S Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati

Tajni kupci uskoro uskoro ulaze u trgovine, kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Objavljeno: 07.08.2022. zagorjeinternational

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će tzv. tajni kupci, aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača, no zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati “crne liste” nepoštenih pri uvođenju eura, donosi Poslovni.

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko – moslavačkoj i  Požeško – slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mjesta, kontrolirati uvodi li se euro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaj nego što bi to bio bez uvođenja eura.

Rade to po projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH“, te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavaonice i uslužne grane, te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolirati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati.

Tajni kupci će fotografirati barcodove i neće kupovati kontroliranu robu, no ipak će obavljati važan posao na terenu. Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba