore. Čim se oporavim, idem opet u Međugorje”

Objavljeno: 08.08.2022. zagorjeinternational

U nesreći koja se dogodila u subotu ujutro na autocesti A4 kod Brezničkog Huma poginulo je 12, a ozlijeđeno je 32 Poljaka koji su išli na hodočašće u Međugorje. Preživjeli su smješteni u nekoliko hrvatskih bolnica, a njih osmero, koliko ih se nalazi u KBC-u Zagreb, izvan su životne opasnosti, piše 24sata

Tri putnice su za jedan poljski portal progovorile o trenucima dok su unesrećeni, među kojima su bile i one, čekali pomoć. Zofia Kasprzyk ušla je u autobus u poljskom gradu Koninu, a u Međugorje je putovala drugi put. Prvo joj se hodočašće jako svidjelo, pa se željela se vratiti. 

– Sjećam se trenutka nesreće. Sve se zatreslo i poletjela sam ravno naprijed. Vozačko sjedalo me pritisnulo, ali nisam se onesvijestila. Akcija spašavanja bila je brza – rekla je. 

Do nje je sjedila njena prijateljica Zofia za koju ne zna kako je i gdje se nalazi. 

– Zahvaljujem Bogu i Gospi Međugorskoj što smo izbjegli najgore. Čim se oporavim, idem opet u Međugorje. Hrabra sam i vrlo religiozna. Molim se svaki dan – dodala je.

Još jedna od putnica, Beata, prisjetila se užasa na autocesti. 

– Bio je šok da se ovako nešto dogodilo. Trenutka nesreće se ne sjećam jer sam spavala. Nisam se onesvijestila, ali sam ostala zaglavljena. Vidjela sam ljude, ali nisam se mogla pomaknuti. Čekala sam da me izvuku van. Nisam znala što se okolo događa jer su me sjedala prignječila. Imala sam dojam da sve traje oko sat vremena, a na pomoć smo čekali oko 13 minuta. Bilo je užasno. Jauci, jauci, ljudi su morali biti svjesni da umiru. Neki su bili zgnječeni. Strašno je vidjeti čovjeka bez kože na licu. Šok, to je nemoguće opisati – prisjeća se.

Beata Krychowiak je na hodočašće išla sa svojom majkom. Njena je majka također preživjela nesreću, ali Krychowiak ne zna gdje se ona nalazi i u kakvom je stanju.

O nesreći je posvjedočila i sudionica hodočašća iz Varšave koja je u Međugorje išla s kćerkom. 

– Bili su to iskusni vozači, jedan je vozio 42 godine, također do Međugorja, znao je rutu. Izmjenjivali su se, vozili po pravilima. Kad je ograničenje bilo 80 km/h, oni su vozili 80. Ne znam kako se to moglo dogoditi, nemam pojma – rekla je ona.

Inače, dvoje najteže ozlijeđenih nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u varaždinskoj bolnici i stanje im je i dalje kritično, a u varaždinskoj bolnici nalazi se još petero ozlijeđenih Poljaka, čije je stanje stabilno. Četvero ih je iz bolnice pušteno i vraćeno u Poljsku. 

Dvoje pacijenata iz bolnice u Čakovcu stabilno su, a pacijent koji je na intenzivnoj njezi najvjerojatnije će uskoro biti prebačen na traumatološki odjel. U KB Dubrava svih je šest pacijenata stabilno, a također i šest pacijenata u KBC Zagreb, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva. U Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj svi pacijenti su stabilno, a troje ih je spremno za otpust iz bolnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba