BORBENO I IZAZOVNO: Uoči proslave Dana općine, načelnica Anita Krok govori o prvoj godini na čelu Konjščine

“Da nisam trebala vratiti 1,8 milijuna kuna naslijeđenog duga za kredit za vrtić, moglo se još dosta toga. No, ne odustajem pred preprekama, uz zajedništvo možemo postići mnogo više”

Objavljeno: 07.08.2022. Valentina Cigula

Općina Konjščina koja se nalazi u središnjem dijelu Hrvatskog zagorja te u svom sastavu ima 16 naselja, svoj dan i dan svoje Župe svetog Dominika, proslavit u ponedjeljak svečanom sjednicom Općinskog vijeća, a mi smo tim povodom razgovarali s načelnicom Anitom Krok, koja nam je za početak istaknula nekoliko najvažnijih projekata koji su na području općine realizirani u proteklih godinu dana.
Kazala nam je Krok da ono najvažnije što je napravljeno, jest zatvaranje dugovanja po kreditu za rekonstrukciju dječjeg vrtića, u iznosu od 1.800.000 kuna, dodajući da se za općinu s tim novcem moglo napraviti dosta toga, da se nije trebalo vraćati to dugovanje.

Obnova domova

– Krajem prošle godine napravili smo i izmjenu krovišta i pročelja na starom restoranu. Isto tako, dovršio se i projekt Kulturno – turističko – informativnog centra. Znači on je otvoren, u funkciji je, izgrađeno je vanjsko vježbalište ili Street workout park iza Osnovne škole – istaknula je načelnica, pa kao važne projekte spomenula i asfaltiranja cesta i obnavljanje društvenih domova.
 – Govorimo o asfaltiranju Rudničke, izvanredno održavanje odvojka Matije Gupca. Sad kroz nekakvih dva – tri tjedna, javna nabava je u procesu, kreće se još asfaltiranje ceste u Pešinu i Jelovcu. Ono što se vuklo kroz ovu godinu jest obnova doma u Turnišću, a sada se kreće na obnovu doma u Kosovečkom, no i u ostale naše društvene domove, u dogovoru s predsjednicima mjesnih odbora, ugrađujemo sustav za hlađenje i grijanje – pojasnila je, dodajući da je važno spomenuti i dva projekta koja su bila u izvedbi Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije, a to su dva propusta na Sušobregu, odnosno na granici s Marija Bistricom.
U ovoj godini, ističe Krok, nastavlja i dalje projekte koji su bitni za zajednicu te, dodaje, kako je rekla na početku kod stupanja na čelo Općine, dobre stvari nastavlja, a one loše zaustavlja.
– Krećemo s rekonstrukcijom ribičke kućice na Bajeru, znači izmjene krovišta, stolarije i nadstrešnice. Također u tijeku je ishođenje dozvole i gotova je dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg parka u centru. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole po projektnoj dokumentaciji za naše sportske terene – kazala je, pa nastavila:
 – Čekamo natječaj za turističku infrastrukturu i to nam je veoma važan projekt. Projektnu dokumentaciju smo izradili krajem prošle godine. U postupku smo rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Nakon 30 godina pokušavamo nogometno igralište staviti u vlasništvo Općine. To je pri kraju, tako da čekamo praktički građevinsku dozvolu. Također ishođena je građevinska dozvola za vatrogasni dom u Galovcu, čekamo natječaj da možemo aplicirati, ali u međuvremenu naravno brinemo o drugim stvarima u našem vatrogastvo – rekla je.


Načelnica je istaknula da je u planu izgradnja vatrogasnog poligona pored DVD-a Konjščina u Donjoj Konjščini, uz kojeg se planira i manje dječje igralište.
– Nadam se da će biti do kraja godine, odnosno vjerujem i mora biti do tada realizirano, jest nabavka vozila za naš DVD Jertovec. Također, prijavili smo se na natječaj za proširenje dječjeg vrtića jer 2017. godine vrtić se rekonstruirao, no nažalost nismo dobili kapaciteta koliko je u biti potrebno i praktički prema Državnom zavodu za statistiku, Općina ima pravo na proširenje za još 41 dijete. Ove godine imamo velikih problema s upisom djece koja su na čekanju i praktički, mi načelnici, jer i drugi imaju taj problem, dovedeni smo u situaciju da moramo smisliti nešto preko noći i jednostavno i dalje ulagati u obrazovanje. Napominjem da Općina kao jedinica lokalne samouprave, kao osnivač dječjeg vrtića brine o njemu, od energenata, plaća do cijelog funkcioniranja, dok primjerice za osnovnu i srednju školu brine Županija – rekla je.

Važna rekonstrukcija mosta

Nadalje, istaknula je načelnica važnost brige za prometnu sigurnost, kazavši da je gotov prometni elaborat te da čekaju natječaj vezano za rekonstrukciju u centru, pojasnivši da imaju određene poteškoće koje nisu napravljene po zakonu, stoga su sada prisiljeni jednostavno to rekonstruirati.
– Čekamo rezultate natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, iz Fonda solidarnosti za most Kralji u Gornjoj Konjščini. Nadam se da će rezultati biti kroz dva – tri tjedna. Čekamo stvarno dugo. To je projekt vrijednosti od skoro 1.100.000 kuna. Vrlo nam je važan jer ako ne rekonstruiramo taj most jedan zaselak, radi se dakle o Kraljima u Gornjoj Konjščini bit će doslovno odsječen od svijeta. Pri kraju smo i s pripremom dokumentacije za energetsku obnovu starog restorana. Tu je također trebalo riješiti određene imovinskopravne odnose, odnose koji se tiču katastra i ureda za graditeljstvo. Također, čekamo rezultate natječaja za Eko sustav Bajera. Natječaj je bio otvoren do kraja veljače, još uvijek nema rezultata. Obvezna je digitalizacija za sve jedinice lokalne samouprave, odnosno od 1. siječnja, tako da su uvedene neke promjene u uredsko poslovanje. Čekamo još da se donesu pravilnici u resornim ministarstvima kako bismo u biti mogli pratiti ono što će država propisivati, a ne da mi na svoju ruku plaćamo određene usluge – kazala je.
Načelnica je podsjetila na odobrena sredstva koja su ostvarena putem uspješnih prijava na natječaje Ministarstva kulture i medija.
 – Radi se o projektima za mlade – izdavaštvo Naša baština od dvora do stola, Dani nezavisne kulture mladih Horse City. Također jedna smo od dvije općine u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je prošla na participativnom proračunu krapinsko – zagorske županije – rekla je.
Istaknula je načelnica, važnost sanacija nerazvrstanih cesta za koje kako je otkrila čekaju raspisivanje državnih natječaja, pa istaknula gdje im je najveći problem vezano uz njih.
 – Naša najveća boljka jest državna cesta 540, znači radi se o cesti od Konjščine prema Kominu, koja prolazi kroz Jertovec. Ona je u izuzetno lošem stanju, stalno apeliramo na Ministarstvo. To je u rješavanju, no nadam se da će to biti što prije jer cesta je zaista neprohodna. Imali smo dosta pritužbi od strane građana, tako da se nadam da će to što prije krenuti. Čekamo da dođe Aglomeracija od strane Zagorskog vodovoda, Konjščina će biti zadnje gradilište. Također, kao važno moram napomenuti, da je Županija kao osnivač osnovne i srednje škole platila dokumentaciju za sportsku dvoranu. Mi smo krajem godine ishodili građevinsku dozvolu. Čeka se natječaj za to i tko će biti povoljniji, prihvatljiviji prijavitelj, taj će ga prijaviti.
Otkrila nam je Krok i koje poteze planira povući u narednom razdoblju vezano za demografske mjere.

Jedina općina

– Nakon ljeta ćemo, kao što smo već i najavili, definitivno revidirati našu odluku o populacijskoj politici. Jednostavno treba se naći neki ciljani smisao. Nema izmišljanja novih kategorija, nego se trebamo fokusirati na stipendije, izvrsnost, nagrađene učenike, potrebite obitelji u zajednici, ali isto tako napraviti i nekakav balans. Također, sprema se određeni paket mjera za poljoprivrednike i gospodarstvenike – kazala je, pa nastavila o razvoju turizma.


– S nekoliko okolnih općina ušli smo u Turističku zajednicu “Zlatni istok Zagorja“. Također u sklopu novog objekta, mi ćemo morati naravno imati turističko informativni centar, znači kroz tu turističku zajednicu i kroz te neke sadržaje, cilj nam je naravno, promovirati naše ponuđače. Dakle, jedina smo općina unutar zajednice koja ima hotel. To je “Zagyland“ koji radi već godinu dana, a tu je i nekoliko kuća za odmor, no tu su i posebni brendirani ruralni proizvodi. Radi se o našim zagorskim mlincima koje proizvodi Kogutex i zagorski štrukli koje proizvodi ZMH Horvat. Osim njih tu su naši medari, ali i proizvodnja bučinog ulja te drvene igračke pod zaštitom  UNESCO-a. Mislim da se na tim proizvodima trebamo bazirati – istaknula je.
Proslava Dana općine i župe svetog Dominika započela je još prošle nedjelje predstavom “Sastanak u ponoć“ zabočke Dramske udruge “Kaj“ te se niz događanja nastavlja sve do ponedjeljka. Kako nam je pojasnila načelnica, poseban naglasak kod organizacije događanja za mještane, stavljen je na one najmlađe, pa je tako za njih organiziran Dječji dan.
-U četvrtak, Savjet mladih organizirao je društvene igre u centru kod stare fontane, a u petak se održao Dječji dan gdje je za njih bilo od napuhanaca, klauna Balonka do facepaintinga, no jedna vrlo zanimljiva stvar vezana je za stem aktivnosti, gdje je za sve male prirodoslovce, Udruga “Čudesna šuma“ kroz svoje te neke aktivnosti vani na otvorenom, pripremila radionice koje su bile za djecu veoma zanimljive, a tu je bio i naš tradicionalni “Dečec kup“. U subotu se održalo natjecanju u pripremi kotlovine mjesnih odbora kod Starog grada te natjecanje u potezanju užeta – kazala je načelnica, koja je svojim sumještanima uputila i jednu kratku poruku i prigodnu čestitku.
– Svojim sumještanima i sumještankama, zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i zalaganju, na njihovom razumijevanju, pohvalama, ali i konstruktivnim kritikama. Vjerujem da ćemo tako nastaviti zajedništvo i dijalog, koji postoji od prvog dana kad sam došla. Bitan mi je taj dijalog i pozitivna energija jer samo pomoću toga možemo graditi našu zajednicu po mjeri kakvu svi zaslužujemo. Sretan Dan općine, neka nas sve čuva sveti Dominik – kazala je Krok, koja je kratko iznijela i svoje dojmove prve godine na čelu Općine.
– Zadovoljna sam s prvom godinom na čelu, no kao što sam već ranije rekla, bila bih još zadovoljnija da sam s novcem kojim sam zatvarala dugovanja po kreditu za rekonstrukciju dječjeg vrtića, mogla nešto napraviti, jer s tim se novcem moglo napraviti jako puno. U svakom slučaju, kad me pitaju, kako je nakon svih događanja koja su nas dočekala, kažem da je borbeno i izazovno, a ja izazove u svakom slučaju volim. Definitivno ne odustajem pred preprekama i vjerujem da uz zajedništvo i sve građane, njihove prijedloge možemo mnogo toga postići – zaključila je načelnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba