Zbog nepružanja liječničke pomoći i nesavjesnog liječenja

DORH provodi izvide u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, Beroš i Božinović najavili istrage

Objavljeno: 07.08.2022. zagorjeinternational

Državno odvjetništvo objavilo je da provodi izvide u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

– Povodom više objava u sredstvima javnog priopćavanja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će, na temelju članka 205. stavak 6. i članka 206. stavak 4. Zakona o kaznenom postupku, provesti izvide zbog postojanja osnova sumnje da je, za sada, nepoznata osoba/osobe počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz članka 181. Kaznenog zakona kojim je prouzročena smrt jedne osobe. Objave u sredstvima javnog priopćavanja se odnose na smrt novinara jednog internetskog portala – objavio je DORH.

Onome tko bude proglašen krivim za kazneno djelo nesavjesnog liječenja prijeti do 12 godina zatvora.

Inače, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je za Index ranije potvrdio kako će i policija istraživati okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

– Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima smrti Matijanića. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela – rekao je ministar Božinović.

Ministar je dodao kako će policija svakako uzeti u obzir i nalaz inspekcije koja je već najavljena iz Ministarstva zdravstva. Ministar Božinović naglašava kako će Ministarstvo zdravstva zapravo odraditi stručni dio istrage.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako je pokrenuta istraga vezana za smrt novinara Vladimira Matijanića.

Podsjetimo, Andrea Topić, novinarka Indexa i životna partnerica našeg preminulog novinara Vladimira Matijanića, objavila je kronologiju događanja u kojoj je otkrila niz propusta kako hitne medicinske pomoći tako i osoblja KBC-a Split.

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević kazneno je prijavila zdravstvene djelatnike koji su bili u kontaktu s Matijanićem i Topić od 3. do 5. kolovoza zbog nepružanja medicinske pomoći.

O slučaju se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.
Sigurni smo da bi kolega Matijanić imao šanse preživjeti u bolnici, samo da je do nje mogao doći. Njegova životna partnerica i novinarka Indexa, kolegica Andrea Topić na Facebooku je objavila kronologiju događaja u kojoj je navela kako hitna pomoć nije htjela hospitalizirati našeg preminulog kolegu. Dva sata prije smrti ekipa hitne medicinske pomoći objašnjavala mu je kako je riječ o normalnim simptomima covida te da nema potrebe za hospitalizacijom. Također, dva dana prije smrti kolegi Matijaniću je u bolnici rečeno da je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica covida, koji se daje pacijentima kao što je on. U splitskoj su ga bolnici pustili da čeka najmanje dva sata iako im je rekao za Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti, zbog čega se nije mogao cijepiti protiv covida. Zbog svega navedenog ne možemo se oteti dojmu da su odgovorni u KBC-u Splitu itekako zakazali i da je riječ o nesavjesnom postupanju koje je dovelo do smrti našega kolege. Zbog toga ćemo ustrajati u tome da svi u ovom lancu odgovornosti dobiju adekvatne kazne za svoje propuste kako se ovakva tragedija više nikad i nikome ne bi dogodila.
Ministre Beroš, još jednom ponavljamo, HND očekuje brzu i efikasnu istragu te kažnjavanje nesavjesnih ljudi u zdravstvenom sustavu čiji bi posao trebao biti zaštita svakog pacijenta. Ovo nećemo zaboraviti, niti ćemo preko toga prijeći. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba