Zaštitnica Krapinsko - zagorske županije

U BELCU PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENE DJEVICE MARIJE SNJEŽNE: Misu predvodio mons. Mijo Gorski

Objavljeno: 06.08.2022. zagorjeinternational

U petak je proslavljen blagdan Blažene Djevice Marije Snježne u Belcu, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije, a samoj proslavi blagdana prethodila je duhovna priprema kroz trodnevnicu.

Jutarnju misu u 8 sati predvodio je vlč. Matija Knok, magistar crkvene povijesti. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a u koncelebraciji sudjelovali su uz domaćina vlč. Milana Pušeca još vlč. Branko Motočić iz Župe Pešćenica Sisačke biskupije, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Franjo Mezak iz Župe Desinić, vlč. Antun Motočić (ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke) te bogoslovi Luka Žeželj, Sebastijan Valjavec i Mislav Božić.

U svojoj homiliji mons. Mijo Gorski naglasio je važnost Blažene Djevice Marije u našem obiteljskom životu.

 -Kad je čovjek s Bogom, onda je doista pri sebi jer se s Bogom udomljuje, Bog se u njemu udomljuje. Ali baš zato što to narušimo često puta svojim grijehom, potrebna nam je pomoć, Marijin zagovor da to prebivalište Božje, dom Božji u nama, sačuvamo čistim onako kako ga je ona sačuvala. Drugi dom koji nam Marija pomaže izgrađivati i čuvati dom jesu naše obitelji – kazao je Gorski, pa nastavio:

Prazna dvorišta

– Svi smo potekli iz naših obitelji, iz gnijezda kojeg nazivamo domom i uvijek se u njega rado vraćamo.  Vraćamo se uspomenama i vremenima u kojima smo bili povezani zajedništvom krvi i vjere, gdje smo se osjećali prihvaćeni i voljeni. Takvih domova je danas, nažalost, sve manje. Kada prolazimo župama naše nadbiskupije, kada prolazimo ovim našim lijepim Zagorjem, vidimo sve više kuća u kojima navečer ne gori svijetlo. Dvorišta su prazna, bez igre djece, škole se zatvaraju, Hrvatska izumire. Kao da se sve urotilo protiv života, i naši strahovi, i naša sebičnost, i naša neimaština. Za koga su se to borili naši branitelji? Za koga se kuće grade i kupuju? Postoji opasnost da se nad nama ispune Isusove riječi nad Jeruzalemom: Ostat će vam kuća pusta. To je sve posljedica razorenih obitelji, razorenog doma. A danas su mnoge obitelji duboko ranjene u svojim odnosima u kojima su iznevjerena bračna obećanja, u kojima su djeca razočarana roditeljima, a roditelji djecom – rekao je.

Gorski je istaknuo da mnoge obitelji jedva proživljavaju bez ičeg duhovnog u sebi i iako ponekad nose osmjeh na licu, čini se da su sretni, ipak je svatko u svojoj duši ranjen, i prazan, i nesretan.

Obiteljsko gnijezdo

-A Marija i tu ulazi. Ona nam pruža uzor nazaretskog doma u kojem je živjela u ozračju koje daje rasti u sigurnosti, pod zaštitom neba  u ljubavi i prihvaćanju svojih roditelja. Pruža uzor zdravog obiteljskog gnijezda i kolijevke ljudskog roda obilježene dubokom vjerom u jednoga Boga – rekao je.

Osvrnuo se i na Marijinu zaštitu u domovinskom ratu.

 -Marija nam pomaže graditi i veći dom – domovinu Hrvatsku. Ona je bila prisutna, možemo reći, u nastajanju naše slobodne domovine u znaku krunice koju su naši branitelji nosili oko vrata. Mnogi nisu znali moliti, ali su bili uvjereni da i sama blagoslovljena krunica koju nose molitva za pomoć. I uspjeli su – rekao je.

Mons. Mijo Gorski pozvao je okupljene vjernike da ne smiju na ovome stati, nego da pokušaju domovinu učiniti još boljom te da im Marija bude zagovornica u ovim nastojanjima. Misu je pratio župni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata te pratnjom Karla Frtalja na orguljama. Na samom kraju misnog slavlja vlč. Pušec uputio je riječi zahvale, a mons. Mijo Gorski istaknuo je kako Marijanska svetišta okupljaju najviše vjernika jer dolaze k Majci te potom udijelio završni blagoslov. Nakon mise slijedio je blagoslov oldtimera u organizaciji VW Buba Hrvatsko zagorje, a uz mnogobrojne hodočasnike, predstavnike gradskih i županijskih vlasti na misi su bili još i članovi i članice ce Belečkih mažoretkinja, DVD-a Belec, KUD-a Belc te veterani 103. Brigade Hrvatske vojske. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba